Constructorul autohton Dacia continuă să performeze, cifrele de vânzări prezentate după primul semestru din 2023 confirmând ascensiunea de neoprit a mărcii de buget din cadrul Grupului Renault. Constructorul de la Mioveni a vândut 345.432 vehicule în primele șase luni, în creștere cu 24,2% față de perioada similară a anului trecut. Pe cele mai mari piețe din Europa, Dacia își consolidează clar poziția.

Conform producătorului care se află pe piață încă de la finele aniilor '60, vânzările de autoturisme (Vehicule de Persoane), s-au ridicat la 342.809 unități, ceea ce corespunde unei cote de piață de 4,7% în perimetrul de comercializare, în creștere cu 0,2 puncte procentuale față de primul semestru al anului 2022. De asemenea, marca își consolidează poziția pe podiumul european al vânzărilor către persoane fizice, urcând pentru prima oară pe poziția a 2-a, cu o cotă de piață de 8,4%.

Datele strânse până acum arată că Dacia a înregistrat în primul semestru al anului 2023 o creștere cu 29,5% a vânzărilor sale pe piața vehiculelor de persoane (VP) din Europa. Această evoluție, superioară creșterii generale a pieței (+17,5 %), a dus la majorarea cotei de piață a mărcii până la 4,5%, cu 0,4 puncte procentuale mai mult față de perioada similară a anului trecut.

Care sunt piețele europene pe care Dacia a performat cel mai bine

În Franța, Dacia a vândut în primul semestru 81.415 vehicule (VP+VU), în creștere cu 25% față de perioada similară din 2022. Cu o cotă de piață de 9,1% (în creștere cu 0,7 puncte procentuale față de anul precedent), Dacia își consolidează poziția a treia pe piața vehiculelor de persoane (VP) din Franța.

În segmentul de retail (vânzări către persoane fizice), Dacia ocupă locul 1, cu o cotă de 16,3%. Practic, 1 din 6 clienți persoane fizice din Franța a achiziționat în primul semestru un model Dacia. Topul celor mai vândute 10 modele pe piața de retail din Franța cuprinde 4 modele Dacia:

  • Sandero - locul 1,
  • Duster – locul 4,
  • Spring – locul 6,
  • Jogger – locul 10.

În Italia, Dacia a vândut în primul semestru 47.798 vehicule (VP+VU), în creștere cu 26% față de primele 6 luni ale anului 2022. Cota de piață a mărcii pe piața VP crește cu 0,1 puncte procentuale, până la 5,6%. În segmentul de retail, Dacia urcă în premieră pe locul 1 pe piața italiană, cu o cotă de 9,7%. Sandero este cel mai vândut model către clienții persoane fizice din Italia.

În Germania, Dacia a înregistrat o creștere de 41% a vânzărilor față de primul semestru al anului 2022. Cu 34.862 unități vândute (VP+VU), cota de piață a mărcii ajunge la 2,5%, în creștere cu 0,5 puncte procentuale.

În segmentul de retail, Dacia ajunge la o cotă de 5,7% și urcă, pentru prima oară în istoria sa, pe locul al 3-lea pe piața germană. Nu mai puțin de 3 modele Dacia se situează în Top 10 al celor mai vândute autoturisme către clienți persoane fizice din Germania :

  • Sandero – locul 3,
  • Duster – locul 4
  • Jogger – locul 10.

Spania a înregistrat de asemenea o creștere puternică a vânzărilor Dacia (+40%), până la 24.816 unități (VP+VU). Cota de piață (VP) ajunge la 4,9%, în creștere cu 0,6 puncte procentuale. Sandero este cel mai vândut model pe piața spaniolă în primul semestru al anului 2023. În segmentul de retail, Dacia ocupă locul 4 , cu o cotă de 9,1%.

Sursa foto: Dacia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri