Lumea întreagă este afectată de pandemia globală de coronavirus. Cel mai simplu sfat pentru siguranța dumneavoastră este să stați acasă. Dar ce puteți face dacă trebuie totuși să mergeți undeva cu mașina? Urmați aceste sfaturi.

Deși un automobil este un fel de unitate mobilă de izolare ce vă permite să reduceți la minimum contactul cu alții în călătoriile necesare, precum cele pentru a face cumpărăturile de alimente, medicamente sau alte bunuri de primă necesitate, călătoriile cu mașina nu sunt totuși lipsite de riscuri.

Dezinfectați toate suprafețele pe care le atingeți, înainte și după călătorie, mai ales dacă folosiți mașina în comun cu alte persoane sau dacă ați transportat pe cineva cu mașina.

Ce părți din mașină ar trebui dezinfectate prima dată

Volanul, maneta schimbătorului de viteze, levierul frânei de mână, mânerele ușilor, butoanele sistemelor radio și de infotainment sunt elementele pe care se gândește oricine să le dezinfecteze, dar nu uitați de manetele de lângă volan (pentru semnalizare și ștergătoarele de parbriz, precum și pentru tempomat), de cotiere, butoanele și levierele pentru ajustarea poziției scaunelor, ramele ușilor și mânerele de la exterior și mânerul portbagajului. Aceste aspecte sunt și mai importante pentru șoferii de taxi și alți șoferi care transportă pasageri.

Ce trebuie să faceți pentru a dezinfecta mașina?

Organizația Consumer Reports recomandă folosirea unor produse pe care le aveți deja acasă. Soluțiile cu minimum 70% alcool sunt eficiente împotriva noului coronavirus, iar alcoolul izopropilic nu va afecta principalele suprafețe din automobil. De fapt, producătorii de automobile și subcontractorii lor îl folosesc pentru a dezinfecta componentele mașinii. Puteți folosi alcool și pentru a șterge tapițeria scaunelor și alte suprafețe moi din automobil. Dar aveți grijă să nu le îmbibați prea mult.

Alcoolul nu ar trebui să deterioreze tapițeria din piele și nici pe cea din imitație de piele, dar curățarea intensă și excesivă cu alcool poate decolora materialul. Deci, nu frecați prea tare scaunele și celelalte suprafețe din piele. După curățare, suprafețele din piele ar trebui tratate cu produse de protejare a pielii.

Nu folosiți niciodată perhidrol (apă oxigenată), de exemplu, deoarece este foarte probabil ca această substanță să deterioreze suprafețele automobilului. Nu folosiți pe ecranele tactile ale mașinii substanțe de curățare ce conțin amoniu, după cum recomandă și Consumer Reports. Lavetele din microfibră sunt ideale pentru curățarea tuturor suprafețelor și pentru toate metodele de curățare.

"Mulți conducători auto nu știu, dar este posibil ca ei să aibă o mască medicală în trusa de prim ajutor din mașină. În unele țări europene, măștile medicale au fost mai demult un element obligatoriu al trusei. În unele țări sunt și acum obligatorii. Deci, uitați-vă în trusa dumneavoastră de prim ajutor: este posibil să aveți acolo o mască", spune Jana Parmová, medic-șef la Skoda.

Doctor Parmová recomandă, de asemenea, aerisirea intensă a mașinii după ce ați curățat-o. Iar aerisirea ne conduce spre încă o recomandare utilă: curățați sistemul de aer condiționat. Aceasta nu înseamnă că trebuie să vă duceți mașina la service, acum nefiind deloc momentul potrivit pentru așa ceva. Dar puteți cumpăra (on-line, de exemplu, sau la benzinării) spray-uri specializate pentru curățarea sistemului de aer condiționat al mașinii și a sistemului de ventilare. Deși acestea nu sunt la fel de eficiente ca o curățare profesionistă, pot ajuta totuși la reducerea riscului: spray-ul dezinfectant probabil că nu va elimina coronavirusul, dar un sistem de încălzire și de aer condiționat mai curat însemnă reducerea riscului de atașare a virusului în aceste sisteme.

După ce ați alimentat mașina, spălați-vă imediat mâinile sau măcar dezinfectați-le cu o soluție de dezinfectare a mâinilor. Trebuie să aveți suficientă soluție în mașină. Umpleți complet rezervorul, astfel încât să nu fiți nevoit să mergeți foarte des la stațiile de alimentare.

Cu cât respectăm mai mult aceste măsuri, cu atât vom reduce mai mult riscul ca infecția să se răspândească și cu atât mai repede putem reveni la viețile noastre normale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri