De la 1 septembrie, Adminstrația Fondului de Mediu va inaugura un nou program de renunțare la mașinile vechi. Diferența majora a programului „Rabla Local” este că statul nu te mai obligă să cumperi mașină nouă cu banii obținuți pe cea veche. Totuși, există anumite restricții.

Marele avantaj la programul „Rabla Local” este că scapi de obligația se a-ți cumpăra mașină nouă. Deși suma nu este chiar consistentă, nu-i deloc neglijabilă: 3.000 de lei pentru hârbul din parcare.

Programul Rabla Local se va alătura celor deja existente, respectiv Rabla Clasic și Rabla Plus.

Prin acest nou program, cei ce vor casa și radia din circulație mașini vechi poluante, adică cu normă de poluare mai mică de Euro 3 și mai vechi de 15 ani, vor putea primi, de la primăria de domiciliu, un stimulent financiar în valoare de 3.000 de lei.

Beneficiarii stimulentului de casare nu vor avea obligații în ceea ce privește utilizarea banilor obținuți la casarea mașinii, adică nu vor fi obligați să-i folosească, de pildă, la cumpărarea uneia noi. În schimb, vor avea o interdicție: nu vor putea cumpăra, timp de trei ani de la obținerea banilor, o mașină cu normă de poluare Euro 4 sau mai mică.

Mai exact, orice persoană ce va obține cei 3.000 de lei pentru casarea unei mașini vechi va trebui să se angajeze că nu va achiziționa un autoturism cu norma de poluare Euro 4 și/ sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare.

Rabla Local - Care sunt condițiile

Condițiile pe care va trebui să le îndeplinească o persoană ce va dori să obțină stimulentul pentru casarea unei mașini în cadrul programului Rabla Local sunt:

  • să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;
  • să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;
  • să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și bugetul local;
  • să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus;
  • să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului.

Pe de altă parte, în afară de vârsta de peste 15 ani și norma de poluare Euro 3, mașina ce se va da la casat trebuie să fie înregistrată în evidențele primăriei la care se face solicitarea și să fie înmatriculată în România de cel puțin trei ani.

Rabla Local - Buget de 500 de milioane de lei

Programul are o valoare de 500 de milioane de lei şi va fi implementat cu sprijinul autorităților locale. Jumătate din suma de 3.000 de lei va fi suportată din bugetul Administratiei Fondului de Mediu şi jumătate din bugetul local. Așa că programul va fi influenţat direct de sumele prevăzute în bugetele locale cu această destinaţie. Cel mai probabil, unele administrații locale, vor impune o limită a numărului de mașini acceptate, în timp ce altele s-ar putea să nu participe.

Autoritățile estimează că în acest fel vor reuși să scoată din circulație 250 de mii de mașini mai vechi de 15 ani în următorii 5 ani.

Marile orașe deja s-au înscris. Unele dintre ele au lansat deja programele proprii, chiar înainte ca ghidul pentru acest program să fie aprobat definitiv. Întrebarea este în ce masură se vor înscrie autoritățile locale din mediul rural. Și acolo trebuie desfășurat acest program.

Tanczos Barna, ministrul Mediului

Datele oficiale arată că la finalul anului trecut 4,5 milioane de mașini, care reprezintă aproape jumătate din parcul auto român, erau mai vechi de 15 ani.

Programul Rabla Local este strâns legat și de obiectivul autorităților, asumat prin PNRR - de a casa în următorii 5 ani un sfert de milion de mașini mai vechi de 15 ani.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri