Obiective optimiste

Obiective optimiste„Primul trimestru din 2009 al bancii a fost cel mai bun de la consolidarea bancii in tara. Credem ca pana la finalul anului vom avea cele mai bune rezultate financiare, dar desigur exista mereu si cateva aspecte nesigure in contextul crizei financiare mondiale”, a declarat Schreiner.

In primul trimestru din 2009, banca a obtinut un profit brut de 18,4 milioane de euro, potrivit standardelor de contabilitate internationale (IFRS). In primele trei luni ale anului trecut, rezultatul brut obtinut de banca a fost de circa 7 milioane de euro.

„Trebuie sa vedem cum va evolua situatia restantelor la credite, cum efectele crizei mondiale vor afecta piata muncii in Romania, companiile si, totodata, persoanele fizice pe anumite segmente. Autoritatile au facut o treaba buna pana acum si speram ca oamenii isi vor recapata increderea din nou in piata si vor apela la finantari”, spune Schreiner.

Pentru finalul anului, seful bancii a estimat un profit in valoare de 41 de milioane de euro. „Credem ca putem ajunge chiar la un profit de 43 de milioane de euro (ceea ce reprezinta un avans ce circa 14% fata de 2008, n.r.) inainte de impozitare calculat pe baza standardelor IFRS”, a precizat Schreiner, in cadrul interviului.

Anul trecut, profitul inainte de impozitare al Volksbank Romania a fost de 37,8 milioane de euro, insa avansul a fost de 54%, fata de 2007.

Vrem sa facem parte din programul "Prima Casa, dar mai sunt multe detalii de lamurit

Vrem sa facem parte din programul "Prima Casa, dar mai sunt multe detalii de lamuritBanca este, de asemenea, interesata de programul „Prima Casa”, insa conducerea adopta o atitudine prudenta dorind deocamdata mai multe detalii direct de la autoritati.

„Am vrea sa fim parte a programului „Prima Casa”, vrem sa ne intalnim cu oficialii guvernului sa discutam. Este o idee buna, insa va fi dificil pentru ca adesea oamenii nu trec de testele de scoring (cei cu venituri mici). Apoi, vrem sa mai vedem anumite detalii importante, de tipul carui gen de familie ne adresam, caror familii vrea Guvernul sa se adreseze prin acest program, ce venituri trebuie sa aiba potentialii clienti”, a explicat Schreiner.

El a mai spus ca, in cadrul bancii, creditele ipotecare continua sa fie produsul de baza, de aceea Schreiner se bucura de initiativa „Prima Casa”, dar spera ca si sistemul de scoring al Volksbank va sustine acest program. „Deocamdata, vrem sa vedem mai multe detalii si direct de la Guvern, pentru ca pana acum nu am vazut decat pe canalele de televiziune”, a specificat presedintele Volksbank Romania.

„Este un program social, pentru noi lucrurile se complica in ceea ce priveste evaluarea, dar sa speram ca vom avea sprijin din Austria pentru a ajusta scoringul in concordanta cu viitorul produs din cadrul acestui program”, a detaliat Schreiner.

Redarea increderii in sistem si investitiile in real-estate, doua solutii pentru depasirea crizei

Redarea increderii in sistem si investitiile in real-estate, doua solutii pentru depasirea crizeiRedarea increderii oamenilor in sistem pentru revitalizarea creditarii si investitiile in real-estate sunt pasii care trebuie facuti in viziunea sefului Volksbank pentru ca efectele crizei sa fie anihilate.

„Ceea ce noi toti trebuie sa facem, oficiali si bancheri, este sa redam oamenilor incredere in sistem. Presa, bancheri, autoritatile, politicieni, toti trebuie sa readucem increderea omenilor, cel mai important lucru pentru bunul mers al afacerilor, pentru revitalizarea creditarii”, a mai declarat Schreiner.

Pe de alta parte, Schreiner crede ca pe timp de criza investitiile in real-estate sunt cele mai sigure.

„Investitiile in real-estate o sa incepa iarasi, iar in Romania sunt multe oportunitati, asa cum am declarat in ultimii ani, parere pe care nu mi-am schimbat-o in contextul crizei pentru ca o astfel de situatie este o sansa sa reimprospatezi ideile si sa te uiti in urma sa imbunatatesti tot ce este necesar, serviciile, in special, in cazul bancilor. Daca sunt tratat ca un rege in calitatea de client al unei banci, o sa am din nou incredere in banca, in piata, in guvern etc.”, spune Schreiner.

El a mai spus ca investitiile in real-estate nu sunt o problema daca intrevedem si finalul crizei, reamintind totodata ca la finalul crizei din anii ’20-’30, marii castigatori au fost cei care investisera in pamant si cladiri.

„Pe deasupra, oamenii au nevoie de un loc unde sa traiasca, de aceea spun ca trebuie sa reabilitam increderea lor in sistem pentru a demara noi tranzactii, iar aici au un rol foarte important atat presa, cat si politicineii ca formatori de opinie, toti avem responsabilitati sociale. Programul social al guvernului („Prima Casa”, n.r.) este foarte bun, dar cred ca mai sunt necesare si alte masuri. De ce pastram inca nivelul de 19% al TVA-ului pentru tranzactiile imobiliare?”, a detaliat presedintele Volksbank Romania.

Fiecare tranzactie in care este vorba despre o suma sub 500 de euro pe metrul patrat ar trebui sa aiba, in opinia lui Schreiner, TVA-ul (pana la finalul anului) de 5%, pentru ca astfel dezvoltatorul sa fie sub presiune sa scada pretul sub 500 de euro pe metrul patrat pentru a avea un TVA de numai 5% .

El este de parere ca acele costuri extraordinare de 2.000 de euro plus TVA vor disparea pentru ca dezvoltatorul nu poate vinde la un pret mult mai ridicat atunci cand vecini vand la 400 de euro plus TVA pe metrul patrat.

„Astfel, dezvoltatorul este sub presiunea de a scadea preturile, pentru oricine fiind mai usor sa cumpere o casa, iar pentru banci este mai usor sa finanteze pentru ca am avea, in sfarsit, acea scadere a preturilor pe care toata lumea o asteapta. Scaderea pretului pe metrul patrat, scaderea TVA-ului inseamna ca poti sa cumperi mai usor un apartament care de la 300.000 de euro poate ajunge astfel la 140.000 de euro plus TVA - 5%”, a detaliat Schreiner.

Banca va deschide anul acesta 15-20 de noi unitati, circa 7 fiind deja deschise. De asemenea, Schreiner a tinut sa mentioneze ca banca nu va concedia din angajati.

„Am pastrat costuri scazute in trecut, deci nu avem nevoie de restructurari, insa am renegociat chiria pentru unele locatii ale bancii. Credem ca acum preturile, pe fondul crizei, sunt cu 20-30% mai mici, iar in situatiile cele mai rele am schimbat locatia, inchiriind altele”, a concluzionat Schreiner.

Volksbank Romania nu are nevoie de capital suplimentar in conditiile in care, la finalul lunii martie 2009, rata solvabilitatii bancii se plasa la 18,27%, a declarat presedintele Volksbank, Gerald Schreiner.