Constantin Fratila, fostul arbitru de fotbal, in prezent actionar si membru in Consiliul de Supraveghere (CS) al SIF Transilvania (SIF3), a propus adunarii generale a SIF-ului tragerea la raspundere a directorului general Mihai Fercala (foto). Pe de alta parte, un grup de actionari solicita revocarea lui Fratila din CS.

Propunerile au fost introduse pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) convocata la Brasov in 11-12 august. AGA si Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) au fost convocate la solicitarea lui Fratila, care vrea alegerea unui nou Consiliu de Supraveghere si scaderea remuneratiilor conducerii SIF Transilvania.
Constantin Fratila, fiica sa Maria Fratila si o apropiata a fostului arbitru, Alexe Gabriela, care detin impreuna 5,02% din actiunile companiei, cer declansarea actiunii in raspundere impotriva lui Mihai Fercala, director general si presedinte executiv al SIF Transilvania, "pentru activitati desfasurate in calitate de membru al directoratului", se arata intr-un anunt privind completarea ordinii de zi a AGA din august, publicat miercuri pe Bursa, scrie Mediafax.

De asemenea, un grup de 33 de actionari persoane juridice si 30 de actionari persoane fizice, care detin impreuna 10,2% din actiunile societatii de investitii financiare, solicita in AGA revocarea lui Fratila din functia de membru al Consiliului de Supraveghere, se spune in anunt. Daca actionarii aproba actiunea in raspundere, AGA trebuie sa desemneze si persoana insarcinata sa exercite actiunea in justitie. Atunci cand actiunea in raspundere se porneste impotriva directorilor unei companii, acestia sunt suspendati din functie pana la o hotarare irevocabila.

Celelalte puncte de pe ordinea de zi au ramas neschimbate. Astfel, actionarii vor dezbate propunerile lui Fratila privind revocarea CS si alegerea unui nou Consiliu de Supraveghere prin metoda votului cumulativ, pentru un mandat de 4 ani; aprobarea drept criteriu de alegere a membrilor CS varsta cea mai mica pentru candidatii care obtin acelasi numar de voturi cumulate exprimate de acelasi numar de actionari; aprobarea contractului de administrare pentru membrii Consiliului de Supraveghere.

In ceea ce priveste AGEA convocata la aceeasi data la solicitarea lui Fratila, actionarii vor vota asupra propunerii de reducere a remuneratiei lunare a membrilor Consiliului de Supraveghere de la 3 la 2 salarii medii brute la SIF Transilvania pentru fiecare membru, de la 4 la 2,5 salarii medii brute pentru vicepresedinte si de la 7 la 3 salarii medii brute pentru presedinte, potrivit convocatorului AGEA publicat anterior de SIF Transilvania. De asemenea, Fratila propune ca membrii Consiliului care fac parte si din comitetele consultative sa nu primeasca remuneratii suplimentare. In prezent, remuneratia suplimentara este de 10% din remuneratia lunara.

O alta propunere vizeaza si banii pe care ii incaseaza membrii Directoratului. Remuneratia lunara a presedintelui Directoratului ar urma sa fie plafonata la 5 salarii medii brute pe societate, de la 7 - 12 salarii brute in prezent, iar pentru ceilalti membri la 3 salarii, de la un interval de 4 - 10 salarii brute in prezent. Pe ordinea de zi se regaseste si solicitarea fostului arbitru privind ridicarea dreptului sefilor si angajatilor SIF Transilvania de a incasa bonusuri suplimentare, inclusiv cota parte din profit, daca intr-un an scad activul net sau capitalurile proprii ale companiei.
Actionarii vor discuta si eliminarea bonusurilor administratorilor si directorilor companiilor unde SIF Transilvania este actionar majoritar daca scade activul net al societatilor respective, iar daca profitul aprobat in bugetul de venituri si cheltuieli nu este realizat, sefii companiilor respective sa fie demisi.

Intre Fratila si mai multi reprezentanti ai SIF Transilvania au aparut in 2011 o serie de divergente privind controlul companiei Scut. Fratila sustinea atunci ca detine indirect controlul Scut, prin participatia de la COMCM si cea de la Scut. Fratila si SIF Transilvania au ajuns totusi la o intelegere in luna aprilie 2013, cand fostul arbitru de fotbal a fost numit presedinte CA la COMCM si a intrat in Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania.

Actiunile SIF Transilvania au scazut cu 1,16% in prima parte a sedintei de miercuri pe bursa de la Bucuresti, la 0,299 lei. La acest pret, capitalizarea de piata a companiei este de 653,1 milioane lei (148,7 milioane euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri