Comentarii pe articolul Multinationala vs. companie antreprenoriala. Unde este mai sigur sa te angajezi?


Job la o firma mica

Anitei Alexandru la 11 Octombrie 2011, ora 14:52
E interesant cum toata lumea intervievata vine din mediul corporatist si sustine ca acela e mediul cel mai sigur.

Eu sustin ca la o firma mai mica in mod paradoxal jobul e mai sigur. Din mai multe motive:

1) Intr-o corporatie poti fi dat afara din motive ce nu tin de atributiile tale directe. Restructurari, mergers, chiar inchideri complete (vezi cazul Nokia) te pot lasa pe drum imediat, indiferent cat de bun esti. Intr-o firma mica, tu ca angajat ai un aport mult mai mare la succesul sau insuccesul firmei. Deci daca iti faci treaba bine, iti asiguri totodata si postul.

2) Intr-o corporatie in mod invariabil te specializezi si ajungi sa faci zilnic cam acelasi lucru. Te plafonezi si mai ales in perioade criza atat training-urile cat si oportunitatile de avansare sunt aproape inexistente in firmele mari. Intr-o firma mica, ajungi sa faci mult mai multe lucruri, inveti mult mai multe intr-un timp mult mai scurt. Acestea sunt cunostiinte care nu ti le poate lua nimeni ca angajat si care nu numai iti asigura jobul actual dar creeaza oportunitati in alta parte.

3) Corporatiile nu sunt la fel de flexibile ca firmele mici, nu cresc la fel de repede. In perioade de criza, mai intai reduc din cheltuieli (vezi personal) si de abia apoi se reorienteaza spre alte activitati aducatoare de profit. Nu se gandesc sa pastreze si sa recalifice forta de munca exista. Nu la fel la o firma mica. Acolo daca ai fost recrutat si crescut de patron, va face tot posibilul sa te pastreze, esti o investitie pentru el. Si daca ceva nu merge, atunci cand se adapteaza daca ai facut treaba buna vei fi alaturi de el daca are nevoie in continuare de skill-urile tale.

Asadar in perioada de criza mizati pe companii mici. Acolo e loc de crestere, acolo esti tratat ca om si nu ca masina, acolo calitatea muncii tale face diferenta daca vei avea sau nu un post de lucru.
Meprime la 11 Octombrie 2011, ora 15:47
DAA..... din punctul "ai fost crescut de patron" deja mi-e super clar........companiile mici se inchide de vineri pana luni, in caz ca nu ati observat, cu un mic lacat pe usa!!! cei mai maricei, isi pun una doua probleme inainte de a trage oblonul :)))
Burlacu Catalin la 11 Octombrie 2011, ora 17:12
Domnule Alexandru Anitei,

Cred ca sunteti patronul unei firme mici care s-a simtit lezat in amorul propriu de articol. Am lucrat si la firme mici si la multinationale. Esti mult mai respectat la multinationala, totul este mai clar, poti avansa, nemaivorbind de salariu care este mai mare si se plateste la timp.
Anitei Alexandru la 11 Octombrie 2011, ora 18:12
Da, am firma proprie si vreau sa spun ca am crescut firma in perioada de criza, incl. salariile. Si oamenii mei au mult mai multa libertate decat la "multinationale". Ce conteaza e sa alegi firma care trebuie.
Fenechiu Marian la 11 Octombrie 2011, ora 19:32
Dar de ce toti vorbesc de locul unde sa fii angajat ( a se citi sclav) si nimeni nu ea in discutie, varianta de a fi freelancer? Sa fi inovator, sa risti, uneori sa pierzi alteori sa castigi, fac diferenta intre un om de succes si restul oamenilor. Toti bogatii lumii nu au fost angajati si nu au fost " formati" in scoli inalte si studii superioare. Toata societatea in care traim ne invata sa fim cei mai ascultatori, devotati si in parametrii impusi de altii. Oamenii bogatii au avut succes dupa multe esecuri, dar au fost intodeauna "mistuiti" de ideea de a realiza ceva in viata si sa nu fie in turma. Au fost dispusi sa o ia de la zero dupa fiecare esec si au cautat inovatia in locul stabilitatii....Am renuntat de mult sa fiu sluga altcuiva. Prefer sa am profit 1% din munca a 1000 oameni, decat 100% din munca mea. Tu de care parte a baricadei vrei sa fii? Daca vrei un venit "sigur" hai sa fii sclavul meu! Vrei?
Imre la 12 Octombrie 2011, ora 16:18
extraordinar comentariul lui Marian.
Alex la 27 Octombrie 2011, ora 17:30
In niciun din cazuri nu este ok deloc, in corporatii nu prea ai sanse de avansare daca nu cumva stii sa pupi bine, am vazut-o cu ochii mei in Electronic Arts (a se citi EA Sports pt nestiutori). Vis-a-vis de plafonare sunt de acord, apare dupa 2 ani chiar si cu promovare. Acum lucrez la o firma mica, unde nu ma "creste" seful meu, dar pot sa spun ca am inceput sa imi dezvolt aptitudinile si pe alte domenii (economie) si salariul este dublu fata de cei 1470RON din EA. Salariile nu au intarziat niciodata in EA, dar aici maxim 1 zi, nu ma pot plange. Cine vrea si doreste sa invete si sa isi largeasca orizonturile foarte bine, cine nu, problema lui, o sa stagneze la un punct in care o sa fie prea tarziu pentru a mai face ceva.

  Inapoi la articolul Multinationala vs. companie antreprenoriala. Unde este mai sigur sa te angajezi?

Setari Cookie-uri