Trei candidati la presedintie din actualul CA

Trei candidati la presedintie din actualul CAStere Farmache (foto), actualul presedinte al Bursei de Valori Bucuresti, a fost cel mai asteptat candidat al zilei de ieri. Dupa ce majoritatea candidatilor au preferat sa lase depunerea actelor pentru ultima zi, Farmache a tinut audienta in suspans pana in jurul orei 19.30, cand si-a depus oficial documentele pe site-ul BVB.

"Am decis sa candidez la pozitia de administrator si presedinte al Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti pornind de la convingerea ca experienta acumulata in calitatea de conducator executiv al BVB de la inflintare si pana in anul 2008, ca si aceea de presedinte al CA in perioada 2008 -- 2010 imi vor permite sa asigur BVB in perioda urmatoare o conducere ferma si dinamica ce va permite dezvoltarea pietei de capital din Romania", explica Farmache in candidatura sa.

El atrage atentia asupra faptului ca perioada urmatoare este de o importanta vitala pentru Bursa de Valori Bucuresti, in conditiile in care procesele de integrare si liberalizare a miscarii persoanelor, marfurilor si capitalurilor din Uniunea Europeana, ca si procesele de globalizare si dezvoltare a comunicatiilor reduc semnificativ decalajele de spatiu si timp dintre diverse piete si conduc in accentuarea concurentei dintre operatorii de piata.

"Cred ca in perioada urmatoare BVB are nevoie de administratori, care sa inteleaga atat nevoile si dorintele actionarilor, cat si necesitatile de dezvoltare ale pietei de capital si sa fie capabili sa coopereze pentru aducerea Ia indeplinire a strategiei actionarilor, indiferent de divergentele de natura personala sau izvorite din interese de afaceri". Obiectivul sau strategic este "Consolidarea pietei de capital din Romania. BVB—factor de atractie regionala".

Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, vicepresedinte al BVB si candidat pentru presedintie, are in plan mai multe obiective strategice, printre care promovarea BVB, deschiderea pe plan regional si european, coordonare la nivel de CA, alocare eficienta a resurselor si proiecte de dezvoltare permanenta.

Al treilea candidat la calitatea de presedinte, Mircea Botta, propune schimbarea atitudinii fata de autoritati, respectiv fata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Comisia pentru Buget, Finante, activitate bancara si piata de capital din Parlamentul Romaniei.

De asemenea, Botta vizeaza crearea unei piete de capital consolidate, pragmatism in modul de operare al Bursei de Valori Bucuresti, armonizarea regulamentelor de functionare a BVB cu reglementarile burselor internationale dezvoltate si cresterea notorietatii si vizibilitatii Bursei de Valori Bucuresti.

Dintre membrii actualului Consiliu de Administratie, pana la sfarsitul zilei de ieri s-au inscris in cursa doar 4 candidati: Ovidiu Serviu Pop, vicepresedinte BVB, Octavian Molnar, directorul adjunct al IFB Finwest, Rares Nilas, managerul BT Securities, Adrian Manaila, director general EldaInvest si Dana Mirela Ionescu, presedinte director general al Raiffeisen Capital&Investment.

Propunerile acestora vizeaza aproximativ aceleasi directii: integrarea Bursei in contextual regional, fuziunea cu Sibex, imbunatatirea comunicarii si relatiei cu actorii pietei, de la CNVM la investitori, modernizarea structurii pietei prin introducerea de instrumente si atragerea de emitenti, finalizarea listarii si cooperararea activa cu statul.

Liviu Giugiumica, presedintele CA IB Securities, este singurul membru al actualului CA care nu si-a depus candidatura.

Sursa imagine dr. jos: SILVIU MATEI / MEDIAFAX FOTO

Oameni vechi din piata, interesati de CA

Oameni vechi din piata, interesati de CADintre brokerii cu experienta in piata, la aceste alegeri candideaza 8 actori cu state vechi in sistem.

Astfel, Nicolae Ghergus (foto), directorul Confident Invest, Andrei Siminel, directorul NCH Advisors, ce controleaza Active International si Tradeville, Ionel Uleia, presedintele Prime Transaction sau Septimiu Stoica, fost presedinte al BVB si actual presedinte al BRM, sunt in concurenta pentru functia de administrator.

De asemenea, Valerian Ionescu, unul din cei mai vechi brokeri si actualul sef al departamentului de piete financiare din cadrul Bancii Carpatica, si-a depus candidatura.

Dupa retragerea lui Petru Prunea din consiliu, odata cu sanctiunea CNVM, actuala conducere a singurului intermediar listat, SSIF Broker Cluj l-a desemnat pe Ciprian Zah sa candideze.

Lucian Isac, directorul general al EstInvest, si Mihai Chisu, broker la IFB Finwest sunt alti doi candidati, remarcati de-a lungul timpului in piata.

De asemenea, printre ultimele candidaturi anuntate ieri este cea a lui Marius Plugaru, fost director Fortius Finance, sustinut de GM Invest. De asemenea, si Daniel Tepes, actionarul majoritar al HTI, vrea un loc in CA.

Propunerile acestora vizeaza aceleasi directii generale de dezvoltare si modernizare a BVB, in raport cu standardele internationale.


Cateva surprize

Cateva surprizeLa capitolul surprize, alegerile de maine ale Bursei de Valori Bucuresti nu stau deloc rau.

Astfel, primul candidat anuntat oficial si care si-a depus candidatura este Eugen Bradean, un director in cadrul Electrica si actionar al institutiei.

In viziunea lui Bradean, dezvoltarea Bursei poate fi realizata prin atragerea unor companii de talie mare la cota Bursei, de genul Fondului Proprietatea, BCR, Electrica sau Romgaz, dar si a unui numar cat mai mare de firme din economie, precum si prin extinderea produselor si a serviciilor.

Vergil Popescu (foto), profesorul de brokeri, este un alt candidat surpriza la Consiliul Bursei. In programul sau, Popescu are in plan mai multe masuri de aliniere a bursei la nivelul celorlalte entitati similare, prin impulsionarea actiunilor de promovare a produselor si procedurilor de tranzactionare a BVB.

Valentin Ionescu, director de vanzari in banca austriaca Euro Invest, fost consilier economic al presedintelui Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si fost analist la compania ceha Wood&Co, este sustinut de Vienna Investment Trust in lupta pentru un fotoliu de administrator. Obiectivul sau principal este transformarea BVB intr-o bursa regionala.

“Am reusit sa acumulez si o experinta de cativa ani pe bursele de valori regionale, din Praga si Viena, experienta care ma ajuta acum sa fixez cateva tinte si modalitati de atingere a lor astfel incat Bursa de Valori Bucuresti sa ajunga la o pozitie de top in regiune”, se arata in candidatura sa.

O alta surpriza este Adrian Stefanescu, actionar al Bursei de Valori Bucuresti cu 0,028% si investitor activ pe piata de capital romaneasca.

Printre altele, el propune reorganizarea institutiei si fuziunea cu Sibex, sustinand ca este nevoie de o schimbare de mentalitate si cultura organizationala la nivelul Bursei, de la una pasiva de asigurare de suport tehnic la una proactiva de implicare pana la nivel de departament/angajat in procesul de atragere de emitenti.

Dezvoltarea pietei a devenit brusc o problema comuna

Dezvoltarea pietei a devenit brusc o problema comunaPe langa nume importante si piata de capital si-au anuntat candidatura si altii, din domenii complementare sau chiar din piata.

Astfel, Tibichi Liviu Nicolae, presedinte director general SSIF Transilvania Capital, si Cosmin Gheorghiu, directorul de tranzactionare al Delta Valori Mobiliare, si-au depus candidaturile in CA.

Pe langa acestia, au aparut si alte propuneri. Alina Mioara Cobuz Bagnaru – avocat coordinator la Cobuz si asociatii, Lucian Isar – director executive senior, directia corporate banking Bancpost sau Popescu Cristinel Sandu, directorul general al Voltinvest, candideaza pentru pozitia de membru in CA.

De asemenea, mai candideaza in consiliu Mergiani Costin director Volsbank Romania, sucursala Colentina, Solovastru Stefan Mircea, propus de KBC Securities, Ghidermic Radu, investitor activ pe piata de capital, propus de HB Invest, Andrei Laurentiu Cristian manager la Compania de Asigurari Reasigurari Elvin Romania si Garbu Bogdan, coordonator SME in cadrul Bank of Cyprus.