Mihai Pop

Mihai Pop

Mihai Pop - manager, EY Romania

Incepem sa vedem companii mult mai mari uitandu-se la Romania, insa nu inseamna automat ca vor si investi; personal cred ca nici anul viitor nu o vor face, dar e important ca sunt priviri indreptate spre Romania.

Din punctul meu de vedere vom vedea o panta de crestere importanta a investitiior; trebuie doar ca in urmatorii doi ani sa nu stricam aceste perspective pozitive si aceasta imagine buna pe care o avem.

Calificativul de ‘investment grade’ ne ajuta sa fim in vizorul marilor investitori, dar de-aici trebuie sa demonstram ca avem crestere economica, ca avem stabilitate politica si legislativa, ca antreprenorii locali inteleg ca au terminat criza si reincepem sa investim, ca bancile sprijijina cresterea.

Alina Stancu Birsan

Alina Stancu Birsan

Alina Stancu Birsan - Partener in cadrul casei de avocatura PeliFilip

Imbunatatirea ratingului este un semnal pozitiv fara indoiala pentru Romania. Efectele le vom vedea insa pe termen mediu si lung, si ar putea avea ca efect cresterea accesului la o finantare mai ieftina.

De asemenea, semnalele trimise recent de Banca Centrala Europeana cu privire la dobanzile pentru depozite arata ca din ce in ce mai multe fonduri vor veni catre piata de M&A.

Ruxandra Ogrendil

Ruxandra Ogrendil

Ruxandra Ogrendil, Managing Partner, Pathfinder Management&Consulting

Imbunatatirea rating-ului este un castig major pentru Romania. Spun asta si pentru ca investitorii institutionali, mai ales cei din SUA, se uita adesea doar la indicatorii macroeconomici, la cifre, si daca dau bine in analiza lor atunci merg mai departe si investesc.

Dan Farcasanu

Dan Farcasanu

Dan Farcasanu - director de investitii Resource Partners

Pentru noi schimbarea de rating a Romaniei nu a avut niciun efect imediat. Cand vom incepe o noua strangere de fonduri sigur ca alocarile se vor schimba, dar pe moment nu exista o reactie.

In general private equity-ul este mai putin influentat de aceasta stire pozitiva despre Romania, in vreme ce public quity-ul, si aici ma refer la fondurile de pensii sau mutuale, isi schimba imediat tendinta. Acest lucru se intampla pentru ca fondurile de pensii sunt in general limitate de investment grade si reactioneaza rapid la astfel de schimbari

Cezar Scarlat

Cezar Scarlat

Cezar Scarlat - managing director Abris Capital Partners

Viziunea fondurilor este formata cu mult timp inainte si politica de investitii nu se schimba de la o luna la alta. Intr-adevar, pe piata de capital fondurile de pensii au o reactie mai rapida pentru ca sunt mai dependente de rating. Totusi, in cazul fondurilor de private equity, schimbarea rating-ului se va vedea cand se vor ridica urmatoarele fonduri.

Mai trebuie spus ca banii se duc catre o tara si catre un anumit fond si in functie de oportunitatile de profit. Daca nu exista companii cu perspective de crestere, fondul pe acea tara va primi o alocare mai redusa. Tranzactiile pe care le-am facut in Romania au fost decizii luate acum ani de zile, nu au legatura cu investment grade

Sursa foto: Shutterstock