Românii manifestă un nivel ridicat de interes cu privire la valoarea despăgubirii achitate de asigurator în cazul unei daune auto. Aproximativ 57% dintre români sunt foarte interesați de valoarea plătită în urma unei daune, în timp ce 35% sunt interesați, rezultând un procent de 92%, a declarat, pentru wall-street.ro, Alexandru Ciuncan, director general al UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România).

În urma unui studiu realizat în decembrie 2020 se constată un nivel ridicat de interes al românilor cu privire la valoarea despăgubirii achitate de asigurător în cazul unei daune (57% sunt foarte interesați, iar 35% interesați) – ceea ce denotă un plus de implicare.

- Alexandru Ciuncan -

Citiți și: Ce mașini electrice din Europa au cele mai multe daune

De asemenea, 49% dintre șoferi apreciază că riscul de a fi implicați într-un accident auto este mare și foarte mare, cu 6% mai mult față de 2019. Iar acest procent este și mai ridicat în rândul tinerilor de 35 de ani, respectiv 51%. În anul 2019, conform datelor oficiale, pe drumurile publice din România s-au produs 8.642 accidente rutiere grave, soldate cu 1.864 de persoane decedate.

Potrivit sondajului de opinie realizat la solicitarea UNSAR de către IRES, 67% dintre respondenți consideră că gradul lor de informare cu privire la asigurările RCA este în general ridicat. Pe de altă parte, pentru 32% dintre aceștia subiectul asigurărilor RCA este puțin sau deloc cunoscut.

"Dacă ne uităm la asigurările facultative CASCO, conform aceluiași sondaj, doar 45% dintre conducătorii auto se consideră bine informați. Și de aici rezultă, de altfel, și un deficit de informare pe care trebuie să îl gestionăm, mai ales când urmează o perioadă de ajustări în plan legislativ în care șoferii români vor dori să știe ce noutăți au apărut, așa cum este și firesc", a mai spus directorul general al UNSAR.

Cititi si Ce prețuri au mașinile electrice cu peste 200.000 km

Industria de asigurări a plătit în baza polițelor RCA despăgubiri de circa 1,75 mil. euro în fiecare zi în primele trei trimestre din 2020, în timp ce a gestionat un total de 9,1 milioane contracte RCA, conform ASF, respectiv 4,7 milioane polițe exprimate în unități anuale.

Introducerea decontării directe obligatorii, inițiativă care face subiectul unei consultări publice la nivelul Ministerului Finanțelor, reprezintă unul dintre subiectele cele mai dezbătute de la ora actuală. Managerul spune că apreciază eforturile depuse în ritm accelerat de autorități în ceea ce privește îmbunătățirea funcționării segmentului RCA din România.

"În plus, membrii UNSAR consideră urgentă amendarea Legii nr. 132/2017 privind RCA, astfel încât prevederile contrare legislației europene și pentru care Comisia Europeană a inițiat procedura de infringement împotriva României să fie înlăturate", a adăugat Alexandru Ciuncan.

Potrivit cifrelor ASF, în primele 9 luni ale lui 2020, prima medie RCA a scăzut cu 1% față de aceeași perioadă a anului anterior, în timp ce dauna medie a urcat cu 6%. De asemenea, după primele nouă luni ale anului trecut, rata daunei pe RCA a crescut până la 84,61% (cu peste 4 puncte procentuale față de aceeași perioadă a lui 2019).

La jumătatea anului 2020, media la nivel european a ratei daunei pe RCA a fost de 51%, conform datelor EIOPA-Autoritatea Europeană de Supraveghere în Asigurări și Pensii Ocupaționale, în timp ce în România a fost de 77%.

UNSAR - Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România a lansat recent a treia ediție a Campaniei #ATENTinTRAFIC. Obiectivul urmărit este acela de a contribui la o mai bună conștientizare a riscului de accident în rândul șoferilor români.

Sursa foto: UNSAR

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri