Desi multi vroiau sa-si faca propria vila, veniturile obtinute din vanzare au schimbat planurile multor familii
Incurajati de cererea in crestere, tot mai multi romani se gandesc sa cumpere un teren, sa construiasca o casa si apoi sa vanda intreaga proprietate. Acest tip de afacere pare sa mearga destul de bine, daca tinem cont de numarul mare de oferte care au impanzit piata in ultimii ani. Ionut B. si-a cumparat, acum cativa ani, un teren in afara Bucurestiului, cu scopul de a-si face o casa pentru propria familie. Vazand interesul enorm pentru casele la curte, Ionut s-a hotarat sa construiasca casa si sa o vanda.

Probabil ca o sa investesc vreo 90.000-100.000 de euro, dar sper sa obtin 130.000-150.000 de euro, spune Ionut. El nu este descurajat nici de impozitul pe care va trebui sa-l plateasca. Si cu impozitul pe care il voi plati, tot voi iesi cu un castig destul de bun si voi putea sa imi fac, in cele din urma, si propria casa, mai spune Ionut. Un alt caz este cel a lui D.D. care si-a construit un mic ranch in zona de vest a Capitalei. Proprietatea sa se intinde pe cateva mii de metri patrati si cuprinde, pe langa o impunatoare vila de circa 400-500 de metri patrati, un teren de tenis, un teren de mini-fotbal, o piscina, o mica livada de pomi fructiferi, precum si un imens spatiu de relaxare si joaca pentru copii.

Desi am facut toate astea pentru mine si familia mea, ma gandesc tot mai serios daca nu ar fi rentabil sa vand si sa imi construiesc in alta parte o proprietate mai mica, si cu banii castigati sa-mi dezvolt firma pe care o am, spune D.D. Expertii imobiliari atrag atentia, insa, ca decizia achizitionarii unei case de pe piata libera trebuie foarte atent cantarita. Cumprarea unei case de pe piata libera, in afara unui complex rezidential, in lipsa consilierii de specialitate, s-ar putea dovedi o decizie neinspirata, tinand cont de multitudinea de detalii de care trebuie sa se tina cont intr-o astfel de tranzactie, spune Marius Luca, Residential Sales Negotiator in cadrul agentiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis Romania.

O prima problema ar fi timpul se poate cuantifica in saptamani si chiar luni de zile - necesar pentru a localiza si identifica o casa care sa intruneasca cerintele cumparatorului (cerinte legate de pret, locatie, suprafata construita si utila, numar de dormitoare etc.). Asta in contextul exploziei de constructii, in aproape toate zonele de langa marile orase si, in special, de langa Bucuresti.

Odata identificata o proprietate, trebuie avute in vedere urmatoarele detalii: accesul la drumul principal si existenta sau lipsa utilitatilor (canalizare, gaze, electricitate) si distanta fata de surse de aprovizionare (supermarket, piete agroalimentare, combustibili etc.). De asemenea, trebuie analizate cu atentie urmatoarele aspecte: actele proprietatii, delimitarea clara a acesteia, eventuale litigii stinse sau in desfasurare care implica proprietatea sau parti ale acesteia, garantia oferita de constructor pentru locuinta, structura si finisaje, explica Marius Luca. El mai arata ca un alt detaliu care nu ar trebui omis se refera la proprietatile aflate in imediata apropiere a casei pe care doriti sa o cumparati. Ideal ar fi ca in jur sa existe proprietati rezidentiale deja construite, deoarece exista riscul pentru cumparator sa se mute in mijlocul sau langa un viitor santier.

Asadar, putem spune ca atunci cand va decideti sa optati pentru o casa gata construita, sfatul unor experti in domeniul proprietatii este aproape indispensabil. De asemenea, nici pretul unei astfel de locuinte nu trebuie neglijat. In principiu, pentru o astfel de casa noua se solicita peste 100.000 de euro.

Conform unui studiu realizat de compania Colliers, anul trecut a fost caracterizat de o crestere a interesului pentru vanzarea-cumpararea de proprietati rezidentiale, continuand astfel tendinta manifestata in ultimii doi ani. Acest segment este marcat de o evolutie dinamica, cererea depasind oferta, iar preturile fiind in crestere. Potrivit aceleiasi analize, proprietatile noi, cu gradini mari si caracterizate de un grad sporit de intimitate sunt extrem de cautate in conditiile inrautatirii congestiei urbane.

Referindu-se la achizitionarea unei case intr-un ansamblu rezidential, expertul de la CB Richard Ellis Romania a mentionat ca un astfel de complex ofera confort si siguranta pentru rezidenti, precum si, in unele cazuri, facilitati cum ar fi mini-complexuri comerciale, sali de sport, piscina si mini-parcuri.

Dezvoltatorii unor astfel de complexuri rezidentiale lucreaza, in general, cu birouri de arhitectura si cu firme de constructii cu experienta, ofera sisteme flexibile de finantare si se ocupa de administrarea complexului si dupa finalizare, mai spune Luca.

Preturi pentru case gata construite

Pentru o vila la Corbeanca, cu living, birou, trei dormitoare, piscina si peste 1.000 mp de teren se solicita 270.000 euro negociabil.

Pentru cei care vor sa se mute la Balotesti, la circa 20 de kilometri de Capitala, o vila de 300 metri patrati cu un living de 100 de metri patrati si piscina poate fi cumparata cu 135.000 euro.

In zona Tunari, o vila nefinisata, pe trei nivele si cu o suprafata construita de 380 metri patrati, plus un teren aferent de peste 1.500 de metri patrati se poate cumpara cu circa 100.000 de euro.

La Agigea, in judetul Constanta, pentru o vila cu parter, etaj si mansarda care include un living, bucatarie, cinci dormitoare dormitoare si o terasa de circa 60 de metri patrati se solicita aproximativ 105.000 de euro.

In zona Aradului, pentru o vila cu living de 50 mp, birou, bucatarie, baie de serviciu, terasa acoperita, trei dormitoare, trei bai, care necesita amenajari exeterioare costa aproximativ 100.000 de euro.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri