Segmentul mașinilor electrice, care reușește să devină tot mai important pe piața din Europa, împinge de la spate o creștere a vânzărilor de automobile noi în această vară. Cel puțin asta arată cifrele European Automobile Manufacturers' Association (ACEA) preluate de ACAROM. Astfel, înmatriculările au crescut cu peste 15% în iulie 2023 față de aceeași perioadă a anului trecut.

Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană au crescut cu 15,2% față de iulie 2022, atingându-se un nivel de 851.156 unități vândute. Dacă luăm în calcul și spațiul european din afara Uniunii, inclusiv Regatul Unit al Marii Britanii, atunci vorbim despre vânzări de 1,02 milioane de automobile noi ceea ce reprezintă o creștere de 17% față de iulie anul trecut. În întreaga Europă, vânzările electricelor cu baterii au crescut cu 62% și au atins un total de 149.219 de unități.

Această creștere a segmentului electricelor face ca aceste modele să aibă acum o cotă de 13,6% din piață. Germania este campioana când vine vorba de EV-uri, cea mai puternică economie a Europei fiind cea care a absorbit cele mai multe mașini „verzi” în luna iulie: 48.682 de exemplare, o creștere cu 69% față de iulie 2022. Alte țări care s-au dovedit a fi foarte receptive la mașinile full-electrice au fost Marea Britanie (cu vânzări de 23.010 unități în iulie aferente unei creșteri cu 88% față de aceeași perioadă a anului trecut), dar și Franța unde și-au găsit clienți 16.867 de EV-uri.

Aceasta este a 12-a lună consecutivă de creștere a vânzărilor de automobile noi, acest trend fiind alimentat și de reducerea problemelor de pe lanțurile de aprovizionare și distribuție, deși problemele cu semiconductorii n-au dispărut complet. Constructorii sunt acum ocupați să rezolve toate listele de așteptare și să livreze toate mașinile care au fost blocate din cauza multiplelor probleme din perioada post-pandemică.

În acest context, doar mașinile pe motorină au suferit o scădere în preferințele clienților. Per total, s-au vândut 128.135 mașini diesel în întreaga Europă, cu 9% mai puțin decât în iulie 2022. Cerearea pentru benzinare a crescut, în schimb, cu 6% atingând 369.649 de unități. Constructorul care a vândut cele mai multe mașini în Europa a fost Volkswagen (la nivel de grup) care a comercializat 280.294 mașini, pe plus cu 19% față de anul trecut. Stellantis, însă, a suferit din cauza problemelor logistice iar vânzările au scăzut cu 3,3% până la 160.251 de unități.

Care este situația în România

România se situează pe poziția a 14-a în UE, cu un volum de 87.275 autoturisme noi înmatriculate, înregistrând o creștere de 23,3% comparativ cu perioada similară din 2022. Dintre acestea 9.004 unități au fost full-electrice și 24.964 autoturisme cu propulsie hibridă. Această statistică nu se referă doar la luna iulie 2023, ci la întreaga perioadă ianuarie-iulie 2023.

Referindu-ne la această perioadă de la începutul anului în curs și până acum, au fost înmatriculate în total 6.290.848 unități, în creștere cu 17,6% față de perioada similară din 2022. Tesla Model Y rămâne cea mai căutată mașină pe aceste prime șapte luni ale anului, dar rivalii europeni caută să dea răspunsul constructorului american. BMW va prezenta conceptul Neue Klasse în cadrul IAA Mobility, iar modele noi pe baterii vor apărea și de la Mercedes-Benz și din partea grupului Stellantis.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri