Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu au rămas în București de Ziua Unirii Principatelor Române, acesta fiind primul an în care șeful statului și premierul nu au mers la Iași, în orașul în care s-a înfăptuit Mica Unire. Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Marcel Ciolacu au participat la ceremonia organizată la Monumentul "Mormântul Ostaşului Necunoscut" din Parcul Carol I cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, potrivit Agerpres.

Ziua Unirii Principatelor Române: Discursul Președintelui Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri că aniversarea a 165 de ani de la fondarea României moderne reprezintă "o oportunitate de a ne inspira din lecţiile valoroase ale trecutului pentru a proiecta un viitor mai bun pentru naţiunea noastră".

"Marcăm astăzi 165 de ani de la momentul fondator al României moderne. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei şi al Ţării Româneşti a realizat Unirea de facto a celor două principate şi a reprezentat deschiderea unui drum ireversibil. Acesta a fost pasul esenţial care a făcut posibil idealul nostru naţional, unitatea tuturor românilor, desăvârşit prin Marea Unire de la Alba Iulia din 1918. Unirea celor două principate române într-un singur stat a fost realizată prin renunţarea la orgolii politice, un mod exemplar de a pune interesul poporului deasupra intereselor personale", a spus Iohannis, la ceremonia organizată la Monumentul "Mormântul Ostaşului Necunoscut" din Parcul Carol I, de Ziua Unirii Principatelor Române.

Şeful statului a punctat implicarea activă a marilor personalităţi ale vremii, care au militat pentru idealurile unirii.

"S-au făcut, la acea vreme, eforturi diplomatice majore şi a existat o susţinere financiară de o amploare impresionantă prin implicarea activă a marilor personalităţi ale vremii, care au militat pentru idealurile unirii în afara graniţelor şi au pledat cu îndârjire cauza naţională în faţa Marilor Puteri. Ion Ghica, Nicolae Bălcescu, Dumitru şi Ion C. Brătianu, fraţii Golescu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, C.A. Rosetti, Barbu Catargiu şi Costache Negri sunt printre figurile proeminente cu o contribuţie semnificativă la transformarea în realitate a visului unirii şi la consolidarea conştiinţei naţionale. Prin hotărârea lor, prin iscusinţa de a găsi soluţii politice originale, au reuşit să obţină acordul Marilor Puteri care, puse în faţa faptului împlinit, nu s-au mai putut împotrivi voinţei unui popor care îşi dorea cu orice preţ unirea. Entuziasmul cu care a fost primită vestea dublei alegeri în cele două principate reprezintă cea mai bună confirmare a faptului că unirea nu a fost doar un ideal al liderilor politici, ci şi o dorinţă puternic înrădăcinată în sufletele românilor. Iar meritul elitelor vremii a fost că au înţeles aceste aspiraţii ale poporului", a declarat Iohannis.

Ziua Unirii Principatelor Române: Discursul premierului Marcel Ciolacu

„În toate momentele de cumpănă ale țării, poporul român a fost de fiecare dată capabil de eforturi naționale uriașe. Când totul părea împotrivă, românii au demonstrat o solidaritate impresionantă în fața provocărilor și a amenințărilor. Au arătat că știu să fie uniți și determinați în realizarea unui interes național comun. Iar Unirea, așa cum au văzut-o înaintașii noștri, reprezintă simbolul puterii noastre colective, a capacității noastre de a depăși obstacolele și de a construi, împreună, un viitor mai bun. Datoria noastră este să-i omagiem azi pe cei care au contribuit la realizarea acestui ideal. Oameni obișnuiți și lideri luminați deopotrivă, care au avut viziunea de a-și uni forțele pentru binele comun. Sărbătorind Ziua Unirii suntem însă datori să reafirmăm responsabilitatea noastră față de generațiile viitoare. Și să înțelegem că rolul nostru, ca lideri politici, este ca viziunea noastră, cu toate că avem păreri diferite, este de a genera coeziune și unitate și nu diviziune socială”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ziua Unirii Principatelor Române: Discursul susținut de Președintele Senatului, Nicolae Ciucă

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a afirmat în discursul susţinut în Piaţa Unirii din Iaşi, cu ocazia celebrării a 165 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, că este nevoie de unitate pentru apărarea României de populism şi oportunişti pentru ca destinul său să fie parte din lumea liberă.

"Ne regăsim aici pentru a sărbători împreună 165 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească, la 24 ianuarie 1859. Atunci când a avut obiective clare şi un plan de ţară, România a avut doar de câştigat. De aceea, cine înţelege cu adevărat istoria unui popor înţelege ce are de făcut în continuare. Revoluţia de la 1848, Unirea Principatelor din 1859, formarea României Mari de la 1918 şi Revoluţia din 1989 sunt momente ale unui singur destin istoric. Acest destin istoric înseamnă România occidentală, România europeană, România suverană şi independentă", a declarat preşedintele Senatului.

Nicolae Ciucă a afirmat şi că România îşi îndeplineşte datoria istorică fiind parte din "lumea occidentală liberă".

"Prin efortul nostru, al tuturor, suntem stat membru al Uniunii Europene, suntem un aliat respectat în NATO, şi putem să ne apărăm cetăţenii într-o lume în care conflictele armate şi economice se înmulţesc", a spus Nicolae Ciucă.

Mii de persoane din Iaşi şi din ţară au venit încă de la primele ore ale zilei de miercuri în Piaţa Unirii din Iaşi, pentru a sărbători 165 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească. Manifestările din Piaţa Unirii din Iaşi au început cu puţin înainte de ora 10,00, cu un concert de muzică populară intitulat "Noi suntem români", susţinut de artişti locali, Ansamblul Folcloric "Floare de Bujor" şi Ansamblul Artistic Profesionist "Constantin Arvinte".

Seara va avea loc tradiţionala ceremonie de retragere cu torţe, începând cu ora 18,00, pe traseul Muzeul Unirii - Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt - Strada Palat - Palatul Culturii, a completat prefectul judeţului Iaşi.

Sursa foto: Facebook / Nicolae Ciucă

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri