Bursa de la Bucuresti a scazut cu 1,34%, iar titlurile Fondului Proprietatea si actiunile celor cinci SIF-uri au coborat cu pana la 2,3%, intr-o piata a carei evolutie a urmat linia burselor externe, afectate de temerile privind amplificarea tensiunilor din Siria, scrie Mediafax.
Piata a fost pe rosu inca de la deschidere, continuand declinul din ziua anterioara. Daca in primele minute, indicele general al Bursei, BET-C, a coborat cu 0,2%, dupa ora 11:00 scaderea a ajuns aproximativ 1%, in conditiile accentuarii corectiilor de pe bursele vest-europene pana la 1,5%, investitorii asteptand sa afle cum va reactiona SUA si statele aliate la situatia din Siria.

"Investitorii au inceput sa marcheze profiturile, fiind impulsionati de corectiile din ultimele doua zile inregistrate de pietele externe. Am ramas surprins ca piata noastra a rezistat foarte bine la convulsiile de afara, unde indicii au inregistrat corectii de peste 9% in ultimele doua - trei saptamani. O escaladare a problemelor din Siria ar putea antrena corectii importante pe burse, astfel ca trebuie urmarit comportamentul pietelor in apropierea pragurilor de suport", a declarat Adrian Ormenisan, seful Serviciului de Intermediere din SSIF Broker.

Secretarul de stat al SUA John Kerry a denuntat marti in termeni foarte duri un atac care a avut loc saptamana trecuta asupra populatiei civile dintr-o suburbie a Damascului, afirmand ca au fost folosite cu siguranta arme chimice. Washingtonul analizeaza acum optiunile pentru o eventuala interventie militara in Siria.

In contextul corectiilor de pe plan extern, actiunile SIF-urilor au coborat cu 0,38% - 2,34%, cea mai vizibila corectie fiind inregistrata de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1).

Totodata, a coborat si pretul actiunilor Fondului Proprietatea (FP), cu 1,78%, astfel ca indicele BET-FI a incheiat ziua in scadere 1,65% sub sedinta precedenta. Indicele reflecta evolutia actiunilor Fondului Proprietatea si a titlurilor celor cinci SIF-uri.

City of London, al doilea mare actionar al Fondului, a anuntat marti dimineata ca mai detine 4,87% din actiunile Fondului Proprietatea, fata de 9,43% in precedenta raportare, din luna septembrie a anului trecut.

In primele ore dupa publicarea anuntului City of London, actiunile FP au fost tranzactionate la preturi cu aproximativ 1% sub inchiderea de luni, insa spre mijlocul sedintei scaderea a ajuns pentru cateva momente chiar la 2,5%.

"Este posibil ca raportarea de scadere sub pragul de 5% a celor de la City sa fi fost un impuls pentru unii investitori sa vanda pe fundalul corectiilor de afara. Imi aduc aminte ca anuntul asemanator al celor de RBS a dus de asemenea la o corectie intraday a cotatiei actiunilor FP", a afirmat brokerul.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a fost cu 1,43% sub nivelul de luni, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 1,17% sub ziua precedenta.

In acelasi timp, indicele BET-XT s-a situat cu 1,46% sub inchiderea de luni, iar indicele BET-BK a coborat cu 1,39%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 28,2 milioane lei (6,3 milioane euro), suma cu 62% mai mare decat rulajul de luni, de 17,4 milioane lei (3,9 milioane euro). Mai mult de trei sferturi din lichiditatea pietei a fost asigurata de tranzactii cu titlurile Fondului Proprietatea (12,1 milioane lei, din care un deal de 2,1 milioane lei), Banca Transilvania (5,9 milioane lei, din care un deal de 4,6 milioane lei), SIF Transilvania (2 milioane lei) si SIF Banat-Crisana (1,6 milioane lei).

Actiunile Fondului Proprietatea au scazut cu 1,78%, la 0,69 lei, iar titlurile Bancii Transilvania au coborat cu 0,84%, la 1,413 lei.

Pe un rulaj de doar 258.000 de lei, actiunile Erste au consemnat cea mai vizibila scadere din piata, de 4,09%, ca urmare a corectiei de 4,86% inregistrata pe piata de la Viena. Market makerii de la BVB au tinut pretul de la Bucuresti la un nivel foarte apropiat de cel de la bursa de la Viena, care este piata principala a titlurilor Erste. La BVB, actiunile au incheiat ziua la 108 lei (24,29 euro), iar la acel moment pe bursa de la Viena, titlurile Erste erau cotate la 24,26 euro.

Titlurile Impact Developer&Contractor (IMP) au scazut cu 3,32%, corectandu-se dupa ce luni au urcat cu 6,5%. Scaderea a venit pe un rulaj de doar 5.600 de lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 606.000 de lei, fata de 742.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri