Fonduri deschise versus fonduri inchise

Fonduri deschise versus fonduri inchiseIn Romania exista doua categorii mari de fonduri de investitii, deschise si inchise. Principala diferenta intre cele doua o confera modul in care este organizata emisiunea unitatilor de fond, astfel ca fondurile deschise au o emisiune permanenta de unitati de fond, spre deosebire de cele inchise, care nu au o emisiune continua si se adreseaza unui numar limitat de investitori.

In cadrul fondurilor deschise pot adera permanent investitorii, atat cei noi, cat si cei cu vechime, concomitent cu faptul ca unii investitori se retrag complet sau isi rascumpara o parte din numarul de unitati de fond detinute. Din categoria fondurilor deschise, denumite si mutuale, fac parte fondurile monetare, de obligatiuni, diversificate si cu investitii in actiuni.

Fondurile inchise de investitii se adreseaza unui numar retrans de investitori considerati eligibili, si accesul general la acest tip de fonduri este restrictionat.

Conform datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF), la finalul lunii iulie pe piata de profil erau inregistrate patru fonduri monetare, 10 de obligatiuni, 18 diversificate, 16 care investesc in actiuni si opt fonduri inchise.

Fondurile monetare, alternativa la contul bancar

Fondurile monetare, alternativa la contul bancarFondurile monetare investesc preponderent in instrumente ale pietei monetare, in principal depozite la banci si titluri de stat/obligatiuni. Dintre toate fondurile, acestea sunt cele mai sigure, avand un risc minim datorita plasamentelor de pana la 90% in instrumente monetare cu termene scurte si foarte lichide, si maxim 10% in obligatiuni.

Ele sunt recomandate investitorilor care isi stabilesc obiective financiare pe termen scurt, de regula un an, si urmaresc sa-si mentina valoarea banilor investiti, si in acelasi timp sa obtina un venit.

Fondul monetar imbina avantajele unui cont curent la banci si cele ale unui depozit bancar, oferind castiguri comparabile cu dobanzile bancilor, insa un acces imediat la bani in orice moment, fara pierderea castigurilor acumulate pana la acel moment. Insa trebuie retinut faptul ca fondurile monetare nu garanteaza restituirea sumei depuse asa cum se intampla cu depozitele bancare.

Bancpost Plus, OTP Comodisro, BCR Monetar si Simfonia 1 sunt fonduri monetare prezente pe piata din Romania.

Fondurile de obligatiuni, instrument pe termen lung

Fondurile de obligatiuni, instrument pe termen lungCum le spune si numele, fondurile de obligatiuni investesc cu precadere in obligatiuni. Obligatiunea este un titlu de valoare care se aseamana cu un imprumut. Atunci cand se cumpara obligatiuni, banii sunt imprumutati unei companii sau municipalitatii, denumita emitent. Acesta se obliga sa ramburseze la scadenta intreaga valoare imprumutata si sa plateasca anual dobanda pe toata durata de viata a obligatiunii. Ca si actiunile, aceste titluri pot fi listate la bursa.

Spre deosebire de unitatile emise de fondurile de actiuni, cele emise de fondurile de obligatiuni au o valoare mult mai stabila de la o zi la alta si ofera investitorilor castiguri regulate.

Fondurile de obligatiuni au un nivel de risc mediu, capitalul detinut fiind plasat in instrumente monetare si obligatiuni – 90% si maxim 10% in actiuni.

Unul dintre riscuri este cel de dobanda. Daca obligatiunea este emisa in conditiile unei dobanzi fixe, atunci valoarea sa va scadea cand ratele dobanzilor pe piata monetara cresc. Invers, cand dobanzile pietei scad, aceste obligatiuni isi majoreaza valoarea.

In schimb, daca obligatiunea plateste o dobanda variabila, atunci valoarea sa va evolua in acelasi sens cu dobanzile pietei. De regula, cu cat durata de rambursare este mai indelungata, cu atat valoarea de piata depinde intr-o masura mai mare de evolutia dobanzilor.

Un alt risc aferent obligatiunilor este cel de credit. Acesta reflecta posibilitatea ca la scadenta, emitentul sa se afle in incapacitate de plata si sa nu poate rascumpara obligatiunea sau sa nu platesca dobanda datorata. In aceste conditii, valoarea de piata a unitatii de fond scade, iar investitorii pierd bani.

Fonduri de obligatiuni prezente pe piata romaneasca sunt BCR Clasic, BCR Obligatiuni, BT Obligatiuni, Fortuna Gold, Stabilo, Vanguard Protector, Europa Obligatiuni, Tezaur, Orizont si Zepter Obligatiuni.

Fondurile diversificate, portofoliu echilibrat

Fondurile diversificate, portofoliu echilibratAcestea sunt fonduri ca plaseaza capital atat in instrumente cu venit fix (titluri de stat, depozite, obligatiuni), cat si in actiuni, abordand o strategie echilibrata, pentru a obtine randamente mai mari. Fondurile diversificate sunt instrumente pe termen mediu si lung si au un risc investitional mediu.

Fondurile diversificate reprezinta tipul de fond “clasic” ce ofera investitorilor un portofoliu echilibrat de investitii si reprezinta un instrument de baza al pietei de capital.

Fondul de investitii diversificat se caracterizeaza prin investitii in actiuni intr-un procent intre 10% si 45% din activ, restul de capital fiind plasat in instrumente cu venit fix. Tinand cont de structura portofoliului, valoarea unitatii de investitie a fondului are in general un trend constant crescator, desi pe termene scurte pot exista si variatii negative.

Acest tip de fond se adreseaza investitorului “traditional” in fonduri, care
isi doreste performante semnificativ peste dobanzile bancare, fara a depasi
un nivel de risc mediu.

La acest moment fondurile deschise de investitii incadrate in aceasta categorie sunt: Bancpost Active Balanced, BCR Europa Avansat, BCR Europa Mixt, BCR Europa Conservator, BCR Dinamic, Capital Plus, Concerto, Fortuna Clasic, KD Optimus, Raiffeisen Benefit, Transilvania, BT Clasic, Carpatica Global, Fcex, OTP Balansisro, Star Focus, Integro, Zepter Mixt.

Fondurile de actiuni, castiguri mari, riscuri pe masura

Fondurile de actiuni, castiguri mari, riscuri pe masuraFondurile de actiuni investesc preponderent in titluri listate la bursa. Aceste investitii reprezinta un instrument foarte puternic pentru investitori, oferind un acces indirect la cresterile Bursei de Valori Bucuresti.

Cu alte cuvinte, un investitor care vrea sa beneficieze de cresterile actiunilor poate investi intr-un fond de actiuni, varianta ce presupune eforturi, sume si riscuri mai mici decat o investitie directa in actiuni. Termenul unei investitii intr-un asemenea fond este lung si foarte lung (peste 5 ani), performanta pe piata de capital neputand fi obtinuta pe perioade de cateva luni.

Nivelul de risc este ridicat, iar valoarea unitatii de investitie poate inregistra si scaderi pe perioade mai scurte sau mai lungi de timp, in cazul in care evolutia actiunilor din portofoliul fondului este negativa. In aceste conditii, priceperea si experienta administratorului sunt esentiale in obtinerea de performante.

Criteriul de incadrare a unui fond in aceasta categorie este o investitie de minimum 45% din activ in actiuni.

Fondurile mutuale de acest tip prezente pe piata romaneasca sunt: Active Dinamic, BT Index, BT Maxim, Carpatica Stock, Investica Altius, Napoca, Oportunitati Nationale, Premio, Star Next, BCR Expert, Intercapital, KD Maximus, Omninvest, OTP Avantisro, Raiffeisen Confort, Raiffeisen Romania Actiuni, Raiffeisen Prosper, Zepter Actiuni.