10. Cei mai doriti angajatori din acest an

10. Cei mai doriti angajatori din acest anCompaniile din industria de bunuri de larg consum (FMCG) si cea de consultanta sunt cele mai cautate pentru un loc de munca de catre tinerii talentati, cu experienta internationala si rezultate academice peste medie, potrivit unui studiu al firmei Catalyst.

Dupa companiile din industriile FMCG si consultanta, in topul preferintelor tinerilor cu potential ridicat, se afla industria bancara si principalii jucatori din telecom.

Astfel, Coca-Cola HBC se afla pe primul loc in topul celor mai doriti angajatori, fiind urmata de P&G, Kraft Foods, Oracle, L'Oreal Romania, HP, BCR, BRD Groupe Societe Generale, PriceWaterhouseCoopers, Orange. In top zece se mai regasesc, in ordine, Deloitte, ING Bank, KPMG, Roland Berger, Vodafone, Accenture, Leo Burnett, McKinsey, Danone si PepsiCo.

9. Cat au pierdut companiile auto in 2009

9. Cat au pierdut companiile auto in 2009Companiile auto au facut bani in Romania si pe timp de criza, numarul firmelor pe profit fiind anul trecut mai mare decat al celor care au inregistrat pierderi. Cumulat in bani, profitul a fost de peste 130 de milioane de euro, iar pierderile de circa 30 de milioane de euro.

Mercedes-Benz Romania, importatorul marcii germane pe plan local, a inregistrat anul trecut o pierdere neta de 20,6 milioane euro, valoare de doua ori mai mare decat in 2008, fiind compania cu cea mai mare valoare a pierderilor raportata.

8. Rezultatele cu valori aberante ale celei mai mari firme din Romania nu au fost incluse in PIB

8. Rezultatele cu valori aberante ale celei mai mari firme din Romania nu au fost incluse in PIBPresa a relatat cazul unei firme cu sediul in comuna Hoghiz din judetul Brasov, fara angajati, care a raportat pentru 2009 afaceri de 15,47 miliarde lei, la un profit tot de 15,47 miliarde lei. Suma reprezinta 3,14% din PIB realizat in 2009.

"Prin dimensiunea lor rezultatele acestei firme presupuse a fi fost incluse in Produsul Intern Brut al Romaniei pentru anul 2009 ar fi afectat puternic valoarea acestui indicator macroeconomic", se arata intr-un comunicat al INS.

Potrivit INS, in urma investigatiilor, a reiesit ca rezultatele economico-financiare ale firmei American European Marketing & Enterprises nu au fost cuprinse in Produsul Intern Brut nici in 2009 si nici in 2010, urmare a faptului ca firma nu a figurat si nu figureaza in baza de sondaj a operatorilor economici activi utilizata de catre INS la calculul indicatorilor macro-economici.

7. Cum s-au ieftinit apartamentele in ultimii doi ani si jumatate

7. Cum s-au ieftinit apartamentele in ultimii doi ani si jumatatePreturile locuintelor din Bucuresti au scazut cu 45% in ultimii doi ani si jumatate, din luna martie 2008, cand a fost atins pragul maxim si pana in luna iulie anul curent, ajungand la o valoare medie de 1.245 euro/mp util.

Proprietarii si dezvoltatorii bucuresteni au fost cei care si-au redus cel mai mult pretentiile, reiese din analiza Imobiliare.ro. In comparatie cu valoarea maxima, care a fost atinsa in martie 2008 pentru apartamentele din Capitala, indicele imobiliare.ro a inregistrat in iulie anul curent o valoare redusa cu 45%, de 1.245 euro/mp util.

In tara, preturile au scazut cel mai mult fata de perioada maxima in Brasov, nivelul mediu inregistrat in luna iulie fiind de 907 euro/mp util, cu 38,5% mai putin fata de luna mai 2008, cand a fost atinsa valoarea maxima a preturilor cerute.

6. Top 5 antreprenori generali din constructii

6. Top 5 antreprenori generali din constructiiCei mai mari antreprenori generali din constructii de pe piata locala au inregistrat o cifra de afaceri cumulata de peste 10 miliarde de lei (2,4 mld. euro) anul trecut, in scadere cu 26% fata de 2008, arata un clasament realizat de compania de cercetare IBC Focus.

Firmele Strabag AG si Strabag SRL, cele mai importante entitati prin care constructorul austriac Strabag este prezent pe piata locala, au inregistrat o cifra de afaceri cumulata de 172,7 milioane de euro anul trecut si un profit brut de aproape 4 milioane de euro, arata datele de la Registrul Comertului.


5. Cumparaturile casnice s-au subtiat cu 4% in S1

5. Cumparaturile casnice s-au subtiat cu 4% in S1Consumul casnic de bunuri de larg consum a scazut cu 4% in moneda nationala in primele sase luni ale anului 2010, comparativ cu perioada similara a anului precedent, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare de piata GfK Romania.

Din analiza principalelor categorii de bunuri de larg consum, specialistii GfK au observat cum produsele de ingrijire personala si cele pentru curatenia locuintei sunt cele mai afectate, valoarea cheltuita fiind cu 7%, respectiv 4% mai mica.

Printre categoriile cu cele mai mari scaderi in volum se remarca:

• deodorantele: -21%

• produsele de curatat universale: -19%

• tabletele de ciocolata: -18%

4. Romania nu este atractiva pentru investitorii in imobiliare

4. Romania nu este atractiva pentru investitorii in imobiliareDTZ a realizat un index al valorii activelor imobiliare la nivel mondial pe baza profiturilor anuale pe care investitorii estimeaza ca le vor obtine intr-un orizont de cinci ani, ajustate cu riscurile pe care aceste tari le prezinta.

In aceste conditii, compania de consultanta imobiliara a clasificat pietele analizate in trei categorii, respectiv "fierbinte", "calda" si "rece", Romania fiind incadrata la ultima trepta.

3. Anca Dumitru, inainte de a preda stafeta

3. Anca Dumitru, inainte de a preda stafetaAnca Dumitru (foto) a decis sa se retraga din functia de director general al Bursei de Valori Bucuresti predandu-i stafeta lui Valentin Ionescu. Ramane in conducerea institutiei, ca director general adjunct, ca sa continue proiectele neterminate si sa bifeze noi realizari.

Primele reactii ale numirii lui Valentin Ionescu ca director general al BVB au fost pozitive, dar noul executiv al Bursei primeste o misiune grea: de a se ridica la nivelul asteptarilor pietei si a celor care au incredere in expertiza sa.


2. Leul intra pe depreciere

2. Leul intra pe depreciereMoneda nationala incepe luna septembrie pe un usor trend de depreciere, cursul de schimb anuntat de banca centrala fiind de 4,26 lei pentru in euro, cu aproape trei bani mai ridicat decat in ziua precedenta.

Citeste aici prognozele economistilor pentru toamna-iarna.

1. Remanierea celor sase ministri

1. Remanierea celor sase ministriPremierul Emil Boc l-a anuntat pe Sebastian Vladescu ca a fost demis din functia de ministru al Finantelor Publice in cadrul remanierii Guvernului. Vladescu a fost inlocuit la conducerea Finantelor de deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu.

Vladescu si-a exprimat regretul ca nu a avut timp sa duca la bun sfarsit proiectele incepute, printre acestea numarandu-se acordul cu FMI si Comisia Europeana, reducerea evaziunii fiscale, legea finantelor publice, dar si un proiect "drag" ministrului, respectiv publicarea noii forme a Codului Fiscal.

"Mi se reproseaza incapacitatea de a comunica politic", a spus Vladescu.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a fost inlocuit de senatorul Ion Ariton.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a predat portofoliul sau senatorului PDL Anca Boagiu, care a mai exercitat aceasta functie.

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a fost inlocuit de Valeriu Tabara.

Ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu, a fost inlocuit cu deputatul PDL, Valerian Vreme, iar ministrul Muncii, Mihail Seitan, cu deputatul PDL Nelu Ioan Botis.

Vezi si Ce lasa in urma Sebastian Vladescu?