Crestini - doua tari

Crestini - doua tari

In doua tari din cele 30 in care candidatii la functia de stat trebuie sa apartina unui anumit grup religios legea impune apartenenta la crestinatate.

Astfel, in Liban, presedintele trebuie sa apartina comunitatii maronite a Bisericii crestine, iar in Andorra seful statului trebuie sa fie de asemenea afiliat unui grup crestin.

In plus, in Liban, si prim-ministrul trebuie sa apartina unui anumit grup religios, acesta putand fi ales in functie doar daca este musulman sunit.

Aproximativ o treime din populatie este de religie crestina, respectiv 33,39%, potrivit datelor furnizate de Agentia Centrala de Inteligenta (CIA).

Sursa foto: Shutterstock.

Budisti - doua tari

Budisti - doua tari

In Bhutan si Thailanda, aspirantii la conducerea monarhiei trebuie sa fie budisti. Budistii reprezinta 6,77% din populatia la nivel mondial, potrivit datelor furnizate de Agentia Centrala de Inteligenta (CIA). In Bhutan, 75,3% din populatie este reprezentata de budisti, in timp ce in Thailanda budismul este religia oficiala, 93,6% din populatie apartinand acestei religii.

Sursa foto: Shutterstock.

Pancasila - o tara

Pancasila - o tara

In Indonezia, seful de stat trebuie sa creada in Pancasila, un cumul de "elemente culturale comune" existente in tara, inclusiv credinta in Dumnezeu.

Indonezia este un stat majoritar musulman, 87,2% dintre cetateni apartinand acestui grup religios.

Sursa foto: Shutterstock.

Musulmani - 17 tari

Musulmani - 17 tari

Peste jumatate din tarile care au restrictii referitoare la religie pentru cei care vor sa candideze la functia suprema in stat, respectiv 17, cer ca cel care le conduc sa fie musulman.

In Iordania, de exemplu, mostenitorul tronului trebuie sa fie musulman si sa aiba parinti de aceeasi religie. In Tunisia, orice votant, femeie sau barbat, care este musulman si s-a nascut in tara, poate candida la presedintie.

Restul statelor care cer ca persoana de la conducerea sa fie musulman sunt Afganistan, Algeria, Brunei, Iran, Malaysia, Maldive, Mauritania, Maroc, Oman, Pakistan, Qatar, Arabia Saudita, Somalia, Siria si Yemen.

Musulmanii reprezinta 22.74% din populatia lumii, fiind a doua mare religie dupa numarul de adepti, dupa crestinism.

Sursa foto: Shutterstock.

Laici - opt tari

Laici - opt tari

In aceste tari restrictiile nu se refera la religie, insa candidatii la functia suprema in stat trebuie sa fie laici, intrucat ei nu au voie sa apartina clerului. Cele opt tari includ Bolivia, Birmania (Myanmar), Costa Rica, El Salvador, Honduras, Mexic, Nicaragua si Venezuela.

Mai mult, in una din aceste tari, Birmania, presedintele nu trebuie sa apartina niciunui ordin religios.

Sursa foto: Shutterstock.

Sursa foto: Pew Research