Anul 2021 a fost marcat de producții istorice la cereale, dar și de creșteri de prețuri la energie electrică, materii prime și la produsele alimentare. În ceea ce privește situația de anul viitor, prețurile la alimente se vor ajusta o dată la două-trei luni, pe măsură ce procesatorii din industria agricolă se vor aproviziona, consideră experții din domeniu.

Mai exact, ajustarea înseamnă că orice eventuală scumpire a materiilor prime va fi resimțită de români, ”la raft”, cu o întârziere de cel mult trei luni de zile.

„Vom vedea un recul la nivelul prețului o dată la două-trei luni. Cu alte cuvinte, evoluția care a avut loc în lunile octombrie-noiembrie în materie de cerere și ofertă, o vom vedea reflectată în piață începând din ianuarie-februarie 2022. Prețul de 1,8-2 lei pe kg de făină nu este departe. La ulei deja a ajuns la o medie de 9 lei pe litru în magazin. Înainte prețul era și de 3-4 lei”, a declarat, pentru wall-street.ro, Cezar Gheorghe, consultant comerţ cu cereale la Clubul Fermierilor Români.

Potrivit acestuia, prețurile la alimente în 2022 vor rămâne cel puțin la același nivel ca în acest an, iar dacă prețurile la materiile prime vor crește, chiar și cu 2-3%, prețul produselor va resimți un recul peste două-trei luni.

„Pentru anul 2022 prețul alimentelor va suferi o stagnare, nu vom vedea descreșteri. Vom intra într-un fenomen global numit flagstație, ceea ce înseamnă că vom avea un PIB constant sau în descreștere, un consum mai mare și o rată a șomajului crescută”, precizează Cezar Gheorghe.

Pentru a combate aceste probleme, analistul spune că România trebuie să exploateze la maxim potențialul generat de terenurile pe care le are la dispoziție, fiind totodată necesară creșterea valorii adăugate a produselor românești, pentru a vedea și o îmbunătățire ulterioară la nivelul Produslui Intern Brut.

Prețurile la materiile prime vor stagna în 2022

Cezar Gheorghe spune că prețurile la materiile prime vor stagna anul viitor, iar aceste trenduri și niveluri se vor păstra cel puțin încă doi ani de acum înainte pe fondul problemelor de aprovizionare la îngrășăminte la nivel european.

„În acest moment, materia primă a fost degradată din cauza efectului de panică indus de noua tulpină sud africană. Teama de lockdown în diverse destinații, asociată cu sfârșitul lunii noiembrie, a condus la scăderea temporară a prețului pentru materiile prime pe bursă”, spune acesta.

Indicele prețurilor la alimente a înregistrat o nouă creștere în luna noiembrie

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a transmis într-un raport publicat la începutul lunii decembrie că prețurilor la mărfurile alimentare de pe piețe internaționale a continuat să crească pentru a patra lună la rând în noiembrie 2021, fiind determinat de cererea puternică de grâu și produse lactate.

În luna noiembrie, indicele FAO al prețurilor la alimente a fost, în medie, de 134,4 puncte, atingând cel mai ridicat nivel pe care l-a avut din iunie 2011. În noiembrie, cele mai mari creșteri s-au înregistrat la cereale și lactate, urmate de zahăr, iar cele mai mici creșteri la carne și uleiuri vegetale.

Sursa foto: Shutterstock/ Photobac

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri