Peste 18.000 de sectii de votare s-au deschis duminica, la ora 7.00, in toata tara, la urne fiind asteptati 18.320.473 de romani cu drept de vot pentru a-si alege primarul, dar si consilierii locali si judeteni, urmand ca votul sa se incheie la ora 21.00. La acest scrutin, vor putea sa isi exercite votul doar cei care se afla duminica in localitatile de domiciliu.

Alegerile locale din acest an se vor desfasura intr-un singur tur, la fel ca si cele din 2012, dar o premiera a acestor alegeri este Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal. De asemenea, in cadrul alegerilor locale din acest an, presedintele Consiliuliui Judetean nu mai este ales prin vot direct, ci cu majoritate de voturi de consilierii judeteni alesi la acest scrutin, scrie News.ro.

In Bucuresti vor fi deschise 1.252 de sectii, dupa cum urmeaza: Sectorul 1 - 163 sectii de vot, Sectorul 2 - 202 sectii, Sectorul 3 - 275 sectii, Sectorul 4 - 181 sectii, Sectorul 5 - 197 sectii si Sectorul 6 - 234 sectii.

Bucurestenii vor primi patru buletine de vot, in timp ce alegatorii care locuiesc in afara Capitalei vor primi trei buletine de vot. Astfel, locuitorii Bucurestiului vor primi un buletin pentru primarul general, unul pentru primarul de sector, unul pentru Consiliul General al Muncipiului Bucuresti si unul pentru Consiliul Local al sectorului, in timp ce in judete alegatorii vor primi un buletin pentru primar, unul pentru Consiliul Local si unul pentru cel Judetean.

In cursa pentru alegerile locale din acest an s-au inscris 267.242 de persoane. Cei mai multi candidati - 239.134 - vor sa fie consilieri locali si doar 14.057 vizeaza o functie de consilier judetean. In ceea ce priveste candidatii pentru primarii, la acest scrutin si-au depus candidatura 14.039 de candidati.

Cei mai multi candidati sunt din partea PNL - 53.231, urmat de PSD - 52.411, ALDE - 37.463, PMP - 29.975 si UNPR - 25.037.
Pentru Primaria Generala a Capitalei, 12 candidati se regasesc duminica pe buletinul de vot, in timp ce pentru CGMB zece partide sau aliante au depus candidaturi.

La Sectorul 1, sunt zece candidati la functia de primar. Pentru Consiliul Local, au depus liste de candidati noua formatiuni. Un numar de 11 persoane candideaza la Primaria Sectorului 2, in timp ce pentru Consiliul Local 14 partide sau aliante au depus liste de candidati. Zece candidati vizeaza functia de primar al Sectorului 3, iar pentru Consiliul Local 11 formatiuni au candidati. Aceeasi situatie se inregistreaza si la Sectorul 4.

La Sectorul 5, doar sase candidati se regasesc pe buletinul de vot pentru functia de primar, iar pentru Consiliul Local au depus liste cinci formatiuni, fiind si un candidat independent. Pentru Primaria Sectorului 6, sapte persoane candideaza pentru functia de primar, iar 11 formatiuni au liste pentru Consiliul Local.

De asemenea, la nivel national 450 de candidati nu au implinit varsta de 23 de ani la data depunerii candidaturii, iar potrivit legii ”au dreptul de a fi alesi consilieri si primari cetatenii cu drept de vot care au implinit pana in ziua alegerilor inclusiv varsta de 23 de ani”. La alegerile locale s-au inscris si 26 de persoane cu varsta cuprinsa intre 90 si 100, dintre care 16 barbati si zece femei.

Alegeri locale 2016: cum decurge procesul de vot

Alegatorii care se vor prezenta la scrutin vor trebui sa prezinte actul de identitate operatorului de calculator al biroului electoral, care va scrie CNP-ul acestuia in program. Sistemul informatic de monitorizare va semnala daca persoana care s-a prezentat la vot a implinit varsta de 18 ani pana in ziua votului inclusiv, daca si-a mai exercitat dreptul de vot la acelasi scrutin, daca este arondata la o alta sectie de votare sau daca este omisa din lista electorala permanenta.

De asemenea, conform legii, persoanele care nu se pot deplasa la sediul unei sectii de votare din motive medicale pot depune o cerere si cu copii ale actelor care dovedesc prolemele de sanatate la Biroul electoral al sectiei de votare de care apartin pentru a solicita urna mobila. Cel putin doi membri ai Biroului electoral vor duce urna de vot, buletinele de vot si stampila la domiciliul celor care au solicitat urna mobila.

La vot pot participa toti cetatenii romani care au implinit inclusiv duminica varsta de 18 ani, dar si cetatenii din UE care au domiciliul in Romania. La acest scrutin, insa, vor putea sa isi exercite votul doar cei care se afla duminica in localitatile de domiciliu.

Pentru ca scrutinul pentru primari se desfasoara intr-un singur tur, va fi desemnat castigator candidatul care are cel mai mare numar de voturi, chiar daca nu trece pragul de 50%+1. Mare parte din rezultatele votului de duminica vor fi facute publice luni de Biroul Electoral Central, dupa ce vor fi numarare si centralizate voturile.

Pe tot parcursul zilei de duminica, Biroul Electoral Central va transmite prezenta la vot la intervale de trei ore dupa cum urmeaza: 10.30, 13.30, 16.30, 19.30 si 21.30. Urnele se vor inchide la ora 21.00, iar persoanele care se afla in acel moment in sectia de votare isi pot exercita dreptul la vot. Pe parcursul noptii va incepe numararea voturilor.

Sursa foto: Lisa S./ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri