10. O banca mica, aproape de colaps in 2009

10. O banca mica, aproape de colaps in 2009Sistemul bancar din Romania o sa fie pus la incercare anul viitor, in special in primul semestru, care o sa fie hotarator pentru sistem. Totusi, banca centrala a furnizat doua estimari mai optimiste: spre deosebire de tarile vestice, pe plan local nu vor exista falimente ale unor institutii de credit, iar vanzarile unor banci nu sunt excluse in 2010.

Una dintre bancile mici de pe piata era pe punctul de intra in procedura de supraveghere speciala in primavara acestui an deoarece solvabilitatea sa scazuse sub pragul minim de 8%, pe fondul unui client mare care se declarase in stare de insolventa.

"Pasul urmator era sa cerem supravegherea speciala. Orice banca din Romania care a intrat sub supraveghere speciala nu a supravietuit. Toate au dat faliment. Situatia a fost rezolvata printr-o majorare de urgenta a fondurilor proprii, banca primind un credit subordonat de 15 milioane de euro de la actionar", a declarat Nicolae Cinteza.

Bancile locale nu au avut probleme cauzate doar de clientii lor, ci si de conducerea lor executiva, fapt ce a determinat Banca Nationala sa impuna schimbari de sefi de banci.

Citeste mai multe aici.

9. Piata auto la 11 luni. Cum s-au vandut masinile rulate si cele noi

9. Piata auto la 11 luni. Cum s-au vandut masinile rulate si cele noiInmatricularile de masini rulate in Romania au scazut in primele 11 luni cu 21%, la 194.071 unitati, de la 246.173 unitati in primele 11 luni ale anului trecut, in timp ce cererea de autoturisme noi a avut un declin de 61%, la 104.699 unitati, de la 266.650 unitati in aceeasi perioada din 2008, potrivit Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

n noiembrie, inmatricularile de autoturisme noi au inregistrat un declin de 38%, la 8.490 de unitati, de la 13.715 masini in noiembrie 2008.

Inregistrarile de masini rulate au scazut in noiembrie cu 64%, la 14.932 autoturisme, de la 41.087 unitati in aceeasi luna din 2008.

Dacia a avut in noiembrie 2.800 de masini noi inmatriculate, cu 30% mai putin decat anul trecut.

8. UPC Romania, venituri in scadere

8. UPC Romania, venituri in scadereUPC Romania, al doilea operator pe piata locala de cablu TV, a inregistrat venituri de 92,1 milioane euro in primele noua luni din 2009, mai mici cu 20,8% fata de 111,3 milioane de euro, din perioada ianuarie-septembrie a anului trecut, potrivit datelor UPC Holding, divizia europeana a Liberty Global, grupul american care detine UPC Romania.

In trimestrul al treilea din 2009, UPC a avut afaceri de 31,1 milioane de euro fata de 35,9 milioane de euro in aceeasi perioada din 2008, scaderea fata de anul trecut inregistrandu-se din cauza afacerilor mai mici din prima jumatate de an.

Intre ianuarie si iunie operatorul a avut venituri de 61 milioane euro mai mici cu 19% fata de cele 75,4 milioane euro din primul semestru din 2008.

La 30 septembrie, UPC avea 1,237 milioane de clienti pe segmentul de televiziune, 256.400 de clienti la serviciile de internet si 144.500 de abonati pe segmentul de telefonie fixa.

7. Farmache, BVB: Suntem in discutii cu 4 potentiali emitenti

7. Farmache, BVB: Suntem in discutii cu 4 potentiali emitentiEchipa Bursei de Valori Bucuresti poarta discutii cu 4 noi potentiali emitenti in vederea listarii pe piata, 2 dintre acestia activand in sectorul constructiilor, iar ceilalti doi avand afaceri in zona financiara.

"Purtam discutii cu 4 potentiali emitenti, 2 din sectorul constructiilor si 2 din zona financiara. Cred ca 2010 va fi anul cand se vor relua listarile pe bursa, insa initiativele afisate acum nu le vedem realizabile mai devreme de 6-7 luni", a declarat Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, in cadrul seminarului EU-COFILE organizat de BNR, ARB si Alpha Bank.

Farmache a mai spus ca pregatirea unei companii pentru listare reprezinta un efort pentru organizatie si necesita o organizare si conducere foarte buna.

6. Mentinerea relatiei cu FMI - conditia esentiala pentru iesirea din criza

6. Mentinerea relatiei cu FMI - conditia esentiala pentru iesirea din crizaDesi exista mai multe scenarii pentru iesirea Romaniei din criza, continuarea acordului cu Fondul Monetar International este singura solutie viabila in prezent, a declarat economistul sef al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru Chidesciuc.

“Supervizarea Romaniei este esentiala pentru implementarea credibila a masurilor de reforma, in principal, fiscala. Astfel, reducerea cheltuielilor bugetare este urgenta, iar cresterea taxelor nu va putea fi evitata”, a spus Chidesciuc.

In opinia sa, fara FMI, Romania nu are avea aceleasi politici de ajustare fiscala. “Practic, nu banii de la FMI sunt cei mai importanti, ci garantia implementarii unor masuri de ajustare fiscala in urmatorii 3-5 ani”.

Vezi care sunt cele mai importante conditii pentru iesirea tarii din criza


5. Patriciu l-a numit pe fostul sef al proiectului Baneasa la conducerea afacerilor imobiliare din Germania

5. Patriciu l-a numit pe fostul sef al proiectului Baneasa la conducerea afacerilor imobiliare din GermaniaBritanicul Michael Lloyd, cel care timp de opt ani a condus proiectul Baneasa din nordul Bucurestiului, a fost numit in conducerea fondului german de investitii Rutley European Property Limited, controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu, se arata intr-un comunicat al fondului.

Alaturi de Michael Lloyd (foto), care anterior ocupa functia de director extern (n.r.: director independent care nu are rol de management), in conducerea fondului Rutley a fost numit si David Allison.

La sfarsitul lunii noiembrie, fondul german de investitii a anuntat ca reziliaza contractul cu administratorul Rutley Capital Partners LLP, divizia de management pe real estate a grupului Knight Frank, internalizand administrarea proprietatilor detinute de Rutley.

4. Inflatia s-a aprins de la tigari si benzina in luna noiembrie

4. Inflatia s-a aprins de la tigari si benzina in luna noiembrieRata anuala a inflatiei a urcat in noiembrie la 4,65%, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,67% fata de octombrie, peste asteptarile analistilor, in special ca urmare a majorarii preturilor la marfurile nealimentare si la produsele alimentare, arata datele publicate de Statistica.

Cele mai mari cresteri de preturi au fost la oua, tutun, tigari si combustibili.

Analistii se asteptau ca inflatia anuala sa se plaseze in noiembrie in intervalul 4,3-4,5%, iar preturile de consum sa urce in medie cu 0,3-0,5%, in principal pe fondul presiunii din partea preturilor la tutun, potrivit NewsIn.

Acestia au apreciat ca BNR are sanse sa se incadreze in intervalul tintei de inflatie la finalul acestui an, principalul risc fiind evolutia cursului de schimb.

In octombrie, rata anuala a inflatiei a fost de 4,3%.

3. Dacia lanseaza modelul 4x4 Duster

3. Dacia lanseaza modelul 4x4 DusterDacia va lansa modelul Duster, in doua versiuni, 4X2 si 4X4, in Europa, Turcia, Algeria si Maroc in primavara anului viitor, iar din iunie 2010 sub marca Renault in Ucraina, Orientul Mijlociu si Africa.

Uzina de la Mioveni va produce vehiculele destinate tuturor acestor piete, atat sub marca Dacia, cat si Renault. Uzina, cu o capacitate actuala de productie de 350.000 masini pe an, va continua sa realizeze si celelalte modele ale marcii.

"Expansiunea Duster va continua si in 2011. In tarile din Golful Persic modelul va fi disponibil sub marca Renault incepand din acel an, vehiculele urmand a fi produse de uzina de la Mioveni. Duster va fi produs si in Brazilia si Rusia, incepand cu 2011", arata un comunicat al Automobile Dacia.

Vezi galeria foto cu modelul 4x4 Duster

2. Zvonuri despre o posibila vanzare a Bancii Transilvania

2. Zvonuri despre o posibila vanzare a Bancii TransilvaniaO banca din Uniunea Europeana va prelua aproximativ 20% din actiunile Bancii Transilvania (TLV), dupa ce a cumparat in urma cu doua zile un pachet reprezentand 4% din titlurile institutiei de credit prin intermediul bursei, au declarat surse bancare si din piata de capital, citate de Mediafax.

Directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a anuntat, in cadrul unui seminar organizat la Sinaia, ca o banca mare din Uniunea Europeana isi va anunta intrarea in Romania pe 20 decembrie, aratand ca deja au fost observate de catre piata anumite actiuni ale acesteia.

Cinteza a refuzat sa comenteze daca este vorba despre o banca interesata de preluarea unui pachet la Banca Transilvania.

Ulterior, atat surse din piata de capital, cat si surse bancare au declarat pentru Mediafax ca institutia de credit straina va achizitiona intr-o prima faza pana la 10% din actiunile BT, iar dupa ce actionarii isi vor da acordul, participatia cumparatorului va creste pana la 20%.

Saptamana aceasta au avut loc doua tranzactii deal pe bursa, cu titlurile TLV. Prima, cu 4% din capitalul bancii si a doua tranzactie cu 0,19%.

1. Flamingo a intrat in insolventa

1. Flamingo a intrat in insolventaDupa ce in urma cu o luna Flamingo, unul dintre cei mai importanti retaileri electroIT, anunta ca va semna cu ING pentru restructurarea datoriei de 17,5 milioane de euro, tranzactia urmand sa fie finalizata pana la jumatatea lui ianuarie, compania a anuntat ca negocierile cu banca nu au reusit. Esecul discutiilor a determinat ING sa inceapa executarea silita a zece magazine, iar managementul Flamingo sa ceara insolventa.

Cererea de intrare in insolventa depusa marti de Flamingo International la Tribunalul Bucuresti a fost aprobata, administratorul financiar fiind Casa de Insolventa Transilvania. Ca urmare, executarea demarata ieri de catre ING a fost stopata.

Din 3 decembrie, Flamingo a emis obligatiuni in valoare de 29 milioane de lei (6,8 milioane euro), cu scadenta la cinci ani.

Oficialii Flamingo spun ca va merge mai departe. Brokerii, insa, sunt pesimisti – ea va fi sortita esecului.

Cum se vede insolventa Flamingo prin ecranele de tranzactionare la Bursa