Navigarea pe ape este o experiență plină de emoție, oferind senzația unică a libertății și aventurii. Cu toate acestea, pentru a conduce în siguranță și legal o ambarcațiune, este necesar să obțineți un permis adecvat. În acest sens, este nevoie să urmam mai mulți pași pentru a putea obține acest permis dar mai ales, pentru a ști tot ceea ce este nevoie pentru a putea conduce anumite tipuri de ambarcațiuni.

În ajutorul celor ce își doresc asta vin cei de la academiile nautice, școli de conducători de ambarcațiuni, prin care doritorii pot obține unul dintre numeroasele permise existente în prezent, precum cel de clasa C pentru ape maritime sau cel de clasa D pentru ape interioare, râuri sau lacuri.

1. Informați-vă despre reglementări

Înainte de a începe, este esențial să vă familiarizați cu reglementările naționale și locale privind navigația. Fiecare țară poate avea reglementări diferite referitoare la categoriile de ambarcațiuni, vârsta minimă, sau alte criterii specifice.

2. Alegeți tipul de permis

În funcție de tipul de ambarcațiune pe care doriți să o conduceți (ex. ambarcațiuni cu motor, veliere etc.) și de apele pe care intenționați să navigați (ape interioare, mări, oceane), este posibil să aveți nevoie de un permis specific.

3. Înscrierea la un curs

Majoritatea țărilor cer candidaților să urmeze un curs de instruire înainte de a da examenul pentru permis. Acest curs vă vă familiariza cu:
- Regulile de navigație și semnalele maritime.
- Măsurile de siguranță la bord.
- Noțiuni fundamentale de navigație și meteorologie.
- Prim-ajutor și proceduri de urgență pe apă.

4. Studiu individual

Chiar dacă ați finalizat cursul, este esențial să dedicați timp studiului individual. Aprofundați-vă cunoștințele cu ajutorul cărților, aplicațiilor sau resurselor online dedicate.

5. Examenul teoretic

În general, primul pas în procesul examinării este testul teoretic. Acesta verifică cunoștințele dvs. legate de regulile de navigație, semnale, siguranță și alte subiecte relevante. Majoritatea țărilor oferă examene cu alegere multiplă, dar formatul poate varia.

6. Examenul practic

După trecerea părții teoretice, urmează examenul practic pe apă. Acesta evaluează abilitățile dvs. reale de a conduce o ambarcațiune. Printre manevrele posibile se numără:
- Pornirea și oprirea motorului.
- Navigarea în condiții diferite (ex. cu vânt, curenți).
- Acostarea și plecarea de la doc.
- Proceduri de om om peste bord.

7. Certificarea medicală

Unii candidați pot fi nevoiți să furnizeze un certificat medical care atestă că sunt în condiție fizică și psihică bună pentru a conduce o ambarcațiune.

8. Obținerea permisului

Dacă ați trecut cu succes ambele părți ale examinării și ați îndeplinit toate cerințele, veți fi eligibil să primiți permisul de conducere pentru ambarcațiuni. În funcție de jurisdicție, acesta poate fi emis imediat sau vă poate fi trimis prin poștă.

9. Reînnoirea și menținerea validității permisului

Precum permisele auto, și cele pentru ambarcațiuni pot necesita reînnoire periodică. Asigurați-vă că sunteți la curent cu toate cerințele și reglementările, și nu uitați să reînnoiți permisul atunci când este necesar.

Procesul de obținere a permisului de condus ambarcațiuni poate părea complicat la prima vedere dar cu pregătire adecvată și o atitudine serioasă poate fi o experiență educativă și satisfăcătoare. Odată ce aveți permisul în mână, vă puteți bucura de libertatea și bucuriile navigării în siguranță și responsabilitate.
În medie, un curs navigatie categoria D de exemplu, la cele mai multe academii nautice, durează câteva zile, una dintre acestea fiind rezervata examinării practice a participantului. Putem spune astfel că este un curs mult mai simplu și de durata mai scurta decât cel pentru automobile. Este însă și mai ușor de învățat iar nivelul de siguranță este mai mare.

Cel mai aventuros și mai interesant este însă cursul pentru ambarcațiuni cu pânze și vele. Aici există două tipuri de ambarcațiuni am putea spune, cele care au și motor precum și cele care nu au motor. Aici este important să știm cum să le folosim și când să le folosim și exista de asemenea mai multe lucruri pe care un cursant trebuie să le învețe. Desigur, nu este atât de complicat încât o singura persoană să nu se descurce cu navigația, așa cum vedem în unele filme, însă poate deveni solicitant pentru cineva fără experiență.

În cadrul unei astfel de scoli de skipperi, un cursant poate aplica pentru un singur tip de permis de skipper dar și pentru unul dintre pachetele ce cuprinde mai multe cursuri. Acesta are o durată ceva mai îndelungată până la absolvire, dat fiind faptul că este vorba despre mai multe tipuri de ambarcațiuni. Cu toate acestea, la final, se poate obține chiar un permis pentru toate categoriile existente pentru persoane fizice adică C+D+S și chiar și un curs de radio pentru doritori.
Cel mai cuprinzător permis este însă cel de clasa A, numit All Zone. După nume, ne dăm seama că acesta ne permite să navigăm în orice tip de ape. Cea mai importantă condiție pentru a putea urma un curs pentru clasa A este să avem deja un permis clasa B cu o vechime de cel puțin 2 ani.
Revenind la tipurile de permise mai sus menționate, este bine de știut că nu se poate aplica din prime pentru oricare dintre acestea ci există anumite reguli pentru fiecare în parte. Pentru permisul de navigare pe ape maritime la distante mari fata de țărm este nevoie de mai multa experiență și de permisele de clasă mai mică. Asta pentru că aici navigarea devine mai complicată datorită valurilor mai mari și a diverselor condiții meteo ce pot apărea.

Sursa foto: pexels.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri