3 / 6

In Romania, criza nu este inca perceputa la nivelul economiei reale

Si in tara noastra, este foarte posibil ca aceleasi categorii de investitori, precum cele din restul tarilor, sa aiba de castigat , desi criza nu s-a manifestat foarte acut la noi.

„In Romania, criza nu este inca perceputa la nivelul economiei reale. Abia acum apar primele semne ca nu suntem conectati la sistemul economic mondial doar prin intermediul bursei. Piata imobiliara e inghetata de cateva luni, un combinat important isi restrange activitatea, unele investitii pe care le asteptam se amana. Cand companiile multinationale isi vor cascada bugetele de austeritate si catre piata din Romania, cand va scadea si cererea pentru bunurile si serviciile pe care le producem aici pentru lumea larga vom afla ca nici faptul ca «bursa noastra acopera doar 5% din economie» sau ca «solvabilitatea si lichiditatea bancilor din Romania este una dintre cele mai bune din lume” nu ne pot feri de propria noastra criza, romaneasca", crede Alex Stoian.

In privinta companiilor, Marius Pandele nu crede ca vor fi la fel de multe posibilitati de preluare ca in vest, mai putin in cazul in care, in buna traditie autohtona, efectele crizei vor fi amplificate cu putin ajutor politic si sindical.

„Intr-o astfel de situatie, am putea vedea si in Romania companii falimentare, sau, cel putin, in situatia de a nu-si mai putea continua activitatea independent”, a mai spus acesta.

Stoian a mai explicat ca va exista o presiune majora pe preturi, iar unii din castigatorii crizei vor fi companiile mai mici, cu costuri reduse, flexibile si inovative. „Ele vor avea o oportunitate rara – sa profite de degringolada jucatorilor consacrati, care fac piata acum”, a conchis reprezentantul Prognosis.ro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri