Fiat a prezentat o versiune atipică a micuțului Fiat 500e care a fost transformat în mașină de înghețată. Cu zona din spate modificată pentru a putea găzdui compartimente cu înghețată din diverse sortimente, Fiat 500e Gelateria este răspunsul mărcii italiene la normele tot mai stricte anti-poluare impuse în marile aglomerări urbane. Așa-numitele Ultra-Low Emission Zones (ULEZ) pun deja stăpânire pe Londra, iar Bucureștiul nu va scăpa nici el de astfel de reglementări.

Fiat 500e se numără printre cele mai ieftine mașini electrice disponibile, în acest moment, în România. Cu un preț care trece ușor de 20.000 de euro prin programul Rabla Plus, 500e oferă o autonomie în ciclu WLTP mixt de 190 de kilometri, iar puterea este de 95 de cai putere. Cum, însă, modelul este proiectat pentru oraș, aceste cifre n-ar trebui să reprezinte un impediment. În plus, Fiat oferă 500e și cu acoperiș textil retractabil, pentru zilele cele mai călduroase de vară.

Fix această versiune a fost folosită pentru conceptul 500e Gelateria, un model dezvoltat de cei de la Fiat Marea Britanie ca un răspuns la extinderea ULEZ în Albion. Concret, trei dintre cartierele importante din jurul Londrei (Camden, Greenwich și Westminster) aplică deja mai multe restricții de circulație pentru mașinile poluante și zgomotoase. Acestor trei zone li se vor alătura toate cele 32 de cartiere ale Londrei din data de 29 august, iar asta înseamnă că vechile utilitare care transportau și din care, uneori, se comercializa înghețata sunt în pericol.

Restricțiile sunt de mai multe feluri, în funcție de tipul de vehicul, nivelul de poluare și vechime. Unele vehicule sunt interzise complet pe porțiunile ULEZ, iar altele pot circula dacă se plătește o taxă de 12,5 lire sterline pe zi. Practic, din septembrie, va trebui să plătești această taxă dacă vii mai aproape de oraș de pe autostrada M25 cu o dubă de înghețată.

Oamenii vor să se bucure de acest desert în ciuda acestor noi limitări, iar Fiat 500e Gelateria arată că mașini citadine de mici dimensiuni pot fi o parte din soluție, în viitor. „Vrem să arătăm cât de versatil poate să fie 500e, acest model fiind o soluție curată din punctul de vedere al emisiilor poluante, perfectă pentru zonele urbane”, a spus Damien Dally, șeful Fiat Marea Britanie.

Vopsit în alb și albastru, asemeni unei gelaterie din anii '50, acest prototip vine și cu un acoperiș de pânză, semănând cu o terasă mobilă. Cum locurile din spate nu mai există, partea posterioară a vehiculului poate găzdui două frigidere pe baterii și loc pentru ca o persoană să servească înghețata. Lateralele mașinii au fost ornate cu logo-uri „Gelato” de mari dimensiuni, reclama fiind susținută și de un sunet autentic de mașină de înghețată care a fost inspirat și din opera italiană.

Înainte de a lansa acest studiu de design, Fiat a realizat și un studiu pe populația din Marea Britanie, iar rezultatul este grăitor: 83% dintre britanici consideră că mașinile care livrează și vând înghețată reprezint o „parte esențială din cultura britanică”. Micul Fiat 500e Gelateria are îndeajuns de mult loc pentru a servi 300 de persoane pe zi, iar scaunele pliante au și ele loc înăuntru, pentru a nu fi nevoie ca toți clienții să stea în picioare.

Sursa foto: Fiat

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri