Broker Cluj (BRK), singura societate de brokeraj listata pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), intermediaza in prezent tranzactii peste cele din 2007, insa chiar si asa veniturile din exploatare ale companiei sunt sub cele inregistrate inainte de criza din cauza concurentei acerbe din piata financiara, spune, intr-un comunicat de presa, Grigore Chis, directorul general al BRK.

Broker Cluj implineste vineri, 24 octombrie, 20 de ani de existenta, fiind una dintre cele mai vechi case de brokeraj locale.

“Sper ca impreuna cu colegii mei si cu actionarii firmei sa readucem SSIF BROKER intre primele trei firme din Romania in privinta cotei de piata detinuta si a profitabilitatii. Cred ca momentul care ne-a “incercat” cel mai puternic a fost reprezentat de asa-numitul scandal de la Deva din 2009. Pentru ca societatea era listata si s-a reusit de-a lungul anilor despagubirea tuturor clientilor pagubiti, a fost posibila continuarea activitatii SSIF BROKER si recastigarea increderii pe piata de capital”, mentioneaza Grigore Chis.

Am ajuns de la 1.78% comision mediu net de tranzactionare in 2007, la 0.25% in anul 2014. Suntem insa intr-o piata in care toti participantii inregistreaza pierdere din exploatare, desigur cu exceptia celui de pe locul 1. Strategia noastra de contracarare a acestei concurente acerbe, de-a dreptul canibalice pot spune, este cea de diversificare a serviciilor si produselor pentru clientela - Grigore Chis, Broker Cluj

Broker Cluj ocupa locul 5 in topul brokerilor de pe Bursa de Valori Bucuresti dupa primele 9 luni din acest an. Societatea a intermediat tranzactii in valoare de 1 miliard lei, echivalentul unei cote de piata de 5%. Pe primele doua locuri in topul brokerilor pe 2014 se afla Swiss Capital si Raiffeisen Bank, cele doua firme controland 24,2%, respectiv 22,7% din piata.

“Pot spune ca in acest moment avem tranzactii peste tranzactiile intermediate in anul 2007. Intre timp insa, comisioanele percepute clientilor au scazut in valoare absoluta cu peste 85%. Astfel, am ajuns de la 1.78% comision mediu net de tranzactionare in 2007, la 0.25% in anul 2014. Suntem insa intr-o piata in care toti participantii inregistreaza pierdere din exploatare, desigur cu exceptia celui de pe locul 1. Strategia noastra de contracarare a acestei concurente acerbe, de-a dreptul canibalice pot spune, este cea de diversificare a serviciilor si produselor pentru clientela. Acestea au ca scop facilitarea obtinerii de valoare adaugata pentru ambele parti”, spune Grigore Chis.

Seful Broker Cluj afirma ca cea mai mare provocare pentru anul 2015 este obiectivul de a face profit din exploatare.

“Pentru aceasta, trebuie sa reusim sa atragem suficiente resurse financiare in administrare pe fondurile de investitii administrate de SAI Broker si trebuie sa popularizam intr-un mod eficient cea mai competitiva platforma de tranzactionare pe piete externe din Romania. Ne propunem de asemenea sa ajungem la un portofoliu de minim 30 produse cu capital protejat listate la Bursa de Valori Bucuresti si dorim sa finalizam restructurarea portofoliului propriu”, a concluzionat Chis.

Actiunile BRK scadeau cu 1,4% in timpul sedintei de tranzactionare de joi, pana la un pret de 0,1218 lei/unitate. Avand in vedere aceasta cotatie, compania este evaluata la 41,2 mil. lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri