De ce investesc companiile in spatii de relaxare?

De ce investesc companiile in spatii de relaxare?Companiile din domeniul media, advertising si IT&C, urmate de companii din zona de retail, sectorul bancar si serviciile profesionale sunt cele care pun cel mai mare accent pe spatiile de relaxare, potrivit consultantului imobiliar Colliers.

“Multinationalele au avantajul ca s-au debarasat de cutumele ce spun ca un angajat nu poate folosi in mod util timpul petrecut la o cafea cu colegii sau in diverse spatii informale de relaxare. Companiile investesc acum in spatii de relaxare ce sustin comunicarea, croite pe specificul activititatii si profilul angajatilor", spune Andrei Voica (foto), responsabil cu serviciile de amenajare a birourilor in cadrul Colliers.

Biblioteca, exemplu avantajos

Un exemplu autentic si avantajos atat pentru companie, cat si pentru angajati, il reprezinta crearea unui spatiu de relaxare sau de studiu individual, care poate fi insotit si de o biblioteca a biroului, considera Andrei Voica.

"Spatii de socializare tot mai des intalnite sunt zone de lounge sau break-out mai extinse, spatii pentru jocuri gen darts sau ping-pong, dar am intalnit recent chiar si o tabla neagra amplasata in zona de luat masa, pe care se poate scrie si desena cu creta”, arata Andrei Voica.

In viitor, aceste spatii vor contrasta tot mai mult cu amenajarea tipic aglomerata a spatiilor de birou, devenind spatii informale, folosite oricand si de oricine, cu accesibiliate imediata la internet si care pot ingloba, in functie de buget, elemente de tehnologie IT si mobilier de ultima generatie.

"Folosirea salilor de sedinta traditionale ca spatii de discutii informale sau relaxare va disparea, in schimb le vom intalni in mai multe puncte din birou cautand sa exprime valorile si cultura organizationala a companiei", mai spune consultantul.

Mood Media

Mood MediaCompania de marketing senzorial Mood Media s-a mutat in primavara in complexul de birouri Upground, din apropierea statiei de metrou Pipera.

Endava Iasi

Endava IasiUnited Business Center 1 (UBC 1), cladirea in care este sediul Endava din Iasi, se afla in centrul orasului si are acces la Palas Shopping Street, strada comerciala cu 35 de magazine.

eMag

eMagSediul eMag se afla intr-o cladire ecologica din Pipera si cuprinde birouri de sedinte inscr'+'iptionate cu citate din cei mai mari antreprenori la nivel mondial, o sala mare de jocuri cu foosball, ping-pong si Nintendo Wii si o sala de teste pentru noi tehnologii.

ePayment

ePaymentSediul Epayment, parte a PayU si cel mai mare procesator local de plati online, este plasat aproape de statia de metrou Eroilor, in Opera Center 2, compania investind in luna februarie 2011 circa 100.000 euro pentru amenajarea birourilor.

Amazon Romania

Amazon RomaniaRetailerul american online Amazon ocupa, din toamna anului 2010, o suprafata de circa 2.000 mp in cadrul proiectului Palas Iasi, dezvoltat de omul de afaceri Iulian Dascalu. Locatia nu este una de retail, ci serveste ca centru de dezvoltare pentru compania Amazon, prezenta in Romania inca din 2005.

Headvertising

HeadvertisingIn toamna anului 2008, agentia de publicitate Headvertising s-a mutat intr-un nou sediu, in fosta Bursa de Marfuri, dupa ce anterior a ocupat un spatiu in cladirea de birouri de pe Calea Floreasca 169, fosta IPA.

Microsoft

MicrosoftSediul din turnurile City Gate al Microsoft, filiala locala a celui mai mare producator global de soft, pare realizat dupa tiparele urmate de mai toti marii jucatori din tehnologie: un spatiu mare, creativ si foarte colorat.

Zitec

ZitecConducerea companiei Zitec a inchiriat in iunie etajul al cincilea al cladirii Phoenix Tower, din apropiere de centrul comercial Bucuresti Mall si Piata Unirii din Capitala.

Coca-Cola

Coca-ColaCoca-Cola Hellenic Romania s-a mutat la jumatatea anului 2009 in cladirea Global City Business Park, din zona Pipera, unde ocupa trei etaje, in care isi desfasoara activitatea circa 450 de persoane, respectiv forta de vanzari.

Centric IT

Centric ITSucursala din Iasi a Centric IT Solutions Romania are sediul in cladirea United Business Center 2, parte a proiectului Palas, inaugurat in luna mai de omul de afaceri Iulian Dascalu.