Prețul cărnii de porc pentru acest an și implicit pentru perioada sărbătorilor va crește cu circa 20%, în comparație cu 2020, în contextul în care pesta porcină africană evoluează, iar costurile furajelor au crescut, așa cum este prețul la cereale, a declarat pentru wall-street.ro Nicu Vasile, președintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

„Totul este în creștere și implicit și prețul cărnii de porc. Privind exportul de materii prime, România asigură mai puțin de 15% din consumul de carne de porc, iar restul vine din străinătate. Se va scumpi carnea de porc cu circa 20% pentru că au crescut și prețurile la cereale în acest an”, a spus Nicu Vasile, președintele LAPAR.

Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) este o federație la nivel național, constituită prin asocierea asociațiilor profesionale teritoriale, din agricultură și a producatorilor.

Cât costă carnea de porc

Preţul mediu la porcine pe kilogram în viu, spre sfârșitul lunii noiembrie (în săptămâna 25-31 octombrie.2021), a fost de 5,30 lei/kg, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Agriculturii. Cel mai mic preţ a fost înregistrat în ultima săptămână din luna ianuarie, de 4,13 lei/kg.

Călin Muscă, proprietarul companiei Pork Prod din judeţul Arad, care creşte anual 85.000 de porci în trei ferme, susține că prețul cărnii de porc va crește cu siguranță, însă nu știe exact când vor exista aceste scumpiri.

„Începând cu recolta din acest an, prețul cerealelor a crescut mult, însă acest lucru nu s-a văzut momentan și în prețul cărnii de porc. Cu siguranță vor fi exista creșteri, însă nu știm exact când anume. Este posibil să se întâmple mai repede de sărbători”, a spus Călin Muscă pentru wall-street.ro.

Fermierii se plâng că a scăzut consumul de carne de porc

Producătorii de carne de porc din România precizează că 2021 a fost un an foarte dificil, pe de-o parte din cauza creșterii prețului de cereale şi, pe de cealaltă parte, din cauza prețului la care se vinde carnea de porc din import.

„Există o diferență mare între carnea de porc de la noi și cea din import deoarece este vândută la prețuri mult mai accesibile față de oferta noastră. Din luna aprilie suntem în pierdere. Este posibil ca din martie anul viitor lucrurile să își mai revină”, spune Hajdu Zenoviu, reprezentant al cooperativei Transilvania.

În ceea ce privește cererea de carne de porc, Vasile Lucuţ, acţionar al Unicarm, companie antreprenorială din Satu Mare şi unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa cărnii, a declarat că românii nu mai consumă la fel de multă carne de porc ca în anii trecuți deoarece nu își pot permite financiar.

„Am vândut în magazinele proprii 236 de tone de produse de carne și preparate din carne în octombrie 2021, în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut (260 de tone)”, precizează Călin Muscă.

Acesta adaugă că de la jumătatea anului trecut s-a observat o scădere a consumului și cererii de carne de porc din cauza pandemiei, adăugând că este o evoluție foarte haotică și ieșită din tiparele anilor anteriori.

România a importat carne proaspătă, refrigerată sau congelată în valoare de circa 246 milioane de euro, în perioada ianuarie-iunie din acest an, în scădere faţă de perioada similară a anului 2020, când importurile au totalizat aproximativ 291 milioane euro faţă, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), transmise la solicitarea wall-street.ro.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri