6 companii romanesti in top 50

6 companii romanesti in top 50Peste jumatate din companiile romanesti de tehnologie inscrise la competitia din acest an a Deloitte Europa Centrala Technology FAST 50 s-au calificat in topul final, doua dintre ele clasandu-se in primele zece: TeamNet International, Bucuresti (locul 2) si AROBS Transilvania Software din Cluj-Napoca (locul opt).

Aflat la a zecea editie, Deloitte Europa Centrala Technology FAST 50 include cele mai dinamice companii de tehnologie din regiune, in baza ratei de crestere a veniturilor din ultimii cinci ani (2004 – 2008). De asemenea, companiile trebuie sa detina proprietate intelectuala care contribuie semnificativ la veniturile operationale; or sa dedice o parte substantiala din venituri pentru cercetare si dezvoltare de tehnologie.

Lista finalistelor din Romania include dezvoltatori de solutii software: TeamNet International (locul 2, cu o rata de crestere de 3.317%), Arobs Transilvania Software (locul 8, +1.663%), Lasting Software din Timisoara (locul 29, +487%), The Red Point din Iasi (locul 35, +430%), si companiile din Bucuresti Advantage Software Factory (locul 45, +350%) si Romanian Soft Company (locul 47, +312%).

Cifra de afaceri a companiei Arobs pe primul semestru al acestui an a fost de 3 milioane euro, cu 10% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.



Industriile mai mici castiga teren

Industriile mai mici castiga terenRomania a intrat in aceasta competitie pentru prima data anul trecut, avand trei companii in clasamentul final. Numarul s-a dublat in acest an, ceea ce a adus industria romaneasca de tehnologie pe locul 4 in randul tarilor incluse in top, dupa Ungaria (11), Polonia (9) si Cehia (8).

„Rezultatele din acest an indica evolutia distincta a fiecarei industrii de tehnologie din regiune. Liderii sus-mentionati isi reduc nivelul de reprezentare (cu 28 de firme in acest an, fata de 36, in 2008), pe masura ce companiile lor se maturizeaza, iar veniturile nu mai pot creste intr-un ritm foarte accelerat. De cealalta parte, industriile mai mici castiga teren si au mai multe companii printre finaliste,” spune Ahmed Hassan, Partener Audit si Lider al industriei de Tehnologie, Media si Telecomunicatii, Deloitte Balkans. „

Desi per ansamblu ratele de crestere s-au redus semnificativ fata de anul trecut, pe fondul declinului global, Romania isi mentine o rata de crestere mai mare decat rata medie pe ansamblu (+1.093%, fata de +933%). Acest lucru indica un potential major pentru industria de profil, pe termen lung”.



Miza pe Asia

Miza pe AsiaCa si in editiile anterioare, finalistii din clasamentul regional vor fi in mod automat nominalizati in competitia Technology FAST 500 EMEA, care include companii din Europa, Orientul Mijlociu si Africa. Anul trecut, Romania a fost reprezentata de doua companii in primele 100 de finaliste: Arobs Transilvania Software (locul 49) si TeamNet International (locul 71).

„Nivelul de reprezentare romaneasca din acest an in Technology FAST 50 este o surpriza placuta, fiind o confirmare a fortei antreprenoriale si a potentialului de dezvoltare de proprietate tehnologica de pe plan local. De-a lungul anilor, clasamentele Deloitte FAST 50 si FAST 500 au devenit barometre reprezentative pentru evolutia acestei industrii in lumea intreaga si ne bucuram ca am reusit sa generam atata interes si din partea companiilor romanesti”, spune George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania.

"Intr-un context care la sfarsitul anului 2008 nu parea foarte fericit, am reusit sa avem cresteri atat pentru 2008, cat si pentru 2009, in toate zonele de business in care activam: navigatii GPS, sisteme de localizare parc auto prin GPS si solutii software dedicate firmelor din Romania, Europa de Vest si Statele Unite. Pentru urmatoarea perioada avem in vedere extinderea activitatilor Arobs in Asia, mai exact Hong Kong, zona care prezinta un potential deosebit pentru solutiile de business. Aceasta extindere ne va permite o consolidare atat la nivel regional, cat si international”, a spus Voicu Oprean (foto), directorul general si proprietarul AROBS Transilvania Software, recent intors dintr-o deplasare de afaceri in Asia.





Concluzii generale raport Deloitte

Concluzii generale raport Deloitte• Companii din zece tari central-europene au intrat in topul din acest an, editia pe 2009 devenind astfel cea mai diversa de pana acum;

• 24 de companii noi au debutat in competitie;

• Companiile de Internet si dezvoltatorii de software domina in continuare ierarhia ;

• Pe fondul crizei, rata medie de crestere la nivelul intregului clasament s-a diminuat de la 1.271%, anul trecut, la 933%;

• Rata medie de crestere a primelor cinci companii clasate a scazut de la +5.204%, anul trecut, la +3.526%;

• Perioada medie de activitate a companiilor din FAST 50 este zece ani.

Metodologie:

In definitia Fast 50, companiile candidate trebuie sa aiba proprietate tehnologica sau intelectuala care contribuie semnificativ la veniturile operationale; or sa dedice o parte substantiala din venituri pentru cercetare si dezvoltare de tehnologie. De asemenea, candidatii trebuie sa fi raportat venituri anuale de cel putin 50.000 de euro pe an in ultimii cinci ani, sa aiba sediul in Europa Centrala, sa nu fie controlati de un investitor strategic si sa activeze pe piata de cel putin cinci ani.

Raportul include si un sondaj de opinie realizat in randul directorilor executivi ai companiilor incluse in top, potrivit caruia companiile si managementul acestora se confrunta cu provocari diferite fata de anii anteriori. Strategiile de afaceri s-au reorientat spre atingerea si mentinerea profitabilitatii, managementul riscului si al volatilitatii, precum si spre atragerea de capital. Majoritatea participantilor au incredere ca piata va creste in urmatoarele 12 luni, 76% dintre ei afirmand ca sunt foarte si extrem de optimisti.