Din 2013, livrarile de spatii de birouri au fost constante cu circa 120.000 mp/an , iar pentru 2015 se estimeaza ca va fi livrat un stoc similar. Pentru 2016, insa lucrurile arata, cel putin pe hartie, mult mai bine. Astfel daca toate cladirile de birouri in constructie sau un plan se concretizeaza am putea avea 500.000 mp de birouri livrati, spune Maria Florea, head of office agency in cadrul companiei de consultanta imobiliara JLL.

Potrivit datelor companiei JLL pentru 2016 sunt in constructie circa 250.000 mp de birouri, o suprafata de inca 250.000 mp fiind de asemenea planificata pentru 2016, insa in proiecte care inca nu au demarat. “Astfel in 2016 am putea ajunge chiar si la 500.000 mp livrati, un lucru firesc tind cont ca 2013 si 2014 au fost ani foarte buni in ceea ce priveste cererea totala 270.000-290.000 mp si aceasta a stimulat dezvoltatorii sa inceapa proiecte noi”, spune Maria Florea.

Sigur, ramane de vazut daca toate proiectele anuntate se vor livra in 2016. Este insa destul de sigura livrarea celor 250.000 mp aflati deja in constructie, suprafata preinchiriata deja in proportie de 30%, potrivit Mariei Florea.

Potrivit CBRE, zona Barbu Vacarescu – Pipera va inregistra cel mai mare nivel al stocului de spatii de birouri noi pentru urmatorii ani, aici gasindu-se cateva proiecte mari in diverse stadii de constructie, pe langa aceasta piata Victoriei si zona de vest vor inregistra si ele dezvoltari noi de clasa A.

Vedeta anului 2014 a fost telecomul, cei 3 mari jucatori din piata consolidand activitatile in cladiri noi prin pre-inchirieri, fata de 2012-2013 cand bancile au facut consolidarile. Pentru 2015, IT-ul si secotorul financiar isi vor dezbate pozitia de lider, la nivel de cerere, spune Maria Florea. Cele mai cautate zone de birouri, cu aproximativ 80% din cereri au fost Floreasca Barbu- Vacarescu, Centru si Centru – Vest.

„Pentru 2015 piata spatiilor de birouri va continua sa se confrunte cu aceleasi provocari intalnite pe parcursul ultimilor ani: expanisiunea companiilor deja prezente in piata, consolidari ale companiilor mari, precum si intrarea unor jucatori noi. Volumul renegocierilor este in scadere. Zonele preferate de actiune vor continua sa fie zona de Nord si de Vest”, spun si oficialii CBRE.

Rata de neocupare a scazut usor in 2014 fata de anul precedent, insa se pastreaza in jurul valorii de 14%, valoare care teoretic nu pune inca presiune pe chiriasi. Insa cladirile bune din oras au o rata de neocupare scazuta si spatiile de calitate disponibile pentru anul viitor nu vor fi foarte multe, potrivit JLL.

Din perspectiva investitionala, potrivit CBRE, proprietatile prime vor fi in continuare cautate de investitori, pe piata fiind mai multe asemenea produse investitionale care sunt deja analizate de catre diverse fonduri de investiti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri