Invataminte din cazul Sima. Chiar si pentru vedete

Tranzactiile pe piete internationale sunt oferite in forma neautorizata de multa vreme in Romania, fara ca cineva sa ia vreo masura. In ultimul timp, au fost create forumuri cu pagubiti, insa putini au fost cei din presa care le-au bagat in seama si tot putine au fost autoritatile care au luat vreo masura.

Fuga lui Sima cu banii clientilor a ajuns in atentia jurnalistilor datorita notorietatii sale, de guru al pietelor financiare, functiei detinute, presedintele Bursei din Sibiu, si a numelor clientilor sai.

Partea pozitiva in cazul Sima este ca in sfarsit firmele neautorizate au ajuns in prim planul televiziunilor generaliste. Partea negativa este ca aceste televiziuni fac o mare confuzie intre ceea ce oferea Sima si ce inseamna Bursa de Valori Bucuresti si Sibex.

In primul rand, bursele din Romania sunt reglementate, autorizate si supravegheate de autoritatea pietei de capital, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, in vreme ce WBS holding era o firma inregistrata in Insulele Virgine care activa ilegal pe teritoriul tarii noastre.

In al doilea rand, nu toate firmele care opereaza in Romania sunt autorizate sa ofere produse de investitii. Multe functioneaza ilegal vanzand neavizatilor produse riscante sau inexistente. Grav este ca in cazul de fata printre victime se afla si oameni cu experienta in piata financiara. Cel mai probabil, acestia s-au lasat inselati de notorietatea numelui Sima si nu si-au imaginat o clipa ca firma prin care tranzactionau nu este inregistrata la CNVM, cu atat mai mult cat in componenta numelui exista o parte comuna cu cel al casei de brokeraj: WBS.

Din pacate, efectele acestui nou scandal sunt devastatoare pentru piata de capital autohtona. Degeaba bursele si brokerii autorizati dezvolta programe educationale pentru ca astfel de scandaluri zdruncina increderea romanilor in investitiile bursiere. Vina apartine atat celor care si-au incredintat banii fara a face o minima verificare doar din dorinta de obtine castiguri fabuloase, cat si celor care ar fi trebuit sa ia masuri dar s-au facut ca astfel de firme nu exista.

Astfel, cei care se gandesc sa investeasca pe pietele financiare trebuie sa isi ia masuri minime de siguranta:

- Sa verifice daca firma este autorizata sau inregistrata la autoritatea de reglementare; in cazul Romaniei intrebati la Comisia Nationala a Valorilor Mobilare (www.cnvmr.ro).

- Sa citeasca atent contractul si alte documente pe care firma ti le pune la dispozitie.

- Sa acorde o atentie sporita brokerilor care fac promisiuni de castig; toate tranzactiile financiare poarta un anumit grad de risc.

- Inainte de a tranzactiona, sa-si stabileste obiectivele investitionale, in functie de apetitul de risc si nivelul de experienta.

- Sa inteleaga cum functioneaza piata si care sunt principalele riscuri asociate investitiei.

Setari Cookie-uri