Comentarii pe articolul Revolta brokerilor: Deciziile Consiliului Bursei trebuie respinse


Tara arde si baba se piaptana

Cristi la 23 Octombrie 2008, ora 01:03
Tara arde si baba se piaptana
Daca unele din masuri (ridicarea limitelor acolo unde ele nu exista pe international si neluarea in calcul la BET a societatilor ce nu se tranzactioneaza) mi se pare ca normale, masurile din piata deal imi par total neinspirat luate ca sa nu folosesc alte cuvinte.
Pentru cei ce nu stiu clar ce inseamna piata deal, este o piata unde cumparatorul si vanzatorul pot negocia pretul la care se incheie tranzactia fara a putea fi "deranjati" de ceilalti din piata, deci e o piata pentru "cei mai deosebiti" din piata, cu mai multi bani de fapt. Pentru ca devine mai accesibila piata deal prin scaderea valorii minime pe tranzactie si prin celelalte modificari, se creeaza premiza scaderii lichiditatii pe piata regular si revenirea la practica intelegerilor telefonice in locul tranzactionarii normale pe o bursa, unde nu ar trebui sa conteze cine este cumparatorul si vanzatorul ci doar pretul actiunilor.

Din punctul meu de vedere, ca si investitor, piata deal nu ar trebui sa existe. Oricine vrea sa cumpere sau sa vanda o poate face in piata regular fara nici o problema astfel incat la o vanzare mare sa poata cumpara oricine este afisat in piata sau la o cumparare mare, sa poata vinde toti cei afisati in piata pana la pretul cerut de cumparator. Din punctul asta ar trebui ca investitorii sa fie egali unul fata de altul. Piata deal decat distorsioneaza pretul format pe baza cerere-oferta in piata si dupa parerea mea nu ar trebui sa existe.

Existand piata deal, se pot face intelegeri ce nu mai au legatura cu piata, o actiune poate fi 1 leu insa eu ma inteleg cu cineva ca vreau sa-i cumpar actiunile cu 100 pentru ca am o datorie la el ... si asa se spala niste bani. Si BVB o sa scoata banii curati mai ceva ca la nufarul.

Daca tranzactiile ar trebui facute in piata regular, toti cei ce asteapta sa vanda la preturi mai mici decat 100 lei vor fi in fata celui cu care eu am stabilit pretul si deci va trebui sa le iau mai intai lor actiunile. Iar pe de alta parte, variatia de crestere va fi oricum limitata pentru ca pe piata regulat exista canalul maxim de variatie.

Probabil ca cineva vrea sa spele ceva bani din campania electorala? ! Sau cine stie, poate asa vrea sa-i treaca dintr-o firma in alta ... oricum insa, muritorii de rand sa nu poata lua parte la aceste aranjamente.

BVB=nufarul ... in curand?

  Inapoi la articolul Revolta brokerilor: Deciziile Consiliului Bursei trebuie respinse

Setari Cookie-uri