Locul 10: Industria alimentara si a bauturilor

Locul 10: Industria alimentara si a bauturilorIndustria alimentara si a bauturilor
Numar total de falimente: 641

Coface Romania a realizat studiul privind evolutia numarului de falimente in Romania luand in calcul cazurile inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului in cursul anului 2010.

Coface mentioneaza ca prin denumirea generica de “falimente” au fost luate in considerare toate cazurile de insolventa inregistrate, si anume, companii pentru care s-a deschis o procedura de faliment (generala sau simplificata) sau aflate in reorganizare judiciara si firme pentru care a fost inchisa procedura de faliment.

Locul 9: Agricultura

Locul 9: AgriculturaAgricultura
Numar total de falimente: 668

Numarul total de cazuri de insolventa include atat cazurile deschise in 2010, cat si dosarele aflate in sold la 1 ianuarie 2010, provenind din anii anteriori si nesolutionate inca.

Locul 8: Fabricarea produselor textile (imbracaminte si incaltaminte)

Locul 8: Fabricarea produselor textile (imbracaminte si incaltaminte)Fabricarea produselor textile
Numar total de falimente: 793

Pentru al treilea an consecutiv, primele zece sectoare care inregistreaza cel mai mare numar al firmelor aflate in insolventa raman neschimbate, singurele modificari fiind la nivel de ordine in cadrul topului, dar cu variatii de una, maxim doua pozitii.

Locul 7: Fabricarea lemnului si a produselor din lemn

Locul 7: Fabricarea lemnului si a produselor din lemnFabricarea lemnului si a produselor din lemn
Numar total de falimente: 955

Numarul falimentelor inregistrate in 2010 a crescut cu aproximativ 17,76% (pana la aproape 21.700) fata de numarul de falimente din 2009, cand se inregistrau 18.421 de dosare de insolventa.

Locul 6: Hoteluri si restaurante

Locul 6: Hoteluri si restauranteHoteluri si restaurante
Numar total de falimente: 1.275

In functie de tipul procedurii de insolventa, aproape jumatate dintre companii (46%) se afla in procedura generala de insolventa, pentru 27% s-a deschis procedura simplificata, 27% se afla in faliment si numai un numar nesemnificativ (0,1%) se afla in procedura de reorganizare judiciara.

Coface considera ca reorganizarea judiciara este o procedura destul de rar folosita deoarece debitorul trebuie sa-si recunoasca starea de insolventa si sa-si exprime intentia de a reorganiza activitatea. Acest lucru se intampla destul de greu in firmele romanesti, administratorii acestora nerecunoscand cu usurinta ca firmele lor se alfa in stare de insolventa, incercand sa le salveze singuri, in loc sa apeleze la supravegherea unui expert, ajungand in final sa fie deschisa procedura de insolventa, iar propunerea unui plan de reorganizare sa fie tardiva.

Locul 5: Servicii prestate intreprinderilor

Locul 5: Servicii prestate intreprinderilorServicii prestate intreprinderilor
Numar total de falimente: 1.340

Companiile care au prestat servicii conexe intreprinderilor au cunoscut de asemenea, o inrautatire continua a situatiilor financiare, pe fondul scaderii cererii si a presiunii asupra preturilor oferite exercitate de catre clienti.

Confruntate cu cresterea costului finantarii si reducerea marjelor comerciale, tendinta generala a firmelor a fost sa reduca cu prioritate bugetele alocate publicitatii, activitatii de cercetare a pietei si reorientarea catre gestiunea interna a serviciilor externalizate (contabilitate, juridice, resurse umane, urmarirea incasarii creantelor).

Locul 4: Transporturi

Locul 4: TransporturiTransporturi
Numar total de falimente: 1.555

Domeniul transporturilor inregistreaza de asemenea un numar foarte ridicat de cereri de insolventa, aflandu-se, ca si la sfarsitul anului 2009, pe pozitia a patra a clasamentului.

Aflate intr-o stransa legatura cu nivelul de dezvoltare al industriei, transporturile din Romania au cunoscut in ultimii ani o deteriorare constanta a performantelor financiare, urcand 4 pozitii in acest clasament comparativ cu 2007, potrivit analizei Coface.


Locul 3: Constructii

Locul 3: ConstructiiConstructii
Numar total de falimente: 3.172

Pozitia a treia in clasamentul insolventelor este ocupata in continuare de sectorul constructiilor, sector care a inregistrat o crestere constanta a numarului de insolvente, astfel ca numarul firmelor in imposibilitate de a-si acoperi datoriile curente a crescut de 6 ori comparativ cu soldul inregistrat la sfarsitul anului 2006.

Conform Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii piata constructiilor s-a plasat la 9,7 miliarde de euro anul trecut, in scadere cu 17% fata de 2009 si cu 37% comparativ cu 2008. Principalele probleme cu care s-au confruntat constructorii in anul care s-a incheiat au fost scaderea cererii, sistarea proiectelor si a lucrarilor de investitii din lipsa fondurilor, scaderea puterii de cumparare si deteriorarea comportamentului de plata al partenerilor. Pe langa acestea, costurile crescute ale finantarilor, dar si blocajul de pe piata imobiliara au contribuit la deteriorarea situatiilor companiilor ce activau pe piata constructiilor, plasand acest sector pe locul trei in cele mai afectate industrii ale anului 2010 din punct de vedere al numarului de insolvente.

Reprezentantii Coface sustin ca, pentru urmatoarea perioada, principalul motor de crestere in acest domeniu l-ar putea constitui proiectele de infrastructura.

Locul 2: Comertul cu amanuntul

Locul 2: Comertul cu amanuntulComertul cu amanuntul
Numar total de falimente: 4.178

Pe pozitia a doua a clasamentului conform numarului de insolvente se situeaza comertul cu amanuntul, totalizand un numar de 4.178 de firme in insolventa. Desi numarul companiilor insolvente din acest sector a fost sensibil mai mic in 2009 decat cel inregistrat in 2008 (3.501 companii fata de 3.553), inregistrand o oarecare stagnare (-1,46%), volumul firmelor insolvente a cunoscut o crestere de 19,34% in 2010 comparativ cu 2009.

Coface considera ca aceasta statistica poate fi un semn ca eforturile despuse in 2009 de catre comercianti pentru contracararea scaderii cererii (prin discount-uri si oferte promotionale, redimensionarea afacerii si reducerea costurilor prin negocierea chiriilor), nu au fost suficient de convingatoare si eficiente pentru depasirea provocarilor ridicate de criza financiara.

In ciuda unui apetit mai scazut al consumatorului si o reducere a puterii de cumparare, a doua jumatate a anului 2010, a fost marcata de o extindere agresiva a numarului de magazine detinute de marii retaileri, care au mizat pe o expansiune mai ieftina pe timp de criza. Investitiile au fost orientate in principal pe formatele mari de magazine, vedetele inaugurarilor fiind Cora (Franta), care si-a reluat cu aceasta ocazie procesul de extindere dupa trei ani de pauza, Kaufland (Germania), Metro Cash & Carry si Real Hypermarket. De asemenea, fondatorul Rompetrol a lansat si noua ofensiva in peisajul retailului romanesc, anuntand investitii de peste 250 de milioane de euro intr-o retea de peste 3.000 de bacanii Mic.Ro (fixe si mobile). Dinu Patriciu si-a propus si un obiectiv ambitios, si anume ca vanzarile Mic.Ro sa le depaseasca pe cele ale magazinelor Metro Cash & Carry.

Pe fondul intensificarii agresive a concurentei pentru micile magazine care activeaza in sectorul comertului cu amanuntul, Coface anticipeaza ca este foarte probabil ca in primele doua trimestre ale anului urmator sa observam o tendinta de crestere mai accelerata a numarului de insolvente inregistrate in domeniul comertului cu amanuntul comparativ cu distributia si comertul cu ridicata.

Locul 1: Comertul cu ridicata si amanuntul

Locul 1: Comertul cu ridicata si amanuntulComertul cu ridicata si amanuntul
Numar total de falimente: 4.262

Pe prima pozitie, cu cel mai mare numar de insolvente inregistrate in 2010, se afla comertul cu ridicata si distributia care concentreaza 19,65% din totalul insolventelor pe rol.

Coface mentioneaza ca, la nivel general, incasarile jucatorilor din piata de distributie au fost mai mici in 2010 fata de anul anterior,fapt datorat in cea mai mare parte reducerii cheltuielilor gospodariilor din Romania cu 5% in moneda nationala pentru produse de larg consum, evolutie predictibila avand in vedere ca anul 2010 a fost cel al scaderii salariilor si pensiilor, in vreme ce preturile au crescut, mai ales in semestrul al doilea.

Pe acelasi trend se afla si magazinele traditionale, influentate fiind atat de o frecventa mai mica de cumparare, cat si de un numar mai mic de consumatori.