Cele mai mari proiecte de investitii

Cele mai mari proiecte de investitiiCele mai mari cinci proiecte de investitii incepute in acest an, care au o valoare totala de 232 de milioane de euro si care vor crea 1.260 de locuri de munca:

- investitia de 120 de milioane de euro a companiei Prio, parte a grupului Martifer din Portugalia, din domeniul productiei de biodiesel este cel mai mare proiect initiat in acest an; compania va crea 80 de locuri de munca la Lehliu Gara, in judetul Calarasi;

- Alte proiecte importante sunt fabrica de componente electonice a firmei coreene Shinheung de la Oradea, investitie de 30 milioane de euro, precum si cel al companiei americane IAC (International Automotive Components) din domeniul componentelor auto cu o valoare de 57 milioane de euro, de la Bals, judetul Dolj;

- compania americana Toro, producator de microsisteme de irigatii, care investeste 20 milioane de euro la Ploiesti, iar producatorul spaniol de panouri solare Siliken, care aloca cinci milioane de euro pentru o fabrica la Timisoara.

De asemenea, mai sunt 17 proiecte de investitii straine in faza de intentie, cu o valoare totala de 1,150 miliarde euro.


Fabrici anuntate: Sute de locuri de munca

Fabrici anuntate: Sute de locuri de munca• grupul german Rochling va investi peste 9 milioane de euro intr-o unitate de productie a componentelor auto din plastic la Pitesti; in prima faza vor lucra 50-60 de angajati;

- lucrarile de constructie a fabricii sunt in desfasurare, iar inceperea productiei este planificata pentru trimestrul al doilea din 2012, cand se va incheia prima etapa de investitii, de 9 milioane euro;

• nemtii de la Bosch vor mai deschide cel putin doua unitati de productie in localitatea Blaj din judetul Alba; investitia va ajunge la aproximativ 100 de milioane de euro, iar noile hale de productie vor fi finalizate in 2014;

• producatorul de componente auto MGI Coutier va construi o noua fabrica in Romania, la sfarsitul celui de-al doilea trimestru 2011.

Delphi Automotive deschide o noua unitate de productie in Romania, la Moldova Noua, pentru module de cablaje electrice necesare producatorilor de masini din Europa; numarul de angajati la noua fabrica ar putea ajunge la 1.000 de persoane pana la sfarsitul acestui an;

• corporatia americana Panduit construieste la Arad o fabrica de echipamente IT in care va investi peste 3,2 milioane de euro in urmatorul an, investitia totala fiind de 6,5 milioane de euro;



Vesi bune in energiile curate

In energie, vestile din prima jumatate a anului au fost mai ales proaste – de la scumpirea galopanta a carburantilor, pana la dezastrul nuclear de la Fukushima care a pus pe jar o lume intreaga. Cu toate acestea, au fost si vesti bune, mai ales din sectorul energiilor “curate”.

Enel Green Power, divizia de energie regenerabila a companiei italiene de utilitati Enel, a pus in functiune un parc eolian de 30 MW, situat in Tulcea. Productia parcului inaugurat la mijlocul lui ianuarie poate acoperi nevoia de electricitate a 29.000 de gospodarii.

Hidrolectrica, cel mai mare producator de electricitate la nivel national, a inaugurat in februarie repunerea in functiune a hidrocentralei de la Lotru-Ciunget, dupa un proces de retehnologizare care s-a cifrat la 88 de milioane de euro.

• In aceeasi luna, rusii de la Lukoil au intrat pe piata de furnizare de energie electrica din Romania. Compania a investit in constructia unui grup energetic la centrala aflata pe platforma rafinariei Petrotel din Ploiesti, pe care o detine. Rusii mai opereaza pe plan local si o retea de circa 310 benzinarii.


Tranzactii mai mari

Tranzactii mai mariPrima jumatate a anului a adus tranzactii imobiliare de 240 milioane de euro, mai mari decat toate tranzactiile din 2010.

Astfel, volumul tranzactiilor imobiliare a depasit 240 de milioane de euro in prima jumatate a anului, cel mai mare deal fiind preluarea dezvoltatorului Adama, pentru 42,3 milioane de euro, potrivit consultantului imobiiar Cushman & Wakefield.

De asemenea, piata romaneasca de M&A (fuziuni si achizitii) a revenit pe un trend ascendent, inregistrand o crestere substantiala in primul semestru din 2011, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, releva un raport realizat de Capital Partners.

Dinamica tranzactiilor prezinta o schimbare de tendinta fata de finalul primului semestru de anul trecut, cand scaderea era atat abrupta incat piata locala de M&A devenise „microscopica” in opinia bancherilor de investitii.

Volumul total de tranzactii incheiate in primul semestru se ridica la 368 milioane euro, in crestere cu 61,4% fata de primele sase luni din 2010, cand acesta a fost de 228 milioane de euro.


Servicii medicale - Investitii de zeci de milioane de euro

Servicii medicale - Investitii de zeci de milioane de euroIn primele sase luni ale anului, marii furnizori de servicii medicale s-au intrecut in deschideri de clinici si spitale.

Centrul Medical Unirea, rebranduit sub numele de Regina Maria dupa fuziunea cu reteaua Euroclinic in toamna anului trecut, a deschis in martie un spital de obstretica-ginecologie in Brasov cu 51 de paturi, investitie care s-a cifrat la 4,2 milioane de euro.

Sanador, companie controlata de sotii Doris si Florin Andronescu, a inaugurat in aprilie un prim spital al retelei. Unitatea, situata in Piata Victoriei, are o capacitate de 290 de paturi si reprezinta o investitie de 40 de milioane de euro.

MedLife a demarat extinderea retelei printr-o tranzactie de 3 milioane de euro incheiata la finele lui februarie prin care prelua 55% din actiunile grupului Genesys Medical Clinic din Arad care cuprindea un spital, un ambulatoriu si o farmacie. De Ziua Copilului, reteaua infiintata de familia Marcu, a investit 13,5 milioane de euro intr-un spital de pediatrie situat in zona Aviatiei din Bucuresti.

Gral Medical, controlat de sotii Georgeta si Robert Serban, a investit mai bine de jumatate de milion de euro in deschiderea a trei clinici specializate in oncologie in Ploiesti, Pitesti si Focsani.

Teo Health, companie controlata de grupul farmaceutic Ropharma, impreuna cu Floriean Firu, vicepresedintele SIF Transilvania, si antreprenorul local Cristian Teodorescu, a deschis in martie, cu 20 milioane de euro, un spital generalist cu 73 de paturi in Brasov. In aceeasi cladire functioneaza si spitalul de obstretica-ginecologie Regina Maria.

• Compania cu actionariat majoritar turcesc European Center a inaugurat, la mijlocul lunii mai, un spital de oftalmologie, in cartierul Tineretului din Bucuresti, dupa o investitie de 20 de milioane de dolari (aproape 14 mil. euro).

• Spre finalul lunii iunie, compania Delta Health Care, controlata de un grup de 8 actionari, a deschis un spital situat in zona statiei de metrou Mihai Bravu. Constructia, amenajarea si dotarea spitalului cu 50 de paturi au insemnat costuri de 13 milioane de euro.


Romanii au cumparat mai multe produse IT, iar Yahoo si LinkedIn au lansat pagini locale

Romanii au cumparat mai multe produse IT, iar Yahoo si LinkedIn au lansat pagini localeCea mai buna veste din prima jumatate a anului se refera la revenirea consumului, intre ianuarie si martie inregistrandu-se pentru prima data in ultimii doi ani o crestere a vanzarilor de electronice, electrocasnice si IT fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Astfel, in primele trei luni ale anului, romanii au cumparat bunuri de folosinta indelungata in valoare de 307 milioane de euro, mai mult cu 10,7% comparativ cu primul trimestru din 2010.

O alta veste buna a venit din partea companiei de investitii 3TS Capital Partners care a anuntat la finalul lui aprilie ca va lansa un fond cu un capital de aproximativ 30 de milioane de euro pentru finantarea companiilor mici si mijlocii din domeniul IT, media si telecomunicatii.

Investitia intr-un proiect va fi de cel putin 150.000-200.000 de euro si poate ajunge la 1,5-2 milioane de euro.

Primul semestru al acestui an a coincis si cu momentul in care giganti din online-ul mondial precum Yahoo sau LinkedIn au hotarat sa isi lanseze versiuni si pentru Romania.

Astfel, la inceputul lunii martie, Yahoo a lansat pagina Yahoo.ro, iar in urma cu o saptamana LinkedIn, cea mai mare retea de socializare la nivel mondial,a anuntat ca site-ul este disponibil si in limba romana.

Yahoo inregistra in Romania aproximativ 8,2 milioane de utilizatori in noiembrie anul trecut, in timp ce LinkedIn are in prezent in jur de 400.000 de conturi.

Vesti bune au venit si din zona de comert electronic, in prima jumatate a anului continuand sa creasca numarul site-urilor care vand cupoane de reduceri.

Pe de alta parte, in primele sase luni tranzactiile online cu cardul in domeniul serviciilor au crescut cu 63% fata de perioada similara din 2010, iar vanzarile online de carti au crescut cu 26%, potrivit ePayment, cel mai mare procesator de plati online cu cardul de pe piata locala.

Comertul electronic, excluzand segmentul turistic si cel de plata a utilitatilor, va ajunge anul acesta la circa 350 milioane de euro pe piata locala, comparativ cu 300 milioane de euro in 2010, estimeaza Daniel Nicolescu, CEO al ePayment, parte din grupul PayU, detinut de compania africana Naspers.


Expansiune in retail

Expansiune in retailIn primele sase luni ale anului, “vedetele” retailului romanesc au fost formatele mai reduse – magazinele de cartier, cele de discount si supermarketurile.

• Cea mai rapida expansiune din retailul romanesc a avut-o reteaua de bacanii a lui Dinu Patriciu – Mic.ro. Lantul de magazine de cartier s-a extins in ritm de 10 noi unitati pe saptamana, ajungand in prezent la peste 600 in 50 de orase. Omul de afaceri a mai investit jumatate de milion de euro in inaugurarea unui prim magazin Macro, parte a unui retele care va cuprinde fostele unitati MiniMax, dar si altele noi.

• Retailerul francez Carrefour si-a axat expansiunea pe segmentul supermarketurilor in primele sase luni ale anului. Astfel, reteaua a sporit cu patru noi supermarketuri, amplasate in Targoviste, Cluj-Napoca, Ploiesti si in Galati. Pentru toamna aceasta sunt anuntate si inaugurarea a doua noi hipermarketuri – in Botosani, respectiv in Bucuresti, care se vor adauga celor 23 mai vechi.

• Retailerul german Rewe a deschis, in martie, un magazin Penny Market la Cluj-Napoca, cea de-a 118-a a retelei. In Romania, germanii mai opereaza si lanturile de magazine Selgros si Billa. In aprilie, Rewe a anuntat ca a incheiat remodelarea a doua magazine Billa – din Bucuresti si Timisoara, in urma unei investitii de 3 milioane de euro.

• Noi hipermarketuri au deschis si nemtii de la Kaufland. In sase luni, retailerul a ajuns sa opereze pe piata locala un numar de 63 de magazine.

• Lantul de magazine Profi, controlat de fondul de investitii Enterprise Investors, a inregistrat una dintre cele mai dinamice expansiuni din prima jumatate a anului, cu 8 noi unitati. Astfel, retailerul a ajuns sa opereze o retea de 94 de supermarketuri in Bucuresti si in restul tarii.

• Un ritm alert de deschideri au avut si franco-belgienii de la Mega Image, care au deschis 8 noi supermarketuri. Anul acesta vor fi investiti 50 de milioane de euro pentru un nou depozit si alte 23 de magazine.

• Francezii de la Cora au investit 22 de milioane de euro intr-un nou hipermarket, in Drobeta Turnu Severin, ca parte a unui plan investitional de 140 de milioane de euro pentru 2011. In prezent, reteaua numara 6 unitati in total.

• Retailerul roman de materiale si amenajari interioare Dedeman a investit 26 de milioane de euro in deschiderea a doua noi magazine, la Cluj-Napoca si la Drobeta Turnu Severin (langa hipermarketul Cora), reteaua ajung sa numere 23 de unitati in total.

• Retailerul austriac de bricolaj bauMax AG a deschis, in martie, cel de-al 14-lea magazin al retelei locale, la Bucuresti. Investitia a fost estimata la 15 milioane de euro.