O piata mai verde a energiei

Actualitatea dovedeste ca evoluam intr-un ritm tot mai dinamic si suntem din ce in ce mai constienti de faptul ca energia conventionala este poluanta, costisitoare si provocatoare de conflicte internationale; singura sansa pentru viitor este cea a energiilor neconventionale, regenerabile.

Surse ale Uniunii Europene (Eurostat, Comisia Europeana) si internationale (Forumul European al Mediului, Agentia Internationala de Energie) evidentiaza in rapoartele si bilanturile efectuate in domeniul energiei pentru anul 2010 faptul ca energia nucleara reprezinta inca sursa principala in Uniunea Europeana, si ca liderii producatori de energie in Uniunea Europeana renunta cu greu la tipurile de energie conventionala. Totusi, procentele in domeniul productiei de energie neconventionala cresc anual – cel putin in tarile nordice (Suedia, Danemarca, Finlanda) dar si in Austria, care promoveaza acest tip de energie. In Romania piata este inca virgina din punct de vedere al exploatarii, insa avand potential, la care este necesara o plusvaloare de investitii straine, aceasta urmeaza sa se dezvolte din ce in ce mai mult.

Desi in momentul de fata se vorbeste despre cadru legislativ romanesc insuficient in acest sens, in special datorita lipsei aprobarii Comisiei Europene cu privire la normele de aplicare ale Legii Nr. 220/2008, trebuie mentionate eforturile autoritatilor de a crea un cadru legal minim, compatibil cu aquis-ul comunitar care urma a fi implementat odata cu aderarea la Uniunea Europeana si existenta in momentul de fata a actelor legislative in domeniu, precum Hotararea Guvernului nr. 718/2008, Hotararea Guvernului nr. 443/2003 sau Hotararea Guvernului nr. 1535/2003, la care se adauga legislatia referitoare la investitii.

Directia in care ne indreptam este evident cea de protectie si prezervare a naturii si a mediului in care traim si, in consecinta, incercam sa luam decizii corespunzatoare: incepand cu 2012 in municipiul Cluj-Napoca iluminatul stradal si al cladirilor aflate in subordinea primariei va fi alimentat cu energie solara, ca urmare a constructiei parcului fotovoltaic de pe Dealul Sf Gheorghe din judet; iar in Targu-Mures 12 scoli si gradinite vor fi alimentate pe baza de instalatii de transformare a energiei solare in energie termica.

In acelasi sens, faptul ca exista site-uri “verzi” in Romania (www.natureenergy.ro, www.green-report.ro, www.ecomagazin.ro, www.stopco2.ro) si forumuri online accesate constant si in mod constructiv, faptul ca se organizeaza targuri si expozitii pentru solutii eco in vederea protejarii mediului inconjurator, faptul ca responsabilitatea sociala creste prin intermediul ONG-urilor si ca marile asociatii si organizatii ecologice romanesti (cum sunt ViitorPlus sau Mare Nostrum) lanseaza in mod constant proiecte, se implica in strangerea de fonduri, promoveaza activitatile ecologice in societatea romanesca, dovedeste ca piata in acest domeniu este in miscare si in continua evolutie.

Cetatenii devin din ce in ce mai educati in acest sens, incep sa inteleaga necesitatea acestor schimbari costisitoare (mai ales pentru o tara inca in curs de dezvoltare raportat la statele-membre EU-15 si chiar EU-24 si cu un nivel de trai mediu, dar cu un potential mare de resurse umane si de materii prime in acest sens), devin mai constienti de implicatiile si avantajele energiilor regenerabile si implicit, mai responsabili in acest sens. Am inceput de cativa ani sa triem deseurile in majoritatea oraselor, incercam sa mergem mai mult cu bicicleta si sa manifestam si sa respectam Ziua Internationala a Eficientei Energetice (5 martie) sau Ziua Independentei de Energie (10 iulie), refolosim hartia imprimata pe o singura parte, trimitem mesaje in format electronic in vederea evitarii si reducerii la maximum a imprimarii mesajelor pe hartie in absenta stringentei acestora, platim taxa pentru pungile din plastic la supermarketuri si pentru anumite sticle de bauturi daca nu le returnam fabricilor si folosim din ce in ce mai mult obiecte (birotica, papetarie etc.) fabricate din materiale reciclate. Totul sub atenta indrumare a legislatorului Uniunii Europene.

In momentul de fata tendinta pietei energetice din surse neconventionale este de a se dezvolta in special in zona energiei eoliene. Conform prognozelor Comisiei Europene, procentul acesteia va prezenta cresterea cea mai vizibia la fiecare din urmatoarele doua decenii: de la 4,9% in 2010 la 14,2% in 2020 si la 17% in 2030.

In concordanta cu aceasta tendinta si pe baza faptului ca in Romania, pozitionata in zona sud-estica a Europei Centrale, exista o mare putere a vantului, energia eoliana este un punct de atractie pentru investitori, confirmat si de Consiliul Investitorilor Straini din Romania. Proiectele de parcuri eoliene in diverse zone ale Romaniei nu inceteaza sa fie inaintate autoritatilor competente spre aprobare: BERD analizeaza finantarea constructiei si operarii unui posibil parc eolian la Cernavoda, la Agentia pentru Protectia Mediului Braila se afla in diverse stadii de avizare 12 proiecte de parcuri eoliene in judet, iar alte proiecte pentru constructia de parcuri eoliene au fost aprobate in judetele Suceava si Galati.

Cu siguranta ne putem astepta si in Romania, asa cum s-a intamplat si in alte state europene, la probleme tehnice legate de transportul
de energie electrica sau la chestiuni de ordin finanzia, caci, in momentul de fata, este dificil de inteles faptul ca pe termen lung pretul energiei electrice va scadea, chiar daca, pe termen scurt, energiile regenerabile sunt mai costisitoare. Importanta este insa deschiderea catre nou, intelegerea si acceptarea tendintelor pietelor si a societatilor, a anumitor principii de viata si de business dupa care acestea se ghideaza si aplicarea acestora pe termen lung, pentru o dezvoltare durabila.


Setari Cookie-uri