Vehiculele considerate prea poluante nu mai au voie sa circule, de marti dimineata, in centrul a trei mari orase germane, intre care capitala Berlin, o masura ce va fi extinsa in cursul anului 2008 in alte 20 de localitati ale tarii, intre care Stuttgart si Munchen, transmite AFP, citat de NewsIn.

Obiectivul acestei reforme, inedite in Germania, este de a interzice in marile orase, incepand cu Berlin, Koln si Hanovra, circulatia masinilor care emit prea multe microparticule. In total, 1,7 milioane de vehicule, in special cele dotate cu motoare diesel vechi, vor fi afectate de aceasta masura.

Autoritatile spera astfel sa-i convinga pe proprietarii de masini vechi sa le echipeze cu filtre speciale, daca este posibil.

Concret, toate masinile sau camioanele care vor sa aiba acces in zonele vizate trebuie sa aiba pe parbrize o noua vigneta, de culoare verde, galbena sau rosie, in functie de gradul de poluare al vehiculului. Masinile considerate cu adevarat prea poluante nu vor putea obtine niciuna dintre aceste vignete si deci le va fi interzis accesul de facto.

Soferii care circula sau stationeaza fara vigneta in zonele protejate risca o amenda de 40 de euro si o sanctionare de un punct in permis. La Berlin, autoritatile au anuntat totusi ca vor da dovada de clementa cel putin pana la sfarsitul lunii ianuarie.

Aceasta reforma este "tentativa cea mai serioasa pana in prezent pentru a lupta impotriva celei mai serioase surse de poluare a aerului, care provoaca 75.000 de decese premature pe an", a afirmat intr-un comunicat organizatia ecologista Deutsche Umwelthilfe. Organizatia a anuntat ca trimite in teren, incepand de miercuri, propriile echipe de controlori, pentru a sensibiliza populatia.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Citește și
Vânzările Bosch în România au depășit două MLD. lei în 2019
Setari Cookie-uri