“In ultima faza, computerul va fi o fereastra catre orice lucru de care este interesata o persoana, va fi tot ceea ce trebuie sa cunoastem” - Bill Gates
Unele persoane il vad pe Bill Gates ca fiind un vizionar inovativ, care a revolutionat era tehnologica prin crearea computer-ului. Altii il privesc cu invidie sau nu-i recunosc meritele. Insa, in ciuda tuturor parerilor existente la adresa fondatorului Microsoft, fie ele pro sau contra, Bill Gates ramane unul din cei mai de success antreprenor al secolului XX. In doar 25 de ani, el a transformat un proiect creat de doua persoane intr-o colos multinational de miliarde de dolari si a devenit unul din cei mai bogati oameni din lume.

Gates a realizat acest imperiu informatic prin preluarea unei tehnologii existente si adaptarea acesteia la o piata specifica, pe care a ajuns sa o domine prin promotii ingenioase si printr-un plan de business si o strategie de success.

Prima intalnire pe care a avut-o cu un computer a fost in timp ce urma cursurile prestigioasei scoli Lakeside din Seattle, potrivit Entrepreneur.

Legenda Bill Gates a aparut in 1975, odata cu nasterea companiei Microsoft, infiintata la Albuquerque (New Mexico) impreuna cu prietenul sau din copilarie, Paul Allen. Compania ale carei baze s-au pus in urma unei demonstratii realizate pentru MITS, avea sediul intr-o singura incapere si doar doi angajati (cei doi fondatori). In acel moment, microcomputerul creat de acestia nu avea monitor si hard disk, si se vindea cu 397 dolari. Cand MITS a iesit de pe piata, cei doi asociati vindeau deja programe software pentru alte companii, intre care se numara Commodore, Apple sau Tandy Corp.

In 1979, cei doi fondatori ai Microsoft si-au mutat compania la Seattle.

Gates a devenit cunoscut oficial la inceputul anilor 1980, cand IBM a creat calculatoarele personale, iar acesta a propus un sistem de operare cu care a facut cariera, si anume MS-DOS. In doar cativa ani, Gates a pus in aplicare Windows, sistem de operare folosit in prezent de milioane de utilizatori din toata lumea, iar apoi Microsoft Office, care oferea solutii pentru toti utilizatorii de aplicatii de birou.

Imediat dupa ce calculatoarele celor de la IBM au inceput sa iasa pe piata, au aparut si alte companii in domeniu. Compaq este un exemplu in acest caz. Curand, piata a inceput sa fie invadata de computere realizate de producatori diferiti. Ceea ce aveau acestea in comun, insa, era sistemul de operare. MS-DOS a devenit cel mai apreciat sistem de operare pentru jucatorii din industrie – carora le era mult mai usor sa il cumpere de la Gates decat sa il creeze ei insisi – astfel incat vanzarile companiei Microsoft au crescut intr-un an (in perioada 1980 – 1981) de la 7 milioane dolari la 16 milioane.

Microsoft s-a extins prin aplicatii software si a continuat sa se dezvolte constant pana in 1984, cand Apple a lansat primul computer Macintosh. Cand Gates a finalizat lucrarile la sistemul de operare Windows, si a iesit pe piata cu acesta (1985), criticii din industrie nu l-au primit foarte bine, spunand despre produs ca este unul lent. Cei de la Apple, de cealalta parte, l-au dat in judecata pe Gates spunand ca sistemul de operare Windows este o copie a Macintosh. Procesul s-a rezolvat abia in anii 1990, cu castig de cauza pentru Microsoft.

In tot acest timp, fondatorul Microsoft a imbunatatit Windows, programatorii au inceput sa creeze diverse programe compatibile cu acest sistem de operare, astfel ca aplicatiile dezvoltate de Gates au inceput sa fie foarte cautate si sa aduca foarte mult profit companiei. Pana in 1993, Windows-ul se vindea intr-un million de exemplare lunar si era utilizat in proportie de 85% de calculatoarele din lumea intreaga.

Aceasta strategie a avut rezultate atat de bune incat, pana in 1999, Microsoft incepuse sa afiseze vanzari in valoare de 19,7 miliarde dolari, iar averea lui Gates era estimata undeva in jurul valorii de 90 miliarde dolari.

In vara anului trecut, Gates s-a retras din functia de director general al Microsoft, pentru a se concentra pe organizatia sa filantropica, Bill & Melinda Gates Foundation, cea mai mare din lume. Billl Gates s-a nascut pe 28 octombrie 1955 intr-o familie modesta, avand tatal avocat si mama profesoara.

2008 a fost un an plin de evenimente pentru compania Microsoft, printre acestea regasindu-se anuntul de plecare al lui Bill Gates, discutiile de preluare a Yahoo, imbunatatirea sistemului de operare Vista, tehnologia cloud, lansarea Windows 7 si atragerea tehnologiilor open source.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri