Istanbul, Turcia

Istanbul, Turcia

Dezavantaje: Orasul turcesc este cel mai putin “echipat” dintre cei trei candidati. Guvernul turcesc va trebui sa construiasca aproximativ 70% dintre spatiile necesare pentru jocuri, investitie care va depasi 19 miliarde dolari, suma de 10 ori mai mare decat in cazul Madridului, scrie thedailybeast.com.

De asemenea, orasele din Turcia se confrunta si cu o multime de refugiati impinsi de criza din Siria sa treaca granitele, care se adauga peste tensiunile politice deja existente in aceasta tara.

Mai mult, cateva zeci de atleti turci au fost implicati recent intr-un scandal de dopaj.

Cu toate acestea, necesitatea construirii tuturor spatiilor este considerat un aspect pozitiv de catre comitet. Daca Istanbulul va fi ales, Turcia va gazdui in 2020 primele intreceri din Orientul Mijlociu, intr-o tara cu majoritate musulmana.

Avantaje: In ultima vreme, Comitetul Olimpic International si organizatorii FIFA s-au indreptat mai mult catre tari care nu au mai gazduit intreceri de asemenea amploare. In plus, este pentru a cincea oara cand Turcia are aceasta sansa, o sansa istorica pentru gazduirea jocurilor in regiune.

Tokyo, Japonia

Tokyo, Japonia

Dezavantaje: In ultima luna, au fost dezvaluite mai multe riscuri ce tin de explozia nucleara care a avut loc la centrala din Fukushima in 2011. Pe de alta parte, guvernul japonez a garantat ca acestea nu vor fi o problema in eventuala organizare a Jocurilor Olimpice de Vara din 2020, avand la dispozitie un buget de 472 milioane de dolari pentru rezolvarea acestei situatii.

Cu toate acestea, tara mai are nevoie de investitii de 4,4 miliarde de dolari pentru infrastructura, iar sprijinul public pentru gazduirea intrecerilor nu este la fel de mare ca in Turcia sau Spania.


Japonia a gazduit pana in prezent trei editii ale Jocurilor Olimpice, in 1964, 1972 si 1998, reprezentand astfel o alegere ce are sanse sa fie potrivita.

Avantaje: Japonia este o varianta atractiva, dispunand de o infrastructura variata, mijloace economice fiabile si cu succes in organizarile anterioare. Se vehiculeaza ca organizarea Jocurilor Olimpice ar putea ajuta tara sa isi revina dupa dezastrul din urma cu doi ani, de la Fukushima.

Insa, dupa ce competitia din 2008 a avut loc la Bijing, iar cea din 2018 este programata sa se desfasoare in Coreea de Sud, atribuirea unei alte tari asiatice s-ar putea sa nu fie agreata de comitet.

Madrid, Spania

Madrid, Spania

Dezavantaje: Spania a suferit puternic din cauza crizei economice, rata somajului de aici depasind 27%. Astfel, cu un astfel de climat economic, este riscant pentru tara sa aloce o suma atat de mare unui astfel de proiect.

Potrivit datelor proprii insa, Spania dispune deja de 80% din fondurile necesare gazduirii Jocurilor Olimpice de Vara din 2020, cu exceptia unor venituri de 1,9 miliarde de dolari. Optimisti ca vor fi desemnati, spaniolii au demarat constructiile pentru 35 de proiecte dedicate. Beneficiile organizarii unui eveniment de o asemenea amploare pot fi insemnate pentru populatia care se lupta cu criza economica.

Avantaje: Spania a pierdut bataliile pentru competitiile din 2012 si 2016, ceea ce ar putea inseamna ca a treia oara va fi mai norocoasa.

Sursa foto: www.patrimonionacional.es