Comentarii pe articolul Neocasa: Dupa o perioada de stagnare, locuintele noi isi reiau scumpirea


Piata imobiliara din Romania

Romario la 22 Septembrie 2008, ora 12:13
Piata imobiliara din Romania
Punctul de vedere al doamnei este foarte subiectiv, avand in vedere ca reprezinta un agent de vanzari, deci cu interes in aceasta zona a mentinerii pretului cat mai ridicat. Eu as dori sa semnalez alt aspect, si anume rata profitabilitatii proiectelor rezidentiale. Un dezvoltator care a achizitionat terenul la un pret rezonabil (i.e. inainte de 2006) va avea un cost total per mp construit de maxim 800 EUR. Daca terenul l-a costat mult, sa presupunem ca totalul costurilor ajunge la 1,000 EUR / mp. Acelasi dezvoltator vine in fata clientului si cu o inocenta maxima in glas, ii comunica pretul: 2,000 EUR / mp construit. Adica DUBLU! Ce industrii actioneaza in Romania cu rata profitului de 100% (raportat la costuri)?
Cand vor constientiza dezvoltatorii imobiliari urmatoarele:
- high-class-ul Romaniei si-au cam achizitionat proprietatile, deci ar trebui sa se indrepte catre clasa medie!
- la preturi de 250K - 300K EUR per proprietate, cei din high-class isi fac o casa, deci nu vor prefera sa stea la bloc, fie si in penthouse-uri de sute de mp;
- o familie din clasa medie, nu se poate indatora la banca pentru un credit ipotecar decat maxim 150 k EUR (pentru aceasta suma, rata la banca este in jur de 1,200 EUR / luna).
Din aceste observatii rezulta si cam pe unde ar trebui sa fie si preturile apartamentelor in Romania.
Ceva comentarii ?
Rusea la 23 Iunie 2009, ora 16:43
Foarte corect si logic comentariul de mai sus.Si eu doresc un apartament in Bucuresti pentru copii mei dar din pacate ,preturile apartamentelor noi sunt mu8lt umflate.Mai asteptam,preferam chiria deocamdata.

  Inapoi la articolul Neocasa: Dupa o perioada de stagnare, locuintele noi isi reiau scumpirea

Setari Cookie-uri