1 / 6

Orice criza are victime si profitori

Intotdeauna exista si investitori care au de castigat, la fel cum si atunci cand pietele cresteau existau mereu si investitori care pierdeau. In primul rand sunt investitori care au mizat pe scaderea pietelor, sau cel putin a unei parti a actiunilor, si care au avut de castigat sume importante.

„Am convingerea ca pe seama falimentelor Lehman Brothers, Washington Mutual sau Bear Stearns, sau a declinului AIG s-au facut mici averi (a nu se intelege ca acele mici averi ar fi ilegale, dimpotriva, sunt nu numai legale, dar chiar si meritate). Exista cu siguranta investitori care sa fi mizat pe un astfel de deznodamant si care sa-si fi asumat si riscul de a face short-selling (atunci cand s-a putut face acest lucru) sau de a lua pozitii de vanzare pe instrumente derivate”, a declarat, pentru Wall-Street, Marius Pandele, Head of Research la Vanguard.

In mod cert, cum se intampla de fiecare data, si actuala criza are „profitorii” ei, si lichidatorii sunt exemplul cel mai comun, a explicat Alex Stoian, partener in proiectul Prognosis.ro.

„Ei vor avea serios de lucru in perioada asta si probabil nu sunt din categoria celor care isi fac acum griji pentru criza financiara sau de iminenta unei recesiuni. Vor aparea noi vedete de succes – exegeti ai crizei, se vor scrie biblioteci de carti care se vor vinde bine multi ani de acum incolo”, crede acesta.

Adrian Duna, analist financiar la KD Capital Management, este de parere ca in piete au fost si mai sunt reactii emotionale exagerate, ori atunci cand in pietele finaciare se reactioneaza emotional este loc pentru castigurile speculatorilor.

„In opinia mea, cei care au sange rece si urmaresc cu luciditate evolutia pietelor au sanse majore sa reactioneze eficient si sa cumpere la preturi extraordinar de mici. Acolo unde a fost posibil, unde instrumentele permit: derivate, short-selling etc. Castigurile au putut fi mult mai mari pentru care au anticipat chiar si partial evolutia pietelor de capital”, a declarat acesta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri