Crestere de cel mult 2-3% pe viata

Crestere de cel mult 2-3% pe viataActualul context economic ii determina pe asiguratorii de pe piata autohtona sa pledeze pentru un 2010 la fel de greu ca anul trecut, daca nu chiar mai greu.

Incertitudinea economica venita pe fondul crizei, la care se adauga scaderea veniturilor potentialilor clienti romani, cat si nesiguranta financiara si a locului de munca vor afecta piata asigurarilor atat pe segmentul asigurarilor generale, cat si pe segmentul asigurarilor de viata, au explicat jucatorii din piata intr-un eveniment organizat de revista Piata Financiara.

Piata romaneasca de asigurari a incheiat 2009 cu un volum de prime brute subscrise de 8,84 miliarde lei (2,1 miliarde euro), cu 1,1% sub nivelul din 2008, mai ales pe fondul scaderii afacerilor pe segmentul de asigurari de viata cu 13% in moneda nationala.

Cel mai optimist scenariu al directorului general al BCR Asigurari de Viata, Florina Viziteanu (foto), se traduce printr-o crestere in 2010 a pietei asigurarilor de viata cu cel mult 2-3% fata de 2009, in conditiile in care evolutia din prima parte a acestui an a fost mai buna.

"Estimez o crestere de cel mult 2-3%, probabil va fi undeva pe zero intr-un scenariu pesimist, dar in niciun caz nu astept ca piata asigurarilor de viata sa inchida anul pe minus. Prima parte a acestui an a fost mai buna fata de 2009 (pentru sectorul asigurarilor de viata n.r.), care a fost un an chiar dezastruos pentru unele companii de asigurari", a mentionat Viziteanu.

Piata de asigurari de viata a crescut in primul trimestru cu 6,74% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 419,83 milioane de lei.

„Cresterea industriei asigurarilor de viata din primul trimestru al acestui an ar putea atenua efectele negative, care ar conduce spre scaderea pietei daca in a doua partea a anului se vor lua masuri (cresterea taxelor n.r.) mai putin benefice pentru industria asigurarilor. Toate masurile de asuteritate nu vin decat sa afecteze atat agentul comercial, cat si clientul existent pentru ca multi dintre ei vor renunta la asigurari”, comenteaza Viziteanu.

Ea a mentionat ca masurile anuntate de guvern vor avea doar efecte negative asupra industriei de profil, in sensul unei cresteri a numarului de contracte reziliate si o diminuare semnificativa a vanzarilor noi de polite.

„In doua directii o sa apara impactul negativ al masurilor de austeritate. In primul rand, in ceea ce priveste cresterea numarului de clienti noi, pentru ca vorbim de clientii din zona bugetara (guvernul a anuntat o diminuare de 25% a veniturilor clasei bugetorilor n.r.), care au fost mereu clienti foarte seriosi si foarte buni platnici, ce intelegeau sistemul privat de aisgurari”, declara Florina Viziteanu.

Ea a mai comentat ca acestia isi doreau o anumita protectie si aveau posibilitatea financiara rezultata si siguranta locului de munca fapt ce determina o deschidere catre asigurarile de viata.

Apoi, a mai explicat seful BCR Asigurari de Viata, masurile de austeritate vor influenta si ratele de lapsare (n.red.: rezilierea unui contract) „Avand o reducere a veniturilor cu 25% inseamna ca bugetarii vor trebui sa-si repozitioneze bugetul, cosul zilnic de consum al familiei si s-ar putea sa renunte la asigurari si sa nu uitam ca vorbim de o clasa sociala numeroasa (peste un milion de bugetari), deci un numar destul de mare, care constituia o baza destul de buna pentru cresterea asigurarilor de viata”, subliniaza Viziteanu.

In vederea scaderii numarului de lapsari (contracte reziliate n.r.), Viziteanu a mentionat ca acestea au venit in marea lor majoritate, in 2008 si 2009, din faptul ca multe produse nu erau construite pe nevoile clientilor. „Cred ca o vanzare a produselor de asigurare structurate pe nevoile reale ale asiguratilor si nu invers este cu atat mai importanta intr-un mediu economic ostil”, a mai comentat ea.

In viziunea sa, segmentul politelor de asigurare de viata din Romania isi pastreaza potentialul enorm de crestere, iar dezvoltarea crede ca va continua in ciuda conditiilor macroeconomice negative din acest moment. „Nu este prima data cand industria se confrunta cu conditii de piata grele, insa o economie de tip capitalist nu poate exista decat cu o industrie a asigurarilor de viata sanatoasa”, a concluzionat Viziteanu.

Scenariu: Taxe mai mari

Scenariu: Taxe mai mariSefa BCR Asigurari de Viata crede ca daca scenariul cresterii fiscalitatii se va concretiza, efectele se vor fi si mai dure: scaderea veniturilor disponibile ale romanilor, fapt ce se va resimti puternic in industria asigurarilor.

„Nu afecteaza neaparat apetitul clientului pentru asigurarea de viata, ci veniturile, posibilitatea ca el sa achizitioneze o polita. Multi dintre ei constientizeaza ca au neovie si trebuie sa-si faca asigurare de viata, dar nu-si permit sa o cumpere, pentru ca nu au cu ce sa o sustina financiar”, a explicat oficialul BCR Asigurari de Viata.

In plus, spune Viziteanu, daca se vorbeste de o crestere a TVA, aceasta implica automat cresterea preturilor, iar venitul care ii ramane pentru asigurarea de viata unui client potential sau existent scade dramatic. „Toate aceste masuri nu vin decat sa afecteze dezvoltarea industriei asigurarilor de viata. Primele de asigurare suplimentare cu care asiguratii veneau la sfarsitul anilor din bonusurile si primele de final de an au disparut de anul trecut, iar anul acesta nici nu ne mai putem gandi la ele in contextul acestor masuri de austeritate care afecteaza veniturile asiguratilor”, concluzioneaza Viziteanu.

Potrivit direcotrului general, BCR Asigurari de Viata si-a bugetat totusi o crestere de doua cifre in 2010. „Deja in primul trimestru am avut o crestere de doua cifre sustinuta de forta de vanzari de 4.000 de consultanti in asigurari”, a detaliat Viziteanu, fara sa dea alte detalii.

Ea a daugat ca, in 2009, compania pe care o conduce a crescut cu circa 50% pe baza vanzarilor de produse investitionale unit-linked si index-linked, insa pe zona asigurarilor asociate creditelor, compania nu asteapta nicio imbunatatire in 2010. „In cazul portofolilui nostru, in 2009 am observat o crestere cu 70% a primei medii pe segmentul asigurarilor de viata cu componenta investitionala (unit-linked si index-linked) si o scadere cu 15% a primei medii pe clasa de asigurari de viata traditionale”, a mai explicat Viziteanu.

Majorarea TVA va creste costurile cu daunele

Majorarea TVA va creste costurile cu dauneleLa randul sau, Radu Mustatea (foto), presedinte directorat in cadrul Astra Asigurari, companie specializata pe asigurari generale controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, considera ca o eventuala majorare a taxei pe valoare adaugata (TVA) va creste costurile asiguratorilor cu plata daunelor, iar masurile de austeritate anuntate vor influenta indirect piata romaneasca de asigurari.

"In momentul in care creste taxa pe valoare adaugata (TVA), automat cresc si costurile cu daunele. In mod normal, pentru a compensa cresterea acestor cheltuieli ar trebui sa creasca primele de asigurare platite de clienti cu 10%, insa este greu de crezut ca primele majorate vor putea fi suportate de romani. Noi, asiguratorii, platim dauna cu TVA. O majorare a taxei pe valoare adaugata de la 19 la 23% sau 25%, spre exemplu, se va resimti si la nivelul rezultatelor asiguratorilor", a mentionat Mustatea.

Pe segmentul asigurarilor generale, sfarsitul primului trimestru din 2010 a adus un volum total de prime brute subscrise, la nivelul intregii piete, de 1,87 miliarde de lei (1.873.979.289 lei), in scadere nominala cu 7,62% fața de perioada similara a anului 2009.

Radu Mustatea a atras atentia la randul sau ca o eventuala reducere a veniturilor bugetarilor ar afecta indirect piata de asigurari, prin limitarea posibilitatii de plata a primelor de asigurare.

Oamenii se vor gandi de doua ori inainte de a incheia o asigurare. Pentru piata de asigurari, 2010 va fi un an mai dificil in comparatie cu 2009”, comenteaza Mustatea.

"Sper ca guvernul se va opri la aceste masuri de austeritate"

"Sper ca guvernul se va opri la aceste masuri de austeritate"Catalin Stroe (foto), director divizia vanzari alternative in cadrul Asirom, companie membra a vienna Insurance Group (VIG), crede ca orice masura de austeritate care vizeaza consumul va afecta in mod evident si consumul de asigurari sau cu atat mai mult, intr-un astfel de mediu economic, industria asigurarilor va avea de suferit.

„Daca clientul trebuie sa taie ceva din lista de cheltuieli, din bugetul familiei probabil ca va renunta mai usor la o cheltuiala cu o asigurare, desi o astfel de gandire este foarte periculoasa. Mai ales in conditiile in care veniturile sunt mai mici, posibilitatea unor imprumuturi ca sa reiei ciclul normal al vietii daca ceva ti-a distrus casa scad si ele, iar guvernul nu are bani sa dea in cazul unor calamitati naturale este si mai important sa te asiguri”, detaliaza reprezentantul Asirom.

De altfel, in industriile mai dezvoltate din tarile vestice, oamenii constientizeaza importanta asigurarilor cu preponderenta in timp de criza. „In acele tari, in perioada de criza asigurarile cresc. Oamenii constientizeaza ca trebuie sa fie asigurati sa-si continue viata in mod normal chiar daca se intampla ceva neprevazut, inteleg ca trebuie sa fie protejati din punct de vedere financiar”, a mai spus Catalin Stroe.

Abordarea cea mai buna a crizei, in opinia reprezentantului Asirom, este cea gasita in anii '30. „Este necesar ca statul sa investeasca mai mult pentru stimularea cererii interne. Doar stimularea cererii interne prin investitii majore ale statului conduce si la venituri mai mari pentru acesta in final, pentru ca vor fi mai multi operatori care vor avea de lucru si implicit vor palti taxe s.a.m.d. Ce mai buna abordare cred ca este aceasta legata de investitii de altfel probata in anii 30, dar si de alte alte state, care in prezent s-au imprumutat ca sa investeasca si nu ca sa plateasca pensii si salarii”, a atras atentia Stroe.

Totodata, managerul Asirom spera ca piata asigurarilor sa fie putin in fata trendului economiei. „Daca economia va scadea la fel si asigurarile, dar sper ca totusi industria va fi un pic in fata economiei. In acelasi timp, sper ca guvernul sa se opreasca la aceste masuri de austeritate, pentru ca o marire a TVA-ului va genera un dezastru si mai mare”, a concluzionat Catalin Stroe.

Sursa foto: Media Xprimm