Usor cu scopurile la final de an

Ai gasit probabil in multe locuri recomandarea de a reflecta, “la cumpana dintre ani”, pe marginea scopurilor pe care ti le doresti pentru anul care vine.

Exercitiul e sanatos dar poate fi inutil si chiar daunator daca e facut gresit. Tentatiile neproductive sunt:

sa proiectezi in noul an varianta pozitiva a multor lucruri de care nu ai fost multumit in anul care se incheie: sa petrec mai mult timp cu familia, sa am grija de sanatate, sa nu ma mai ingras, sa economisesc totusi niste bani, sa nu mai stau peste program la serviciu, sa pot spune “nu” mai usor etc.;

• sa enumeri dorinte care te entuziasmeaza: sa-mi regasesc pasiunea pentru pictura, sa am un work/life balance mai sanatos, sa fiu mai bun cu cei de langa mine, sa am o forma fizica de admirat;

• sa-ti propui obiective care dau bine, cu deadline si cu tot pachetul: sa pot vorbi fluent limba franceza pana la finalul lunii iunie, sa trag tare toata primavara pentru a promova un nivel in ierarhia companiei, sa economisesc lunar suma X, sa alerg la maratonul de la Madrid, din aprilie, si sa inchei cu un timp sub 4:30 etc. Daca aceste obiective reprezinta cu adevarat ceea ce vrei, atunci e bine. Dar multi considera ca la final de an prinde bine sa-si stabileasca totusi niste obiective, chiar daca nu ii trage inima prea tare in directiile respective. Se intampla sa si faca niste pasi spre a le atinge doar ca la un moment dat, cand dau de greu, incep explicatiile cu rol de supapa de depresurizare: “da’ de ce-oi fi zis eu “iunie”, ca doar nu ma mut in Franta. Daca vorbesc cat de cat franceza pana in septembrie, e ok”; “bine-ar fi sa economisesc X, dar daca nu-mi ies socotelile, economisesc mai putin cateva luni si apoi compensez eu cumva”; “decat sa ma duc pana la Madrid si sa nu obtin ce vreau, mai bine incep cu maratonul de la Berlin, din septembrie; e chiar mai bine asa, pentru ca am timp mai mult sa ma pregatesc iar pregatirea e cheia aici”.

Tu probabil esti ok dar foarte multi sunt cuprinsi de entuziasm in aceste zile de vacanta iar optimismul cu care trec lucruri pe hartie devine dupa 4-6 luni o piatra de moara si o sursa de stres, vazand cum trec saptamanile iar ideile de pe hartie sunt departe de a fi devenit realitate.
Nu-ti recomand deci o lista de obiective SMART, animate de citate impresionante din Michelangelo sau Winston Churchill.

Daca vrei, te-as invita mai degraba sa cugeti un pic pe marginea urmatoarelor doua intrebari:

1. Care ar fi doua proiecte mari si importante ale tale pe care ai vrea sa le vezi realizate in 2013? Pot fi despre serviciu sau despre viata in afara serviciului, dar bine-ar fi sa nu fie amandoua despre serviciu. Acolo se vor gasi oricum destui colegi, sefi, clienti sau furnizori dornici sa-ti traseze tinte. Care sunt doua idei la care te gandesti de mult, care nu sunt de ici de colo si a caror realizare te-ar face sa te simti mai implinit si mai linistit? Daca te gandesti la patru sau cinci proiecte, se prea poate sa te trezesti ca alergi dupa prea multi iepuri. Unul singur te poate aseza pe un drum cam ingust. Doua sunt numai bune. Alege-le in asa fel incat ele sa te scoata din zona de confort si sa-ti aduca beneficii pe mai multe planuri.

2. Care ar fi doua obiceiuri bune pe care ai vrea sa le impamantenesti pentru anul care vine? Aici nu e vorba despre mari proiecte ci despre mici rutine care te fac mai bun. Poti porni in definirea lor de la obiceiurile neproductive pe care ti-ai dat seama ca le ai si pe care ai vrea sa le inlocuiesti cu ceva mai util. Uite cateva exemple: unii isi incep ziua la serviciu cu e-mailurile, cu mici discutii si cu rezolvarea unor sarcini marunte. Constata ca s-a facut ora 10 sau 11 si inca n-au luat taurul de coarne. Poate ar fi bine sa te obisnuiesti sa-ti incepi ziua cu o sarcina importanta si neatractiva dar care trebuie rezolvata. Ii dedici prima ora de lucru, scapi de ea, ziua arata mai bine si apoi te poti ocupa mai linistit de micile sarcini si e-mailuri, care oricum nu se termina niciodata. Altii isi petrec ultima parte a zilei rasfoind canalele TV, postarile recente de pe Facebook sau stirile zilei. Dupa o vreme, constata semiadormiti ca nu s-au ales cu mare lucru. Poate ai vrea sa ai obiceiul de a citi o ora seara, in fiecare seara.

Raspunsurile la aceste doua intrebari iti pot da un elan formidabil pentru noul an. Proiectele te anima iar obiceiurile bune te ajuta sa te apropii de rezultatele dorite, pas cu pas.

Pentru mine un astfel de proiect in 2012 a fost scrierea cartii Musai List. Intentia exista de mai multa vreme, pregatirile se desfasurau si ele cat de cat, dar nu organizat. In urma cu un an am zis ca inainte de Craciunul lui 2012 cartea trebuie sa fie pe rafturile librariilor. Acum nu numai ca e disponibila, dar se si bucura de un feedback foarte bun din partea cititorilor, iar intr-o luna de la lansare e deja un best-seller al categoriei ei.

Cu siguranta, ai si tu proiectele tale realizate, pe care le-ai definit odata si apoi le-ai urmarit cu perseverenta pana la realizare. Pentru noul an poate nu e nevoie sa enumeri, ca prea multi altii, lucrurile pe care ni le dorim cu totii. Cred ca e mai productiv ca, pe de o parte, sa te hotarasti asupra a doua proiecte importante si sa nu te lasi pana nu le realizezi iar, pe de alta parte, sa-ti faci cateva obiceiuri bune, cu ajutorul carora sa te bucuri mai mult de fiecare zi. Alege proiectele si obiceiurile in asa fel incat daca le rezolvi sa fii cu adevarat multumit, nu sa simti ca pasii au fost prea mici. Daca cumva inchei proiectele si cimentezi obiceiurile in prima parte a anului, desigur ca iti poti stabili alte tinte pentru mai departe.

Iti doresc ca in 2013 sa muncesti eficient, sa faci loc pentru ce-ti place si sa te bucuri de fiecare zi!

P.S.: Noteaza-ti undeva cele doua proiecte si cele doua obiceiuri. Pe un cartonas de tinut in portofel, intr-un document pe calculator, undeva pe smartphone, dar noteaza-le. Si fa un prim pas in directia lor, oricat de mic, chiar azi: spune-le cuiva, cauta niste informatii, da un prim telefon.


Setari Cookie-uri