Numirea CEO-ului CRH (ex-Lafarge), Costin Borc, in functia de conducere a ministerului Economiei, Comertului si relatiei cu Mediul de Afaceri, dar si ca vicepremier al tarii, este una dintre cele mai surprinzatoare schimbari pe scena politica, schimbarea fiind vazuta cu ochi buni de majoritatea actorilor din piata si din mediul de afaceri.

Jucatori din mediul de afaceri, concurenti din piata sau fost colegi de scoala asteapta foarte multe de la Costin Borc in functia de conducere a ministerului Economiei, dar si ca vicepremiel al Romaniei.

Ioan Mezei, directorul general Stihl Romania si fost coleg de studii cu Costin Borc, este de parere ca numirea in functii de acest nivel a unor profesionisti din mediul privat este laudabil. “Principala prioritate a ministrului Economiei va fi in zona fondurilor europene, acolo unde se pot face schimbari relevante prin reducerea birocratiei si prin sustinerea implementarii proiectelor europene. Vad o directie in sectorul firmelor romanesti. Macroeconomic, Romania arata bine pe hartie, dar in continuare sectorul multinationalelor creste puternic, iar cel al companiilor romanesti este in dificultate”, a declarat Ioan Mezei.

Potrivit managerului Stihl, somajul tinerilor din Romania este o alta prioritate de care Costin Borc ar trebui sa tina cont. “Problema nu este una numai romaneasca, sunt multe tari in suferinta, dar ar putea fi stimulate companiile sa angajeze multi tineri – atat cele romanesti si cele cu actionariat strain. As fi placut impresionat sa vad schimbari. (…) Desi mandatul acestui Guvern va fi unul scurt, este realist sa te astepti sa aiba cateva initiative punctuale unde sa poata sa fie facuta o diferenta. Daca ma astept la o reforma? Este nerealist! O asemenea reforma trebuie facuta la intiativa partidelor. Ar putea fi cateva proiecte punctuale de impact, pe care sa le implementeze. Programul, insa, este laconic”, a mai precizat Ioan Mezei pentru wall-street.ro.

Ioan Mezei si Costin Borc au fost colegi de studii la MBA, in perioada 2001 – 2003, in cadrul ASEBUSS.

Despre o incredere data companiilor cu capital romanesc vorbeste si Lucian Trofin, antreprenor in domeniul agriculturii si constructiilor, care este de parere ca cel mai important pas pe care noul ministrul al Economiei, Comertului si relatiei cu Mediul de Afaceri trebuie sa il faca este acela de a oferi incredere companiilor private, care lucreaza cinstit si serios.

“Aici ar trebuie sa existe un semnal. Nu toate masurile propuse anterior sunt benefice, dar sunt cateva care ar ajuta foarte mult investitorii, mai ales cei autohtoni, care nu repatriaza capitaluri, care nu scot banii, care incearca sa isi reinvesteasca profitul si sa maximizeze valoarea lor interna. Masurile acestea ar trebui clar continuate si chiar explicate. Problema nu este gasirea sau propunerea de solutii, ci adevarata provocare este sa le vinzi si sa le vinzi in primul rand oamenilor politici, dar si societatii civile”, apreciaza Lucian Trofin.

In opinia sa, principalele prioritati ale lui Costin Borc ar fi accesarea fondurilor europene, instruirea, educarea si profesionalizarea angajatilor din toate companiile, iar in final, un cumul de masuri care ar conduce la eficienta in lucru, ceea ce ar creste productivitatea in companii, fie ca este vorba despre business-uri industriale sau in agricultura.

“Costin Borc cunoaste poate cel mai bine partea de instruire si ridicarea nivelului angajatilor in toate compartimentele entru a urmari productivitatea. In noua pozitie si la nivelul guvernului ar putea avea un cuvant de spus inclusiv la nivelul fondurilor europene. Nicio afacere nu functioneaza fara capital”, a mai punctat managerul care conduce operatiunile business-urilor cu salate Iceberg sau a producatorului local de acoperisuri Depaco (Wetterbest).

Citeste si ce asteptari are mediul de afaceri de la Costin Borc in articolul Infrastructura tarii, un pas vital sau o prioritate absoluta pentru noul vicepremier: "Doar generatia care gandeste pe termen lung poate schimba Romania"

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri