Sfat Orange: Nu putem continua sa taiem posturi, trebuie sa mutam eficient oamenii

Sfat Orange: Nu putem continua sa taiem posturi, trebuie sa mutam eficient oamenii"Mediul in care traim este in continua schimbare in ultima vreme. (...) Noii angajati isi doresc o cariera, timp liber, bani, calatorii si un job interesant. Cu totii sunt foarte diferiti, stiu sa lucreze foarte bine cu tehnologia, isi gasesc usor informatiile", a spus Ioana Marcu, director de resurse umane in cadrul operatorului de telefonie mobila Orange Romania.

Ea a arata ca mediul de business este din ce in ce mai greu de prognozat.

"Tinerii de astazi vor avea 10-14 job-uri pana la varsta de 38 de ani, iar, in prezent, 1 din 4 angajati este doar de un an alaturi de angajator de numai un an de zile", a spus aceasta.

Marcu a adaugat ca intre provocarile departamentelor de resurse umane din companii se numara gestionarea tuturor costurilor si identificarea si sustinerea solutiilor pentru cresterea veniturilor.

"Este vorba despre transformare. Nu putem continua sa taiem 2-3 posturi in companii, iar peste catva timp sa ne dam seama ca avem nevoie de alti 10 oameni pentru un proiect care aduce bani. Trebuie sa mutam eficient oamenii in companii. Trebuie sa ne schimbam, altfel vom fi schimbati", a mai spus Ioana Marcu.

Orange a incheiat un parteneriat cu ASE, in baza caruia directori din companie vor prezenta studentilor notiuni practice, care sa completeze studiile teoretice ale acestora. Parteneriatul va fi lansat în toamna, odata cu inceperea anului universitar 2012-2013.

De asemenea, compania va derula in perioada urmatoare un program de intership, prin intermediul caruia 300 de tineri vor putea face practica la Orange.

Declaratiile au fost facute in cadrul cadrul evenimentului "Profilul HR-ului in 2012. Eficient si prudent sau curajos si vizionar", organizat de Ziarul Financiar.

Sursa cover foto: freedigitalphotos.net

KM Trust&Partners despre schimbari in recrutare: Se cauta inteligenta emotionala

KM Trust&Partners despre schimbari in recrutare: Se cauta inteligenta emotionala"In trecut, in recrutarea executiva se punea foarte mult accent pe competente, IQ ridicat, pe rezultate si pe partea de referinte. Daca lucrai intr-o companie importanta aveai avantajul ca se credea despre tine ca esti o persoana in care s-a investit. Astazi, traim diferit, inteligenta emotionala a iesit la suprafata (...) Toti vrem performanta, important este cum ajungi la aceasta performanta. Astfel, la recrutare trebuie masurate valorile in functie de ceea ce isi doresc clientii companiei”, a declarat Radu Manolescu, managing partner KM Trust&Partner.

El a mai spus ca recrutorii trebuie sa acorde timpul necesar evaluarii candidatilor.

"Nu poti evalua o persoana in 2-3 ore. Timpul optim e de pana la 6 ore", a explicat Manolescu.

AIMS: Angajatii implicati sunt de 4 ori mai performanti

AIMS: Angajatii implicati sunt de 4 ori mai performanti"Desi s-ar crede ca implicarea angajatilor se realizeaza prin investirea multor bani in training sau coaching, nu este neaparat asa. Implicarea si productivitatea angajatilor poate fi crescuta fara investitii mari prin doua aspecte simple: crearea unui mediu de lucru pozitiv si prin spijinirea oamenilor cand le cerem sa iasa din zona lor de confort", a spus Mihaela Perianu, managing partner AIMS Executive Search and Consulting.

Ea a dat exemplu unui manager dintr-o companie locala care a fost sfatuit sa ia masa la birou alaturi de angajati.

"El a venit la birou cu caserola cu sushi, betigase de sushi, servetele pentru sushi. Demersul nu a fost autentic, angajatii au simtit ca directorul general facea acest lucru pentru ca trebuie, nu pentru asa simtea", a spus Perianu, care a adaugat ca acei angajati au fost demotivati in felul acesta.

Sursa foto: AIMS

Renault: Specialistii francezi ai companiei vor sa vina in Romania sa munceasca

Renault: Specialistii francezi ai companiei vor sa vina in Romania sa munceasca"Grupul Renault a investit foarte multi bani în Romania din anul 1999 de cand a intrat pe piata. O schimbare majora a avut loc in anul 2004, dupa lansarea Logan, proiect in care foarte putina lume credea. La acea data, oricare dintre colegii din Franta care era trimis in Romania considera acest lucru o pedeapsa si sfarsitul carierei. De atunci, lucrurile s-au schimbat mult, acum toti specialistii din grup isi doresc sa vina in Romania, pentru cativa ani, sa puna o piatra de temelie in cariera”, a spus Radu Mavrodin, director executiv resurse umane Groupe Renault Romania.

El a precizat ca Romania a devenit in acesti ani a doua piata ca importanta pentru Renault.

In perioada 2000-2010 investitiile grupului francez in Romania s-au ridicat la 1,63 miliarde de euro, urmand ca la sfarsitul anului 2012 sa depaseasca 2 miliarde de euro.


Medlife - Cum s-a schimbat recrutarea de medici din sectorul public in ultimii ani

Medlife - Cum s-a schimbat recrutarea de medici din sectorul public in ultimii ani"Pana in 2008 personalul medical considera mediul public mai sigur atat pentru venituri, cat si pentru siguranta locului de munca. Multi veneau la privat doar part-time, cateva ore pe saptamana. Intre 2008 si jumatatea lui 2010, cand s-au taiat salariile la stat si criza din sistemul sanitar s-a acutizat, medicii veneau la privat full-time, dar pastrau o portita si la stat, unde intrau in concediu fata plata. De la jumatatea lui 2010, au venit oameni in privat chiar de la spitale etalon. 80% din personalul recrutat de noi a venit din sistemul public, fata de 30% in intervalul 2004-2010", a spus Monica Baluta, director de HR in cadrul operatorului medical privat Medlife.

Ea a adaugat ca in prezent veniturile decente din sistemul public vin de la pacienti.

"Aceste plicuri sunt un ajutor acordat statului, care este incapabil sa plateasca decent angajatii", a adaugat Monica Baluta.

Real: In anii electorali cresc salariile

Real: In anii electorali cresc salariile"Anii electorali aduc vesti bune legate de cresterea cheltuielilor publice si salariile. Desi este putin probabil ca in 2012 cresterea PIB sa depaseasca procentajul de 2% din 2011, vom vedea o crestere a salariilor si in mediu privat si in cel public", a declarat Valentin Pauna, director de resurse umane sI membru al board-ului Real Hypermarket Romania.

Potrivit acestuia, costul unei zile de munca in Romania, respectiv sumele platite de catre companii angajatilor pe zi se ridica la 314 milioane euro, in crestere de la 210 milioane euro in anul 2000.

Romania are aproximativ 4,96 de milioane de salariati, potrivit datelor Ministerului Muncii.



Lugera&Makler: Trebuie sa ne schimbam, trebuie sa promovam ideile

Lugera&Makler: Trebuie sa ne schimbam, trebuie sa promovam ideile"Criza ne-a facut sa trecem de la era informatiei la era ideilor. (...) Era ideilor este egal cu o era a HR-ului. Orice poate fi externalizat intr-o companie, de exemplu vanzarile, ceea ce nu poate fi externalizat este spiritul de HR, idea omului de HR", a spus Cristina Savuica, managing partner in cadrul companiei de recrutare Lugera&Makler Romania si Republica Ceha.

Potrivit acesteia, directorii de HR trebuie sa aiba rol de suport atat pentru directorii generali din companii, cat si pentru angajati.

"Trebuie sa ne schimbam, sa promovam ideile, sa ne focusam pe lucrurile mari", a adaugat Savuica.