A inceput sa lucreze din timpul facultatii

A inceput sa lucreze din timpul facultatiiNiciuna din companiile care se afla in topul celor mai mari angajatori de pe piata nu are un director general mai tanar decat sefa G4S Romania, fie ca este vorba de Petrom, Romsilva, Electrica, Carrefour, Metro, Romtelecom sau Automobile Dacia.

Marius Vatavu, 33 de ani, director general la Compania Nationala Posta Romana, cel mai mare angajator local, cu peste 30.000 de salariati, este cel mai apropiat ca varsta de Alice Tirsea.

O alta companie de pe piata de securitate si paza condusa de un director sub 35 de ani, respectiv Constantin Iordache (32 de ani), este Securitas Security Services Romania, filiala locala a suedezilor de la Securitas AB.

In 2002, cand era studenta la Facultatea de Stiinte Politice din cadrul Universitatii Bucuresti si avea 20 de ani, Alice Tirsea, noul director general al actualei G4S Romania, filiala locala a celui mai mare grup de securitate din lume, a decis sa se angajeze in cadrul firmei APS Valahia, la sefia careia se afla tatal sau, Liviu Tarsea, proprietarul afacerii.

“Mi-a fost teama ca oamenii vor spune ca am ajuns in firma datorita tatalui meu, iar asta m-a urmarit pe tot parcursul traseului meu profesional. Acest lucru insa m-a motivat foarte mult si am vrut sa dovedesc ca merit sa lucrez in companie nu pentru ca sunt fata presedintelui. Se pare ca munca mea a fost apreciata si validata de grup, prin recenta numire in functia de director general”, spune Tirsea, in primul interviu acordat presei in noua pozitie.

A rezistat in firma chiar daca in anul in care s-a angajat APS Valahia a fost cumparata de compania daneza Group 4 Falck. Dupa mai multe transformari organizatorice, fosta APS Valahia a devenit, in 2006, G4S Romania. Ulterior, Tirsea a fost promovata ca director de resurse umane al uneia dintre cele trei divizii ale GS4 Romania, pentru ca din 2007 sa fie numita director executiv al diviziei.

Conduce trei divizii ale grupului

Conduce trei divizii ale grupuluiIn aceasta luna, Andreas Paterakis, presedintele regional al G4S, alaturi de doi manageri de resurse umane din cadrul grupului danez, au decis sa o promoveze pe Tirsea in functia de director general, post nou creat.

Din noua pozitie, Tirsea va coordona managementul celor trei divizii prin care grupul danez este prezent pe piata locala, respectiv Cash Services (transport de bani), G4S Security Services (paza umana, monitorizare, interventii, audit de securitate) si G4S Security Systems (sisteme electronice de securitate).

“Puterea de decizie in ceea ce priveste activitatea companiei apartine presedintelui, directorului financiar, directorului general si directorilor executivi ai celor trei divizii”, afirma Tirsea.

Florin Alexandru ocupa functia de director financiar (CFO), in vreme ce Octavian Mirza, Nicu Voicu si Dumitru Banu conduc cele trei divizii ale G4S Romania.

Pe langa functia de director general, Tirsea coordoneaza si departamentul de resurse umane al companiei.

Tinta din 2009: crestere de 30%

Tinta din 2009: crestere de 30%Grupul danez a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 383 milioane de lei (104 mil. euro) pe piata locala, in crestere cu circa 70% fata de 2007, si estimeaza pentru anul acesta o crestere de 30% a businessului, pana la 498 milioane de lei (117,5 mil. euro).

“In primele sase luni ale anului am inregistrat o crestere de circa 30% a cifrei de afaceri comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, prin urmare se poate spune ca suntem in grafic. Avansul afacerilor din primul semestru a fost posibil doar datorita politicii de reducere a costurilor pe care am implementat-o”, spune Tirsea.

Compania a disponibilizat circa 500 de angajati, in contextul in care multi din clientii din zona de paza au redus numarul agentilor, din motive financiare. Fiecare angajat concediat a primit un salariu compensatoriu.

Pe langa reducerile de personal operate, compania a decis sa inghete salariile, sa elimine bonurile de masa si sa diminueze valoarea subventiilor de calatorie acordate angajatilor.

“Nu am eliminat insa sporul de vechime in cuantum de 25% din totalul salariului, pe care il primesc angajatii cu o vechime mai mare de 20 de ani”, mentioneaza Tirsea.

Agentii de paza primesc ca salariu un anumit procent din tarifele percepute clientilor. “In conditiile actuale ale pietei, o firma ar trebui sa fie multumita daca reuseste sa incheie un contract din care sa castige 10 lei/ora”, subliniaza Tirsea.

Printre numele importante din portofoliul de clienti al companiei se numara Posta Romana, Petrom, Raiffeisen Bank, Vodafone si UPC.

G4S Romania dispune de un parc auto de peste 1.000 de masini blindate, precum si de 40 de masini de interventie.

52 mil. euro, bugetul de investitii pe 2009

52 mil. euro, bugetul de investitii pe 2009G4S Romania dispune de un buget de investitii in valoare de 52 de milioane de euro, cea mai mare parte a sumei urmand sa fie folosita pentru achizitionarea a doua companii ce activeaza pe zona de sisteme de securitate.

“Avem un buget de achizitii de 40 milioane de euro, care a fost inclus in business planul de anul acesta. Ne intereseaza firmele de sisteme de securitate, pentru ca, din pacate, pe aceasta zona nu stam foarte bine. Din studiile pe care le-am facut, avem o cota de piata de doar 3% pe acest segment”, spune Tirsea.

Liderul pe segmentul sistemelor se securitate este UTI Grup, controlat de omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, in varsta de 55 de ani.

Cele doua achizitii vor majora cu 50% numarul angajatilor G4S Romania, pana la 15.000.


Sefa intr-o piata de 700 mil. euro

Sefa intr-o piata de 700 mil. euroPiata serviciilor de paza si securitate s-a ridicat anul trecut la circa 2 miliarde de lei (543 mil. euro), in crestere cu peste 17% fata de 2007, potrivit estimarilor facute de reprezentantii Patronatului Societatilor de Securitate din Romania (PSS).

“Daca includem si serviciile de transport de valori, apreciez ca valoarea totala a pietei a fost de 700 de milioane de euro. Vom avea o crestere a pietei si in acest an, pentru ca acest domeniu nu are de suferit de pe urma crizei financiare”, afirma Tirsea.

In Romania exista circa 1.100 de firme de securitate, 90 dintre acestea fiind afiliate la PSS. De asemenea, 75% dintre firme au sub 50 de angajati, in vreme ce marile firme ajung la peste 3.000 de angajati.

La nivelul anului 2007, piata serviciilor de paza si securitate din Romania numara peste 100.000 de angajati la nivel national.
Principalii jucatori din piata locala sunt G4S Security Services (Danemarca), BGS (Romania), Securitas Security Services (Suedia), Rosegur (Spania), UTI Group (Romania) si Interguard Grup (Romania)