Posibilitatile de evaziune devin incredibile

Posibilitatile de evaziune devin incredibilePotrivit lui Alexander Milcev, partener in cadrul firmei de consultanta Ernst&Young, implementarea masurii va deschide o cutie a Pandorei, intrucat posibilitatea de evaziune o sa devina incredibila.

El da un exemplu de schema de evaziune, inventata in doar 5 minute, prin care Fiscul este pacalit, iar rezultatul initiativei nu este nici pe departe benefic.

"Daca avem doua firme care merg mana in mana, una emite factura si nu mai incaseaza, insa deduce, iar cealalta nu colecteaza. Poti sa faci in acest fel un carusel de zapacesti Fiscul de tot", explica Milcev.

De asemenea, Gabriel Biris, avocat specializat in fiscalitate, sustine ca masura este o derogare de la regimul general al TVA si "de fiecare data cand avem o derograre, aceasta creeaza oportunitati pentru smecherii".

Necesitatea schimbarii sistemului IT al ANAF

Necesitatea schimbarii sistemului IT al ANAFSpecialistul de la Ernst&Young, Alexander Milcev, sustine ca masura aplicarii TVA la incasare este foarte greu de implementat din perspectiva administrarii fiscale.

"Ceea ce nu se spune sau nu se stie este ca va fi foarte greu sa implementezi acest sistem, este aproape imposibil de facut chiar si in jumatate de an. Suna foarte nobil la nivel de discutie, dar la implementare o sa fie un cosmar", a spus, pentru Wall-Street.ro, Alexander Milcev.

El a mai explicat ca pentru implementarea masurii va fi nevoie de schimbarea sistemelor IT la ANAF si la foarte multi contribuabili, iar acest lucru inseamna o investitie suplimentara.



Europa s-a lipsit de acest sistem de impunere

Europa s-a lipsit de acest sistem de impunereDe asemenea, Alexander Milcev a mai remarcat ca masura nu s-a implementat aproape nicaieri in Europa.

El da spre exemplu Belgia, unde sunt cateva meserii precum designer interior sau arhitect care se supun acestui sistem, "dar in rest nimeni nu a implementat aceasta masura".

"Europenii s-au gandit de multi ani la acest lucru si nu au implementat masura, iar motivul cel mai simplu este ca sistemul se dovedeste costisitor", a completat specialistul in fiscalitate.

Masura nu a avut in 2010 suportul AmCham

Masura nu a avut in 2010 suportul AmChamIdeea platii TVA la incasare nu este noua, ea fiind aprobata in 2010 de Senat, prima camera sesizata, desi nu avea sustinerea AmCham si a mediului de afaceri.

Plenul Senatului, prima camera sesizata, a adoptat in aprilie 2010 cu 49 de voturi pentru, 9 abtineri, 29 impotriva, propunerea legislativa semnata de reprezentanti ai tuturor formatiunilor prin care se introduce prevederea ca agentii economici sa plateasca TVA la momentul in care incaseaza facturile.

Totusi, desi a trecut de Senat, masura nu a obtinut voturile deputatilor, nefiind astfel adoptata.

Pe de alta parte, Guvernul nu a sustinut la respectiva vreme propunerea pentru ca avea un "impact bugetar puternic negativ" si, in plus, presupunea dificultati de administrare.


Firmele nu mai pot deduce TVA decat in momentul achitarii facturilor

Firmele nu mai pot deduce TVA decat in momentul achitarii facturilorDupa cum a explicat, pentru Wall-Street.ro, Serban Toader, membru in conducerea Consiliului Investitorilor Straini (CIS) unul dintre dezavantajele acestei masuri este acela ca firmele nu isi mai pot exercita dreptul de deducere pentru facturile primite decat in momentul in care acestea sunt achitate.

"Aceasta prevedere poate fi mai putin atractiva daca o societate este in situatia de a cere rambursari frecvente de TVA sau daca achizitiile de bunuri si servicii se fac pe credit", a mai spus Toader.

Exista totusi si avantaje...

Exista totusi si avantaje...Reprezentantul CIS, Serban Toader, a explicat ca in prezent TVA este platita in momentul in care factura este emisa, mai exact pana pe 25 a perioadei fiscale in care factura este emisa.

Ca urmare, unul din avantajele platii TVA la momentul incasarii este acela ca societatile furnizoare de bunuri sau prestatoare de servicii nu prefinanteaza plata acestui TVA in cazul in care clientii nu achita factura in timp util.

"Aceasta prevedere legislativa are avantaje pentru o societate mai ales daca clientii au termene de plata foarte mari sau platesc foarte greu. Ar trebui de asemenea sa fie avantajoasa daca clientii intra in insolventa sau faliment", a completat Toader.

In concluzie, exista avantaje si dezavantaje in functie de profilul fiecarei societati (in special IMM-uri, deoarece masura este destinata acestui segment de activitate), a subliniat Serban Toader, dar "ramane de asemenea important de vazut conditiile in care va functiona efectiv pentru a putea determina oportunitatea si eficacitatea completa a acestei masuri“.