Deși Nissan nu va pune umărul decisiv în Ampere, divizia de mobilitate electrică a Renault, constructorul nipon nu se abate de la calea electrică semnalată de Leaf și a prezentat un concept inspirat din lumea motorsportului pentru a celebra 20 de ani de la deschiderea centrului de design Nissan Europe. Denumit Concept 20-23, modelul are un pachet aerodinamic extrem și prefațează următoarea generație a modelului citadin Micra.

Makoto Uchida, Președintele și CEO-ul Nissan, a fost prezent la Londra pentru a prezenta cea mai nouă creație a hub-ului de design european al Nissan, un hot hatch inspirat din lumea monoposturilor electrice. Campionatul mondial Formula E, primul campionat sub egida FIA în care concurează vehicule 100% electrice, este încă de la început un teren de bătălie pentru Nissan care a lansat Leaf în urmă cu aproape 13 ani.

Pornind de la un brief care vorbea despre desenarea unei „mașini de oraș care s-ar dovedi distractivă la un drum pe străzile Londrei”, artiștii de la NDE (Nissan Design Europe) au compus o mașinuță rotunjită, cu aripi evazate, jante imense și un eleron ce amintește de hot hatch-urile Nissan de altă dată (Nissan Sunny GTR, de pildă). Conform lui Alfonso Albaisa, Senior VP Nissan Global Design, stilul conceptului este influențat și de lumea gamingului.

Cercuri subțiri din LED-uri formează grupul de lumini necesare pentru faruri, dar și pentru stopuri. Asta conferă, conform Nissan, un aspect „prietenos” conceptului care, altfel, se vrea agresiv. Evazările sunt prevăzute cu deschideri pentru aerisirea frânelor, iar partea posterioară este dominată de și mai multe guri de aer și un difuzor generos. Există și o gură de aer pe plafon, deși mașina nu are vreun motor cu ardere internă amplasat central ce ar putea beneficia de la un plus de aer.

Există guri de aer incorporate în geamurile laterale, stâlpul C „desfăcându-se” și el pentru o circulație mai bună în acea zonă deși, din nou, nu are nevoie de toată această avalanșă de aer rece. Cu alte cuvinte, este ca și cum Nissan și-a dorit să creioneze o mașină de Grupa B modernă, dar lumea raliurilor, pe lângă realitatea cotidiană, a evoluat într-atât încât doar EV-urile mai sunt permise, ceea ce înseamnă că multe dintre elementele aerodinamice sunt acolo doar pentru a augmenta latura vizuală. Splitterul, însă, ar fi funcțional, la fel ca și difuzorul mai sus menționat.

Spunem „ar fi” deoarece conceptul n-a venit cu o fișă tehnică propusă, dar avem un interior. Trecând pe lângă ușile tip foarfecă, găsim un interior spartan, similar cu al unei mașini de competiții. Tema raliurilor este continuată căci avem două scaune scoică și o coloană de direcție mai lungă, ceea ce împinge scaunele până mai în spate de montantul B (sau teoretica lui poziționare) pentru un mai bun balans al maselor. Există și un roll-bar, dar Nissan insistă că vorbim de un concept pentru o mașină de stradă.

Cumva, undeva, sub toate aceste componente s-ar putea ascunde indicii cu privire la următoarea generație Micra. Ultimul model care a purtat acest nume în Europa a fost pensionat la finele lui 2022, după cinci ani de producție ca înlocuitor de-facto al lui Note. În viitor, însă, numele ar putea fi reînviat pentru un EV citadin cu preț redus.

Sursa foto: Nissan

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri