“Romaniii sunt educati de peste 60 ani intr-un spirit impotriva monarhiei si sunt destul de inculti”, remarca istoricul Marius Diaconescu.

Pe de alta parte, el precizeaza ca venirea invitatilor regelui – 70 de reprezentanti de case de regale din intreaga lume – va crea un prilej pentru ca Romania sa fie mai bine cunoscuta. “Ambasadorii nu sunt doar cei numiti oficiali, ci si persoane cu merite deosebite, precum sportivii, sau reprezentantii Casei Regale”, spune Diaconescu.

La ceremoniile dedicate aniversarii Regelui Mihai au fost invitati membri ai caselor regale din Europa si Asia. Astfel, la evenimente ar urma sa fie prezenti Regina Spaniei, Regele si Regina Spaniei, Regele Bulgariei, precum si printi, printese, duci si ducese. [Gasiti aici lista completa a invitatilor Regelui Mihai].

Istoricul Bogdan Murgescu afirma ca discursul nu va avea un impact prea mare asupra publicului general si ca Mihai I va fi ascultat, dar apoi uitat repede, pentru ca “asa este specificul romanilor”. In plus, spune el, ramane de vazut ce capete incoronate vor fi prezente la evenimentele organizate de Casa Regala.

Regele Mihai se va adresa natiunii pentru prima data dupa mai bine de 60 de ani.

Citeste si:

Pe 20 septembrie, Parlamentul a aprobat propunerea PNL de a-l invita pe Regele Mihai intr-o sedinta solemna. Initial, membrii PDL s-au opus, dar intr-un final decizia a fost luata cu 203 voturi “pentru”.

La data de 23 septembrie, presedintele Basescu a spus, la postul de televiziune B1 TV, ca nu va merge in Parlament pentru discursul Regelui. “Este o joaca in care Regele a fost prins si i-a placut, iar Duda (Radu Duda – n.r.) joaca si el un rol, pe care si l-a dat singur”, a afirmat la acea data Basescu.

1. Considerati ca presedintele Basescu ar fi trebuit sa participe la discursul Regelui Mihai?


Presedintele Basescu a anuntat recent ca nu va participa la sedinta solemna din Parlament dedicata Regelui Mihai. Seful statului a precizat ca “tema” zilei de marti, 25 octombrie, va fi intalnirea cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, de la Bruxelles.