Focus principal: Rosia Montana

Focus principal: Rosia MontanaIntercapital Investment Management isi propune sa suplineasca lipsa accesului investitorilor romani la proiectele de exploatare a aurului, printr-un fond ce investeste in cele mai importante proiecte de acest gen, inclusiv Rosia Montana.

Potrivit tintei de alocare a activelor dupa infiintarea fondului, prezentate in prospectul de listare, fondul administrat de Intercapital Investment Management va investi 40% din active in Gabriel Resourses, companie ce detine 80% din Rosia Montana Gold. De asemenea, 20% din active vor fi investite in compania European Goldfields, ce dezvolta proiectul Certej si restul in alte companii miniere de aur.

Aurul este unul dintre cele mai cautate active la nivel global, folosit in special pentru tezaurizarea valorii. In perioade de criza economica si financiara aurul este folosit ca un activ de refugiu pentru reducerea riscurilor investitiilor. Romania detine importante zacaminte de aur, existand proiecte de anvergura pentru exploatarea acestora care nu sunt accesibile in mod direct investitorilor romani.

Aurul a avut in timp o evolutie superioara investitiei in actiuni. “Luand in calcul media ultimelor 10 estimari prezentate in sistemul Bloomberg ale analistilor ce urmaresc companiile in care IFB urmeaza sa investeasca, potentialul mediu ponderat de crestere al actiunilor propuse poate ajunge pana la 28%”, a declarat Andreea Gheorghe (foto), director adjunct Intercapital Investment Management.

Strategia de investitii a fondului urmareste acordarea accesului investitorilor (prin investitii initiale de aproximativ 60% din active) in exploatari miniere aurifere localizate in Romania si valorificarea potentialului de crestere pe termen mediu si lung al pretului aurului si al sezonului extractiei si prelucrarii aurului.

Ulterior lansarii fondului, strategia de investitii va fi ajustata printr-o administrare activa a detinerilor sale. “Astfel, se are in vedere pastrarea unei detineri semnificative in actiunile Gabriel Resources si European Goldfields si ulterior lansarii, pe intreaga perioada in care exploatarile operate de aceste companii in Romania mentin un potential ridicat de dezvoltare. Activul fondului va continua sa fie plasat numai in companii din domeniul exploatarii minelor de aur, din domenii conexe si in instrumente financiare ce urmaresc evolutia pretului aurului”, se arata in prospectul de oferta al iFond Gold (IFG).

Societatea de Administrare a iFond Gold poate opta, in functie de performanta fondului, evolutia pietelor financiare si a activelor in care investeste Fondul, la cresterea capitalului fondului prin emisiuni noi de unitati de fond.

iFond Gold va investi cel putin 75% din activele sale in actiuni inscrise la tranzactionare pe o piata reglementata sau tranzactionate in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare din Romania sau dintr-un stat membru sau in actiuni admise la cota oficiala a unei burse dintr-un stat nemembru sau negociate pe o alta piata reglementata dintr-un stat nemembru, care opereaza in mod regulat si este recunoscuta si deschisa publicului, cu conditia ca alegerea bursei sau a pietei reglementate sa fie aprobata de CNVM.

Intercapital Investment Management isi propune sa atraga minimum 2 milioane lei prin oferta publica pentru iFond Gold. Societatea de administrare a investitiilor scoate la vanzare 10.000 de unitati de fond cu valoare de 200 de lei, la un pret de 202 lei pe unitate, intre 9 si 29 noiembrie.

Conditia pentru inchiderea cu success a ofertei este vanzarea a minim 5.000 de unitati de fond, aceasta fiind garantata de Intercapital Invest.

Ca si in cazul iFond Financial, si IFG se tranzactioneaza cu prima si nu cu discount. Durata de viata a fondului este de 5 ani, cu posibilitate de prelungire. Listarea la Bursa de Valori Bucuresti se va face cel mai probabil la inceputul anului viitor, acordul de principiu fiind deja dat.

In situatia in care cererea va fi mai mare, Intercapital Investment Management poate suplimenta emisiunea pana la 50.000 de titluri, respectiv maximum 10 milioane lei. Unitatile de fond vor si listate pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti. Intercapital vrea sa listeze unitatile de fond pe piata reglementata administrata de BVB.

Companiile in care va investi iFond Gold

Companiile in care va investi iFond GoldIntercapital Investment Management a anuntat ca iFond Gold va investi in 7 companii de exploatare aurifera din mai multe tarii ale lumii. 40% din active vor merge in actiunile Gabriel Resources Ltd., 20% la European Goldfields Ltd si restul de 40 de procente se va imparti in alte companii din acelasi domeniu.

„Pretul aurului a crescut foarte mult in ultimii ani, cererea ajungand sa fie mai mare decat oferta existenta. Pentru diversificarea riscului, iFond Gold va investi in mai multe companii ce au ca activitate exploatarea zacamintelor de aur din diverse tari”, a explicat Razvan Pasol (foto), managerul Intercapital Invest.

Gabriel Resources Ltd. opereaza cea mai importanta exploatare aurifera din Romania si una dintre cele mai mari din Europa, respectiv Rosia Montana, prin intermediul companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), companie infiintata in 1997, detinuta de Gabriel Resources cu o pondere de 80,46%, Mindvest Deva cu 19,31%, precum si alti actionari minoritari cu 0,23%, se arata in prospectul de oferta.

Gabriel Resources este listata la Toronto Stock Exchange (TSX), cu simbolul GBU. Actionarii semnificativi ai Gabriel Resources sunt Paulson%Co, cu 17,96%, Electrum Strategic Holding LLC cu 17,96%, Newmont Canada Ltd cu 14,7 procente si BSG Capital Group cu aproape 9 procente, conform datelor Bloomberg.

„Conform siteului ofocial al companiei, estimarile RMGC prevad rezerve estimate de 214,9 milioane tone cu continuturi medii de 1,46g/t aur si 6,9g/t argint, reprezentand 10,1 milioane uncii (314 t) aur si 47,6 milioane uncii (1.480 t) argint”, se arata in prospectul de oferta al iFond Gold.
In prezent, proiectul Rosia Montana se afla in stadiul de obtinere a avizelor.

European Goldfields Ltd. este una dintre companiile cu cele mai importante exploatari aurifere active din Uniunea Europeana, evaluate la aprox. 10 milioane uncii aur. Compania detine trei proiecte importante, situate in Romania (proiectul Certej), Grecia si Turcia. Compania este listata la Toronto Stock Exhange (TSX) cu simbolul EGU. Actionarii semnificativi sunt Aktor Construction, cu 19,44%, Blackrock Inc ce detine 10,78%, Koutras Dimitrios cu 5,88%.

European Goldfield a obtinut dreptul de exploatare a zacamintelor de minereuri estimate la 2,4 milioane uncii de aur si respectiv 17,3 milioane uncii argint situate la Certej in muntii Apuseni, la aproximativ 12 km de Localitatea Deva.

Compania detine 80% din proiectul dezvoltat la Certej prin compania Deva Gold SA, proiect ce se afla deocamdata in curs de obtinere a avizelor.

De asemenea, European Goldfields detine cele mai importante zacaminte aurifere situate in Grecia (Olympias si Skouries), proiecte in cur de dezvoltare, iar recent a facut achizitii ale unor campuri aurifere situate in Turcia (Ardala), au explicat specialistii Intercapital.

New Gold Inc. are o expunere globala si detine proiecte aurifere importante in tari precum Statele Unite ale Americii, Mexic si Australia, precum si achizitii noi ale unor zacaminte aurifere importante in Canada si Chile. Compania este listata la New York Stock Exchange (piata NYSE Amex), simbol NGD, precum si la Toronto Stock Exchange (TSX), simbol NGD.

Cele mai importante exploatari miniere ale companiei sunt situate in Mesquite/Statele Unite, Cerro San Pedro/Mexic si Peak Mines/Australia, cu rezerve aurifere estimate la 4,5 mil. uncii, si in New Afton/Canada si El Morro/Chile, cu rezerve aurifere estimate la peste 3 mil. uncii.

Novagold Resources Inc. este o companie implicata in cele mai importante exploatari de minereuri localizate in nord-vestul continentului american.

Din 1998 compania a dezvoltat o serie de proiecte (detinute in proportie de 50%) in doua dintre cele mai importante zacaminte de aur si cupru din lume, Donlin Creek si Galore Creek, precum si proiectele aurifere Rock Creek, si minele din Ambler cu detineri de cupru, zinc, aur si argint (detinute in proportie de 100%). Compania este listata la New York Stock Exchange (piata NYSE Amex), simbol NG, precum si la Toronto Stock Exchange (TSX), simbol NG.

Alamos Gold Inc. are exploatari aurifere importante in Mexic si Turcia si detine peste 30.000 hectare in tinutul Salamandra localizat in nord-vestul Mexicului, incluzand minele Mulatos precum si alte potentiale exploatari. Exploatarile au inceput in aprilie 2006 si reprezinta astazi una dintre minele cu cele mai reduse costuri de exploatare din lume. Compania este listata la Toronto Stock Exchange (TSX), simbol AGI.
In ianuarie 2010, compania a achizitionat drepturile de exploatare a unor zacaminte aurifere in nord-vestul Turciei. Minele Agi Dagi si Kirazli urmeaza sa intocmeasca studiile de fezabilitate estimate a fi finalizate in primul trimestru din 2011.

Allied Nevada Gold Corp. este o companie de exploatare a zacamintelor aurifere localizate exclusiv in Statele Unite ale Americii. Detine 100% din Minele Hycroft localizate in Nevada. Compania este listata la New York Stock Exchange (piata NYSE Amex), simbol ANV, precum si la Toronto Stock Exchange (TSX), simbol ANV.

Yamana Gold Inc. detine exploatari importante in America Latina in tari precum Brazilia, Chile, Argentina, Mexic si Columbia. Compania detine minele Chapada, El Penon, Gualcamayo, Jacobina, Minera Florida, Fazenda Brasileiro, Alumbrera precum si proiecte potentiale aurifere in C1 Santa Luz, Ernesto/Pau-a-Pique, Pilar sau Mercedes. Compania este listata la New York Stock Exchange (piata NYSE Amex), simbol AUY, Toronto Stock Exchange (TSX), simbol YRI, precum si pe London Stock Exchange (LSE), simbol YAU.

Aurul, un activ valoros

Aurul, un activ valorosConform estimarilor existente, aurul este unul dintre cele mai cautate active la nivel global, folosit in special pentru tezaurizarea valorii. In plus, in perioade de criza economica si financiara, aurul este folosit ca un activ de refugiu de catre investitorii care urmaresc o diminuare a riscurilor plasamentelor.

In anul 1970, unicia de aur valora 37 de dolari. Pana in 1980, pretul unciei a ajuns la 590 de dolari, dupa care a inceput sa scada. Incepand cu anul 2000, pretul aurului a inceput un trend de crestere, de la 273 USD/uncie, ajungand pana la 1.387,dolari/uncie (la 15 octombrie 2010), aprecierea fiind constanta chiar si pe perioada de criza a pietelor de capital, a explicat Adi Lupsan (foto), directorul adjunct al Intercapital Invest, intr-o prezentare sustinuta in cadrul conferintei de lansare a IPO-ului.

Acesta sustine ca tendinta de apreciere a aurului va continua si in anii urmatori, invocand estimarile unor analisti ce vad uncial de aur la 2.300 de dolari in urmatorii 3 ani.

“Oferta privind noile zacaminte aurifere descoperite in ultimii ani este in scadere. Cererea este in crestere, determinata si de contextul actual de piata iar bancile centrale redevin cumparatori neti. In plus, in Romania exista zacaminte importante de aur in cadrul unor proiecte de mare anvergura. Ne dorim ca si investitorii romani sa aiba acces la aceste instrumente”, a explicat Lupsan.

Oficialul Intercapital a explicat ca, pe langa cele doua proiecte aurifere in Romania, s-au ales companii ce desfasoara proiecte de anvergura, in faza avansata, dar care nu au atins inca maturitatea.

“Dupa inceperea constructiei infrastructurii si a exploatarii, un proiect aurifer atinge un maxim in 5-6 ani”, a explicat Lupsan.

IFG nu va investi in aur in forma fizica, reglementarile nepermitand acest gen de investitii. Oficialii Intercapital Invest au mai spus ca nu au nicio informatie legat de desfasurarea proiectului Rosia Montana si nici nu au purtat discutii cu oficialii Gabriel Resources.




Sursa grafic: Intercapital Invest




Cei mai importanti factori de risc

Cei mai importanti factori de riscComplexitatea proiectului Rosia Montana implica riscuri legate de amanarea obtinerii avizelor necesare demararii proiectului, prelungirea pe termen nedeterminat a obtinerii avizelor necesare si/sau a inceperii efective a exploatarii miniere aurifere, si/sau anularea proiectului, ceea ce poate afecta semnificativ in mod negativ evolutia activului net al Fondului, tinand cont de ponderea importanta a investitiilor in actiunile Gabriel Resources.

“Complexitatea proiectelor de exploatare si prelucrare a aurului implica riscuri legate de amanarea obtinerii avizelor necesare demararii acestora, prelungirea pe termen nedeterminat a obtinerii avizelor necesare si/sau a inceperii efective a exploatarii miniere aurifere, si/sau anularea proiectelor, si pentru proiectele detinute de celelalte companii in care investeste Fondul, ceea ce poate afecta in mod negativ evolutia activului net al Fondului”, a explicat Razvan Pasol.

De asemenea, un alt risc este legat de evolutia pretului aurului, ce poate scadea din cauza economiilor globale si a pietelor financiare, pe termene mai lungi sau mai scurte.

In plus, accesul la informatii despre companiile listate pe piete din afara Romaniei, precum si mecanismele tehnice de tranzactionare si obtinerea tuturor avizelor necesare pentru efectuarea acestor tranzactii de catre Fond, pot fi mai dificile comparativ cu investitiile in companiile listate pe piete din Romania.

Riscul valutar este de asemenea atasat, prin prisma faptului ca fondul va investi cu preponderenta pe alte piete de capital reglementate. La momentul constituirii fondului, activele vor fi plasate preponderent in in actiuni si alte instrumente financiare al caror pret este exprimat in valute convertibile precum USD si CAD, ceea ce poate genera pierderi din evolutia nefavorabila a cursurilor de schimb USD/RON si CAD/RON.

In prospectul de oferta al IFG se mentioneaza si riscul de lichiditate, ce reflecta incapacitatea unei piete de a converti in lichiditati anumite instrumente financiare tranzactionate in cadrul acesteia in cantitatea dorita si la momentul dorit.

„In cazul anumitor valori mobiliare si/sau instrumente financiare lichiditatea acestora poate sa nu atinga nivelul dorit, respectiv poate fi relativ greu in a gasi cumparatori/vanzatori pentru instrumentele respective. Drept consecinta achizitia unor instrumente financiare si/sau valorificarea unor instrumente din portofoliul Fondului ar putea intampina greutati”, se mai arata in prospect.