Dezbatere: Fondurile de investitii, pe val. Ce urmeaza?


Activele fondurilor de investitii au crescut constant in ultimii ani, ajutate foarte mult si de sistemul de distributie foarte puternic al bancilor. In prezent, ponderea fondurilor in averea financiara a familiilor este foarte redusa, dar specialistii consultati de Wall-Street spun ca dinamica de crestere va continua pe fondul scaderii dobanzilor si a unei imbunatatiri a culturii financiare a romanilor.

5 Care vor fi principalii factori determinanti ai continuarii crestelor activelor fondurilor de investitii?

Mihail Ion Presedinte, Raiffeisen Asset Management
Aceiasi factori mentionati ca premise pentru cresterea de pana acum vor produce efecte si in continuare. In plus, pe masura ce numarul de investitori se mareste, va creste notorietatea fondurilor de investitii si se va produce un efect de antrenare si asupra unor romani care pana acum nu au investit in fonduri.


Acelasi lucru poate fi valabil si pe partea ofertei si a distributiei.

Listarea la bursa a mai multor companii unde statul detine participatii importante (inclusiv Fondul Proprietatea) poate fi, de asemenea, un catalizator important pentru dezvoltarea fondurilor diversificate si de actiuni, prin faptul ca s-ar largi universului investitional, iar piata de capital din Romania ar creste in atractivitate in context regional.

In privinta fondurilor cu plasamente in instrumente cu venit fix, acestea au nevoie de o dezvoltare pe masura a pietei in care pot investi, pentru a putea mentine un ritm sustinut de crestere.

Daca in privinta pietei de actiuni diversificarea internationala este o alternativa viabila, pentru piata obligatiunilor in lei pietele staine ofera destul de putine oportunitati.
Eugen Voicu CEO, Aviva Investors Romania
In continuare, bancile vor duce trena, dar ma astept sa fie si asset manageri independenti care sa-si creasca cota de piata semnificariv.

De asemenea, cred ca vor fi noi produse care ar putea sa genereze active mari pe sectoare de nisa.
Claudia Racovitan Director general adjunct, Intercapital Investment Management
Printre factorii care vor contribui la cresterea activelor fondurilor de investitii se numara revenirea pe plus a economiei Romaniei, eforturile continue ale societatilor de administrare a investitiilor de a-si face cunoscute produsele, dorinta investitorilor de a-si diversifica investitiile, schimbarea raportului intre consum si economisire.
Catalin Iancu Presedinte, OTP Asset Management Romania.
In continuare, piata fondurilor mutuale va fi dominata de vanzarile de fondurile monetare si de obligatiuni, fonduri cu risc scazut, care reprezinta prima alternativa la produsele clasice de economisire, pentru cei mai multi dintre clientii bancari.

Cu toate acestea, scaderea drastica a ratelor de dobanda oferite de catre produsele clasice de economisire (depozite bancare, titluri de stat etc) va influenta intr-o mare masura randamentele viitoare ale fondurilor mutuale cu risc scazut.
Radu Hanga Director general, BT Asset Management
Un factor foarte important in urmatoarea perioada va fi evolutia economica, in acest moment existand inca multe semne de intrebare.

Statele europene inregistreaza avansuri ale PIB si se afla la inceputul unui nou ciclu de crestere, dar impactul problemelor din Grecia asupra zonei euro este inca greu de evaluat. In plan local exista unele semne pozitive, printre care revenirea din industrie, dar pe de alta parte exista un grad ridicat de incertitudine legat de amploarea impactului masurilor de reducere a cheltuielilor care vor trebui implementate de Guvernul Romaniei asupra cererii interne si asupra cresterii economice in ansamblu.

Un element de suport pentru cresterea pietei fondurilor de investitii il va constitui nivelul dobanzilor bancare, care in opinia noastra vor ramane la un nivel scazul pentru o perioada destul de lunga,

preview intrebare
1
2
3
4
5
Setari Cookie-uri