O romanca a prezentat, in premiera mondiala, la Targul Natural & Organic Products Europe, de la Londra, care s-a desfasurat in perioada 22-23 aprilie, un produs alimentar unic in lume, de conceptie proprie, numit fructonata, obtinut fara zahar, fara fierbere si fara aditivi, din culturi ecologice, scrie Agerpres.

"Nu pot sa va descriu in cuvinte mirarea, incantarea si surpriza de pe chipul celor care ne-au gustat cele trei produse pe care le-am prezentat in targ! Am avut trei sortimente de fructonate: de cirese, portocale si afine, produse raw vegan ecologice, obtinute dupa metoda noastra inovativa. Este singurul produs din lume care presupune conservarea fructelor prin concentrare la temperatura sub 42°C, fara pasteurizare finala astfel incat se pastreaza nutrientii, fitonutrientii, vitaminele si aroma fructelor proaspete", a declarat pentru Simona Bisboaca, inginer in industria alimentara.

La targul de la Londra, cea mai mare expozitie europeana pentru produse naturale si ecologice, au fost prezente peste 700 de companii ca expozanti din 91 de tari si peste 10 mii de reprezentanti ai unor companii din domeniul alimentar. Din Romania au participat doar sotii Simona si Ioan Bisboaca si o firma de comercializare a apei.

Oradeanca - inginer in industria alimentara si cercetator - a reusit, impreuna cu sotul ei, inginer, sa transpuna in productie a treia inventie din cele patru ale sale, premiate cu aur si argint la saloane mondiale de inventica (cel mai puternic antioxidant, propolisul diluat in apa, "marmelada cruda" si aditivul natural multifunctional).

"Sapte ani a durat acest lung proces, de la dezvoltarea procesului de productie pas cu pas la modificarea utilajelor standard, de la alegerea fructelor proaspete la alegerea ambalajului si designul final al produsului, chiar si crearea unui cuvant nou care sa defineasca acest tip de produs inovativ. Noi l-am denumit fructonata si am creat chiar si standardele de calitate pentru acesta", a afirmat Simona Bisboaca.

Citeste si:
Producatorul de cafea Lavazza, crestere solida in 2018
Producatorul de cafea Lavazza...

Potrivit acesteia, fructonata nu este gem, dulceata sau marmelada, ci un produs raw vegan, concentrat, cu cel mai mare continut de fruct, doar cu zaharuri din fruct, bogat in vitamine, fibre si antioxidanti.

Echipa Simonei foloseste pentru aceasta "marmelada cruda" doar fructe ajunse la maturitate, bine coapte, din culturi ecologice certificate, fara adaos de zahar, conservanti sau aditivi alimentari.

Fiind sub forma unei paste de fruct, este un aliment tartinabil si poate fi folosit in mixuri cu iaurt sau cereale la micul dejun sau gustari, deserturi crude chiar si pentru bebelusi.

Pana acum, sotii Bisboaca au realizat fructonate din cirese, portocale si afine. Unul din cele mai dificile aspecte l-a constituit obtinerea informatiilor despre cultivatorii ecologici din tara, a mentionat Ioan Bisboaca.

Citeste si:
Min. Agriculturii: 30 MIL. lei pentru incurajarea angajarii tinerilor
Ministerul Agriculturii aloca...

"Am cautat foarte mult furnizori de materie prima ecologica din tara noastra, dar nu am gasit o baza de date, cu contacte, bine organizata. Nici la institutii centrale, nici la organizatii. Chiar ne-am inscris intr-una in acest scop, dar tot dificil a fost. Si aveam nevoie doar de informatii", a afirmat sotul Ioan.

Pe baza tehnologiei lor inovative, cei doi soti vor sa scoata pe piata, in viitorul apropiat, sucuri naturale de fructe, fara conservanti si fara pasteurizare, o pasta de rosii si fructe uscate. Cu o parte din acestea, sotii Bisboaca intentioneaza sa se prezinte anul viitor, in februarie 2019, la Targul mondial pentru alimente ecologice Biofach, de la Nuremberg, Germania.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Agricultura »Citeste si
O romanca vrea sa ajute promovarea industriei de vinuri printr-un targ