Dreamups, initiativa apartinand catorva antreprenori din Republica Moldova, a aparut anul acesta si isi propune sa transforme Moldova si Europa de Est intr-un centru al startup-urilor globale. Poate suna ca un obiectiv indraznet, insa Republica Moldova ofera cateva avantaje celor care doresc sa isi deschida o afacere aici, spune, intr-un interviu acordat wall-street.ro, Sergiu Matei, co-fondator Dreamups.

Din 2015 au inceput sa se gandeasca intens la ideea unui campus de inovatie pentru lansarea unor start-up-uri tehnologice in Moldova. Au vizitat Silicon Valley, intrucat au vrut sa se „inspire de la cei mai buni” si au adus in Republica Moldova cele mai bune programe de acolo – Startup Grind si Founder Institute. Au lansat oficial Dreamups in luna februarie a acestui an.

„Ne-am pregatit pentru lansare, iata de ce am comandat un studiu de fezabilitate la cea mai buna companie de cercetarea din Republica Moldova, Magena Consulting, pentru a analiza piata si pentru a identifica necesitatile actualilor si potentialilor tineri antreprenori. Am identificat aspecte importante care ne-au permis sa intelegem exact ce trebuie sa oferim tinerilor pentru ca ideea de Dreamups sa fie relevanta. Dezvoltam ecosistemul antreprenorial de la noi din tara, dar in acelasi timp, transformam Moldova si Europa de Est intr-un centru al startupurilor globale”, povesteste Sergiu Matei.

In acest moment, Dreamups promoveaza doua programe de accelerare a ideilor de afaceri. Unul dintre aceste programe este Founder Institute, un program de accelerare international, care se desfasoara inca in 100 de orase ale lumii, avand peste 4.400 de mentori internationali. Valoarea de portofoliu estimata a companiilor lansate in cadrul Founder Institute este de 15 miliarde dolari.

Dreamups

Cel de-al doilea program de accelerare este unul local – Space Program. Acesta, pe langa componentele de invatare, ofera tinerilor spatiu de lucru, „primul lor oficiu”, puncteaza Sergiu Matei.

„Pana acum, am reusit sa promovam si sa desfasuram 2 editii al acestui program care pe langa spatiu, ofera posibilitatea tinerilor antreprenori din Republica Moldova sa se conecteze cu mentori locali si internationali, experti in domenii precum: marketing, vanzari, programare, finante, investitii etc. La fel, conectam comunitate de start-up-uri in cadrul seriei de evenimente de networking Startup Grind Chisinau, care este pilonul local al comunitatii globale Startup Grind si care s-a lansat in Moldova in luna mai al anului curent. La nivel international Startup Grind este recunoscuta ca fiind una dintre cele mai mari comunitati de start-upuri din lume care educa activ, inspira si conecteaza 215.000 de fondatori din peste 185 de tari. Startup Grind este sustinut de catre Google for Entrepreneurs si companii remarcabile din Silicon Valley”, explica Matei.

Costurile de participare in programul Founder Institute a fost negociat pana la 250 dolari, iar in Space Program costurile de participare sunt de 120 euro. Pana acum, la aceste programe au participat peste 50 de start-up-uri, fiind lansate in acest interval circa 10 afaceri care solutioneaza probleme din domeniul sanatatii, psihologiei, logistic, tehnologiilor web.

Cum vad tinerii mediul de afaceri din Republica Moldova

Performantele Republicii Moldova la capitolul mediu antreprenorial sunt reflectate de mai multi indicatori internationali elaborati anual, de o serie de organizatii internationale. Conform clasamentului Doing Business efectuat de catre Banca Mondiala, Republica Moldova ocupa locul 44 din totalul de 190 de tari. Conform Indicelui Competitivitatii Globale, Moldova ocupa locul 88 din totalul de 140 de tari si potrivit indicelui Libertatii Economice, Moldova s-a plasat pe locul 117 din 178 de tari incluse intr-un clasament alcatuit de Heritage Foundation si Wall Street Journal.

Dreamups

„Aceste clasamente indica pozitia fragila a Republicii Moldova la nivel international si scot in evidenta un sir de constrangeri al nivelului mediului de afaceri si a barierelor administrative in desfasurarea activitatilor economice. De asemenea, in urma realizarii studiului de fezabilitate cu suportul Ministerului Tineretului si Sportului al Republicii Moldova si Magenta Consulting, am identificat ca din motivul politizarii mediului de afaceri, din cauza utilizarii parghiilor mai putin legale in lupta cu concurenta, mediul de afaceri este perceput ca ceva murdar si neatractiv de mai multe persoane tinere. Potentialii antreprenori isi fac griji ca afacerea lor ar putea fi inhibata de la bun inceput, daca autoritatile locale nu ar fi de acord cu deschiderea afacerii (pe motive politice sau din cauza refuzului antreprenorului de a plati mita). Cele mai mari probleme cu care se confrunta tinerii antreprenori sunt: coruptia, birocratia, insuficienta banilor, concurenta foarte mare si imposibilitatea estimarii riscurilor”, mai spune Sergiu Matei.

Ce avantaje sunt pentru cei care vor sa isi deschida o afacere in Republica Moldova

In ciuda barierelor de care se pot lovi antreprenorii din Republica Moldova, exista si avantaje care pot impulsiona activitatea afacerilor de aici, crede Matei. Acesta vorbeste despre forta de munca „destul de ieftina”, ceea ce determina costuri mai mici. Astfel, un inginer din Chisinau este de 10 ori mai ieftin decat in San Francisco sau Londra.

La acest aspect se adauga sarcini fiscale reduse comparativ cu alte tari din regiune (impozitul pe venit 12%), acorduri de liber schimb cu tari din Europa de Vest si de Est cu impozitare zero, parcuri IT si facilitati IT din punct de vedere fiscal.

Fiind o piata mica, tu trebuie sa fii international din prima zi. Esti destul de limitat si trebuie sa gandesti global. Realitatea grea din tara este si un avataj, daca reusesti aici, respectiv, poti reusi si in orice parte a lumii”, conchide Sergiu Matei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri