Numarul de someri a scazut in luna aprilie a acestui an cu 7.087 fata de luna martie, pana la 470.887, inregistrandu-se astfel un nou nivel minim din 1994, de cand exista statistici pe aceasta tema. Rata somajului s-a mentinut la 5,3% pentru a patra luna la rand, potrivit datelor INS.

In martie, in Romania erau 477.974 someri, in usoara urcare fata de februarie, cand numarul somerilor a fost de 476.996, in crestere fata de ianuarie, potrivit datelor revizuite semnificativ in scadere de catre INS, potrivit News.ro. Un nivel atat de scazut precum cel din aprilie al numarului de someri si al ratei somajului nu s-a inregistrat niciodata in Romania incepand din 1994, de cand se calculeaza somajul dupa standardele BIM.

Datele revizuite in acest an arata, spre deosebire de primele estimari, ca numarul de someri a coborat sub 480.000 inca din luna ianuarie 2017 si s-a mentinut apoi sub acest prag.

Statisticile INS arata ca numarul somerilor a scazut cu circa 77.600 in ultimul an, de la 548.500 in aprilie 2016.

Somajul, mai mare in randul barbatilor

Somajul este, in continuare, mai mare in randul barbatilor, cu o rata de 5,9% in luna aprilie, in timp ce, in randul femeilor, somajul este de doar 4,6%, mai arata datele oficiale.

Cresterea usoara a somajului in februarie si martie a fost pusa in relatie cu majorarea salariului minim pe economie de la 1 februarie, de la 1.250 lei pana la 1.450 lei.

Patronatele si unii economisti au avertizat ca majorarea este prea rapida si i-ar putea afecta pe unii angajati fara calificare si din zone sarace, care sunt platiti cu salariile cele mai mici.

Insa pe de alta parte, efectul este limitat de criza de forta de munca din Romania, de care se plang multe companii, mai ales in ceea ce priveste angajatii calificati.

Potrivit seriilor revizuite, somajul a inregistrat o scadere acelerata in 2016, inregistrand scaderi in toate lunile, cu exceptia lunii decembrie.

Scaderea somajului din 2016 a fost generata in primul rand de cresterea rapida a cererii de forta de munca, mai ales in zonele dezvoltate din jurul marilor metropole.

Cu toate acestea, sefii de companii se plang tot mai des de lipsa fortei de munca calificate, care incepe sa limiteze dezvoltarea afacerilor din Romania.

Datele oficiale arata ca numarul de locuri de munca vacante din economia romaneasca, un indicator al deficitului de forta de munca la nivel national, a crescut in primul trimestru din acest an cu 6,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent, la 62.220, in ciuda somajului inca ridicat din unele regiuni.

Judetele cu cei mai multi someri

Autoritatile publica, constant, si numarul de someri inregistrati oficial in evidentele oficiilor pentru forta de munca. Datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) arata ca, la sfarsitul lunii martie, 398.951 someri erau inregistrati oficial, ceea ce corespunde unei rate a somajului de doar 4,55%.

Judetele Vaslui, cu 10,9%, Teleorman (9,9%) si Mehedinti (9,5%) au cele mai inalte niveluri ale somajului din Romania, potrivit ANOFM.

Zonele cu somaj ridicat sunt caracterizate cu calificarea slaba a fortei de munca si un grad scazut de educatie, spun expertii.

Conform standardelor BIM, numarul de someri este calculat prin anchete in gospodarii, care arata ca numarul de someri este, in realitate, mai mare.

Datele privind somajul pe baza metodologiei BIM sunt considerate ca fiind mai relevante de catre specialisti, pentru ca reflecta mai bine somajul real la nivel national.

Sursa foto: gpointstudio, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri